@D.V./ El president del Consell Insular d’Eivissa, el popular Vicent Serra, no s’ha apartat un centímetre del que marca la disciplina del partit i s’ha mostrat partidari del Tractament Integrat de Llengües (TIL), afirmant que “els al·lots que surtin a l’escola sense dominar l’anglès estaran fora del mercat laboral” i que, per tant, “és necessari introduir l’anglès a les escoles i acabar amb el baix nivell d’idiomes que patim”. Serra no ha volgut opinar sobre la forma en que la conselleria està aplicant el TIL perquè això comportaria entrar en les competències d’Educació, però ha negat que el Decret no s’estigui aplicant de manera «progressiva».
Fidel també al seu estil, Serra no ha atacat als convocants de la vaga i ha lamentat que “no s’hagi pogut produir un punt de trobada”, afirmant que seria “ideal trobar unes idees comuns per poder avançar”. El president del Consell eivissenc ha recordat que aquest projecte és una aposta decidida del Govern Balear i que “quan no es troben punts de contacte, els conflictes acaben polititzant-se”. Serra també ha apel·lat al consens per superar el conflicte: “L’anglès és necessari, i crec que tots estem d’acord en això”.
Consell de Formentera i PSOE-Pacte, amb la comunitat educativa
En un sentit totalment contrari s’ha pronunciat el Consell Insular de Formentera, qui ha manifestat el seu “suport públic a la comunitat educativa en relació a la vaga indefinida”. El Consell formenterer, a més, considera “molt greu” la manca de consens que s’ha produït en aquest conflicte i, especialment, “l’actuació d’unilateral del Govern Balear, generant un clima descoratjador i inestable”.
La institució critica el TIL per la “repercussió negativa que pot tenir en el rendiment de l’alumnat i, sobretot, sobre la llengua vehicular de les Illes Balears”, i critica durament l’actitud de la Conselleria d’Educació pel que fa a l’illa de Formentera: “Les constants reduccions del pressupost destinat a educació s’han traduït en una minva de recursos, sobretot en tasques de suport, desdoblaments, agrupaments flexibles i optatives” i que “s’ha vist reduïda l’oferta de cicles formatius presencials i s’han reduït ajudes al transport i al programa de reutilització de llibres de text, de gran implantació a la nostra illa i que es manté gràcies a l’aportació econòmica del Consell Insular”.
Per la seva banda, la diputada de PSOE-Pacte per Eivissa al Parlament de les Illes Balears, Esperança Marí, ha valorat “amb una gran preocupació” l’inici del curs 2013-14, que ha definit com “el més conflictiu des de la recuperació de l’autonomia política”. Una situació que, segons la seva opinió, ha estat provocada per ““l’obsessió malaltissa de Bauzá contra la llengua pròpia de les illes Balears, contra la llengua catalana, contra tot allò que soni a mallorquí, menorquí, eivissenc o formenterer, portada a les últimes conseqüències, ha aconseguit de convertir l’Educació en un camp de batalla”.
Marí ha valorat la “bona feina” del personal docent i ha remarcat que “quan tota la comunitat educativa –professorat de la pública, professorat de la concertada, associacions d’alumnes, associacions de pares i mares- està unida en contra del TIL, aquest, automàticament queda deslegitimat i no pot tenir cap tipus d’efectivitat” i no s’explica com el Govern no ha retirat encara un document que ha generat una oposició tant unànime.