@Noudiari/ Les Federacions de Pares d’Eivissa i de Formentera ha anunciat que s’afegeixen a la querella criminal que va presentar la FAPA de Menorca contra el president del Govern balear, José Ramón Bauzá, la consellera d’Educació Joana Maria Camps, i el secretari autonòmic d’Educació, Guillem Estarellas. Recordem que aquesta querella va ser presentada el passat 4 d’abril als jutjats d’instrucció de Palma per la presumpta comissió d’uns delictes de prevaricació, desobediència i impediment de l’exercici de drets cívics reconeguts a la Constitució.
Segons les FAPA d’Eivissa i de Formentera, la querella està justificada perquè “és la resposta a tot un cúmul de despropòsits” i anuncia que “donem suport a la querella criminal perquè creiem que els polítics han de ser responsables de les seves accions i no poden seguir actuant amb total impunitat, mentre els que pateixen les conseqüències som els ciutadans”. Per la FAPA, la política educativa desenvolupada pel Govern balear és “totalment equivocada, ha provocat una situació de conflictivitat dins de la comunitat educativa i podem constatar que l´aplicació improvisada i sense recursos del famós TIL, lluny de contribuir a millorar resultats i solucionar problemes, ha tingut l’afecte contrari”.
Arguments a favor de la querella
D’acord amb l’escrit d’interposició de la querella, la imposició dels projectes de TIL, contra les decisions preses als Consells Escolars dels centres, “podria constituir un delicte d’impediment en l’exercici de drets cívics”. D’acord amb l’article 542 del Codi Penal, aquest delicte és punible amb la inhabilitació per a càrrec públic per un temps d’entre un a quatre anys. La querella es refereix també a l’obertura d’expedients disciplinaris als directors dels tres instituts de Maó, basada també en la interpretació de l’article 20 del Decret de TIL: “L’actuació contra els directors perseguia únicament represaliar-los políticament i intimidar la resta de la comunitat educativa, fent un ús arbitrari de les potestats administratives. Aquesta conducta podria constituir un delicte de prevaricació previst a l’article 404 del Codi Penal i castigat amb inhabilitació per a càrrec públic per un temps d’entre set i deu anys” asseguren.
Per últim, la querella es refereix també a l’adopció, el passat 6 de setembre, del Decret-Llei de TIL, dues hores després de que la sala del contenciós administratiu del TSJIB deixés sense efecte l’aplicació del Decret 15/2013, de TIL. Es considera que aquesta actuació, imputada a Bauzá i Camps, podria constituir “delictes de desobediència, de prevaricació i d’impediment en l’exercici de drets cívics previstos a la Constitució. D’acord amb l’article 410 del Codi Penal, la desobediència de resolucions judicials pot comportar la imposició de multa de tres a dotze mesos i la inhabilitació per a càrrec públic de sis mesos a dos anys”.
Els impulsors de la querella es financen a través d’una campanya de micromecenatge per aconseguir els sous necessaris per sostenir el plet. Les aportacions es poden fer a l’adreça www.totsuma.cat/querellabauza, i el seu objectu és recaptar 7.000 euros. Ninguna de les federacions dedicarà cap part del seu pressupost ordinari a finançar aquesta acció, de manera que se sostindrà exclusivament amb aportacions voluntàries.