@D.V./ La proposta que ha efectuat avui el Govern Balear per finançar el traspàs de les competències de promoció turística ha tingut una rebuda molt diferent a les dos illes pitiüses. Així, mentre el president eivissenc, Vicent Serra, l’ha qualificat com “una passa positiva”, la consellera de Turisme de Formentera, Alejandra Ferrer, l’ha definit com una proposta “inaceptable i que compromet el futur de Formentera”.
Recordem que la proposta del Govern Balear estableix que cadascuna de les quatre illes rebin un fixe de 600.000 euros anuals per organitzar la seva presència a les fires promocionals, i que després rebin un variable a partir d’un barem conformat per tres dades: el nombre de població estacional, el nombre de places hoteleres i el nombre d’altes a la Seguretat Social.
Es preveu que aquesta quantitat variable augmenti progressivament: per l’exercici de 2015 s’hi destinaran 5,3 milions d’euros, i l’any 2017 haurà augmentat fins 11,3 milions. Al 2015 es preveu que Eivissa rebi 1.128.811 euros (600.000 euros fixes més la resta variable) i Formentera 644.135 euros.
“La proposta s’hauria d’haver consensuat”
A la consellera de Turisme formenterera, Alejandra Ferrer, els comptes no li surten. Així, senyala que l’any 2015, Formentera obtindrà el 12% dels fons totals de promoció turística gràcies al canon fixe de mig milió d’euros, però que a l’any 2017 a Formentera només li correspondrà l’ 1,5%: “En canvi, Mallorca tindrà un 50% al 2015 i un 70% al 2017. A mesura que passen els anys, el repartiment ens va perjudicant més”.
Segons Ferrer, els barems per determinar les quantitats variables -població estacional, places hoteleres, altes a la seguretat social- perjudica clarament a les illes petites. A més, considera que el fet de construir tota una infraestructura per gestionar la promoció té uns costs que s’han de tenir en compte: “Hem de crear els nostres propis equips d’inspecció de qualitat, la nostra Escola de Turisme… una infraestructura que ja tenen les illes grans”. A més, senyala que Formentera té una major estacionalitat i requereix de molta més promoció i creació de producte per allargar la temporada.
Per a Formentera, la proposta que realitza el Govern hauria d’haver sorgit de la Comissió Tècnica: “Però aquesta Comissió no es reuneix des del mes de maig, i finalment el Govern ha decidit presentar la seva proposta unilateralment”. Ara, aquestes xifres es debatran a la Comissió Mixta que debatrà la fórmula definitiva del traspàs, i que decidirà altres qüestions com el futur de l’Agència de Turisme Balear, una Agència de la qual Formentera demana la seva desaparició per “evitar duplicitats. Si es traspassa la promoció turística, amb una Direcció General de Turisme és suficient”.
Eivissa veu l’acord amb millors ulls
Amb un altre tarannà s’ha mostrat el president del consell eivissenc, Vicent Serra, qui s’ha mostrat d’acord amb el repartiment dels sous per finançar la promoció turística: “A Eivissa li pertoca aproximadament el 20%, i hem de tenir en compte que la part variable s’incrementarà cada any”.
Serra recorda que no estem davant un acord definitiu, sinó que encara queda molta feina per fer i molta negociació pendent a la Comissió Mixta, on s’haurà de definir quines matèries es traspassen: “Perquè no només és promoció turística, és també formació, qualitat, marqueting i estudi de mercats”.
Pel que fa al futur de l’Agència de Turisme Balear, Serra ha admès que la voluntat del Govern és que es mantingui, tot i que això s’haurà d’estudiar a la Comissió Mixta: “La notícia d’avui l’hem de valorar com una passa endavant més dins aquest objectiu comú que és aconseguir la promoció turística abans no acabi la legislatura”.