@Noudiari / El Govern ha aprovat la reglamentació corresponent a l’agrupació racial del ‘Porc negre de Formentera i Eivissa’ i la seva inclusió en el catàleg d’agrupacions racials dels animals domèstics autòctons de les Illes Balears. Aquest és el pas previ necessari per poder iniciar la tramitació amb el Ministeri d’Agricultura, Medi Ambient i Alimentació, perquè s’inclogui el ‘Porc negre de Formentera i Eivissa’ en el catàleg nacional de races autòctones en perill d’extinció per així poder disposar de més recursos per a la seva conservació i recuperació.
La Conselleria va iniciar a finals de l’any 2011 el procediment de reconeixement de l’Agrupació Racial de Porc Negre de Formentera i Eivissa’, impulsat per les cinc explotacions ramaderes de les Pitiüses que fa anys treballen per recuperar aquesta raça pròpia i amb el suport de prop de 600 signatures.
El porc negre pitiús prové d’una població porcina primitiva amb una morfologia poc evolucionada i poc modificada genèticament. A diferència del porc negre mallorquí, el de Formentera i Eivissa és lleugerament més llarg i alt, té un color negre més intens, té les orelles més petites i menys caigudes i en general té unes extremitats més llargues i el ventre més recollit que el mallorquí.
En total, actualment, hi ha registrats quaranta-cinc exemplars de porc negre de Formentera i Eivissa, distribuïts entre cinc explotacions, quatre a Eivissa (Can Vildu, Can Toni Muson, Can Pere Musona i Casas Ibáñez) i una a Formentera (Can Jaume en Sala).