@Noudiari / El Consell Executiu ha aprovat aquest matí la proposta d’incoar l’expedient per a la declaració com a Festa d’Interès Cultural de la celebració del Primer Diumenge de Maig al poble de Santa Eulària. Aquesta petició, que havia sol·licitat l’Ajuntament de Santa Eulària, es fonamenta en un informe del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de l’illa d’Eivissa, basat, a la vegada, en dos informes: un de l’Ajuntament de Santa Eulària del Riu sobre la història de les festes i un altre elaborat pel Departament de Patrimoni del Consell Insular sobre les característiques.
L’informe històric, realitzat per l’historiador Antoni Ferrer Abárzuza, conclou que la festa del Primer Diumenge de Maig es remunta “amb absoluta certesa perquè hi està documentada, almenys a la meitat del segle XIX, moment en què és al·ludida com una cita anual consolidada”.
L’informe analitza també la llegenda que situa l’origen de la festa en el segle XVI, que podria estar relacionada amb la celebració del Dia de la Mare de Déu del Roser i també, segons una llegenda popular, amb l’esfondrament d’una església al lloc avui conegut com s’Església Vella sense que ningú patís cap mal (hipòtesi que, segons aquest informe, podria estar refrendada per documents que avalen un atac turc produït en novembre de 1543):
“Com s’ha vist, l’escomesa turca va estar a punt de causar una gran desgràcia a la gent refugiada a l’església si la milícia procedent de Vila no hagués arribat a temps. Ben segur que la gent del quartó del Rei va recordar durant molt de temps aquell succeït, especialment perquè va significar, uns anys més tard, que es construís un temple nou en substitució de l’anterior, molt maltractat aquella jornada i ben segur que antiquat en el seu sistema de fortificació. De fet, bé podria ser la commemoració d’aquell atac l’origen de la festa del Primer Diumenge de Maig, sense que això signifiqui renunciar a la seva relació amb la celebració de la Mare de Déu del Roser. L’església nova de Santa Eulària, la que avui podem contemplar, va ser inaugurada amb una solemne missa cantada el 12 de febrer de 1568.” [Extracte de l’informe]
En quant a les característiques de la Festa de Maig, l’informe detalla les següents: “El component religiós amb la missa solemne, amb la participació dels estaments polítics, eclesiàstics i socials, completant la festa amb ballades de ball tradicional tant a la sortida de missa com davant l’ajuntament, entre les quals trobam les desfilades de carros i vehicles antics pels principals carrers del poble. La festa continua tota la tarda fins a la nit amb concerts de música, fires i exposicions. El calendari tradicional de la festa sol començar el dissabte abans del mateix Primer Diumenge de Maig amb les inauguracions de les fires, en especial de la fira de maquinària agrícola i automoció, de les exposicions i en especial de vehicles antics i l’exposició de flors i plantes”
Els elements que són propis a aquesta festa són:
– Missa solemne a l’església parroquial de Santa Eulària al Puig de Missa.
– Ballada tradicional a la sortida de Missa
– Desfilada de Carros i vehicles antics pels carrers del poble
– Ballada tradicional a la plaça d’Espanya
– Fira de Maquinària agrícola i automoció al passeig de s’Alamera
– Exposició de flors i plantes
– Exposicions de vehicles antics
– Concerts musicals
– Focs artificials
I quina diferència hi ha entre aquesta festa nacional-catòlica i la resta de festes de poble de l’illa?? (missa solemne + processó + ball pagès + orelletes i vi + concert d’algun hortera mursianu d’Operación Triunfo o Eurovision??)
Es nota que no hi has participat en sa teua vida. Passetja per santa eulària des riu es dia de Maig i en veuràs alguna…