@Noudiari / ‘El Moment Econòmic de les Illes Balears‘ indica que «el dinamisme de l’economia balear continua sent superior del d’altres comunitats autònomes de l’arc mediterrani o del de les Illes Canàries». La publicació mensual elaborada per tècnics de la Direcció General d’Economia i Estadística recull, en la seva edició de maig, una comparativa amb les diferents comunitats turístiques que evidencia el lideratge en la reducció de l’atur i la creació d’ocupació, amb una taxa d’atur registrat a les Balears del 13,7%, enfront del 26,9% de les Canàries i 26,5% d’Andalusia.
Així mateix, en l’anàlisi del mercat laboral ‘El Moment’ estableix que les Illes són l’única comunitat que encadena 24 mesos d’increments en l’afiliació a la Seguretat Social. Les altres oscil·len entre 11 i 18 mesos de creació d’ocupació neta, estant la mitjana del conjunt d’Espanya en 15.
La taxa d’atur del mes d’abril a Balears se situa en el 13,7%, sent la més baixa d’altres comunitats de característiques econòmiques similars, com Canàries (26,9%), Andalusia (26,5%), Comunitat Valenciana (23,5%) i Catalunya (15,5%). A més, Balears és l’única autonomia que encadena 30 mesos consecutius de baixades de l’atur.
El dinamisme empresarial a les Illes Balears es manté per sobre del conjunt estatal. Així, el nombre de societats mercantils creades al febrer és un 15,2% superior al de febrer del 2014. A les Balears, la reducció de l’atur al mes d’abril ha estat del -11,9%, mentre que a la resta de comunitats a què es refereix ‘El Moment Econòmic’ ha estat del -9,6% a Catalunya, del -8,2% a les Canàries, -8,0% a la Comunitat Valenciana i del -3,5% a Andalucia. En afiliació a la Seguretat Social Balears lidera els augments, amb un increment del +5,8%. A Andalusia la pujada és del +4,4%; a la Comunitat Valenciana, del +4,3%; a Canàries, del +4,0% i a Catalunya, d’un +3,6%.
Els projectes visats creixen més d’un 30%
«El sector de la construcció recupera força i millora el ritme d’activitat en el primer quadrimestre de 2015», indica el ‘Moment Econòmic de les Illes Balears’. El nombre mitjà d’afiliats a la Seguretat Social en el mes d’abril és un 15,1% superior al d’abril de 2014, especialment per l’increment en el nombre d’assalariats (+20,0% interanual), i la nova contractació en el sector puja en el quart mes del 2015 un 27,4% respecte del mateix període de 2014. Mentrestant, l’atur registrat en el sector cau fins a les 8.191 persones, el que representa un -23,7% que l’any passat. En aquest aspecte destaca l’illa de Menorca, on el descens arriba a un 35,0%.
El nombre de projectes visats pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes suma al primer trimestre d’enguany 1.555 expedients, un 33% més que en els mateixos mesos del 2014. A més, el pressupost d’aquests projectes augmenta encara amb més força (+81,5%), amb una presència important dels projectes residencials (un 75,7% més) i turístics (un 225,6% més), representant els dos més del 85% del total pressupostat. Per illes, els expedients de Mallorca augmenten un 21,9% interanual entre gener i març, mentre que a Menorca i a l’arxipèlag pitiús s’incrementen més en un 65%.
Per la seva banda, la facturació del sector industrial mostra unes «perspectives de futur positives», segons el Moment. L’índex d’entrada de comandes presenta una pujada del 9,9%. La facturació de les exportacions (gairebé 118 milions d’euros) s’incrementen fins al febrer el 17,0% respecte del 2014, mentre que les compres a l’exterior (207.500.000) baixen un 14,4%.
Turisme i comerç també registren increments de facturació
El sector serveis continua amb la tendència positiva i la facturació de les empreses registra pujada del 2,7% respecte a 2014. El volum de negoci creix significativa ment en pràcticament totes les activitats del sector.
El sector serveis mostra l’increment més destacat de l’Estat en Balears, amb una taxa de creixement interanual del 7,6%, 2,6 punts percentuals per sobre del mes de febrer i 3,9 per sobre del conjunt d’autonomies.
Per la seva banda, el turisme presenta en el primer trimestre del 2015 «resultats positius, dilatats en part per l’efecte estacional de la Setmana Santa». Així ho assenyala ‘El moment Econòmic’ que explica igualment que «l’arxipèlag balear és, després de Canàries, la segona comunitat que arriba al nivell més alt d’ocupació mitjana per places al març (52,6%). Quant als preus hotelers mostren un increment interanual del 6,7% i la despesa turística total dels tres primers mesos de l’any arriba fins als 703 milions d’euros, un 22,3% més que en el mateix període de 2014.