@Noudiari/ El PSOE ha ratificat avui el seu compromís amb l’educació pública i de qualitat, en la lluita contra el fracàs escolar i amb un sistema que sigui fruit d’un «pacte educatiu». Així ho han manifestat avui els candidats al Consell i al Parlament, Vicent Torres i Pilar Costa, que han rebut a Eivissa el catedràtic de la UIB Martí March, que forma part, com a independent, de la candidatura de Francina Armengol al Parlament de les Illes Balears. Els candidats socialistes han mantengut una reunió amb representants del col·lectiu «Pitiüses per l’acord educatiu», a quals han manifestat el seu suport i el desig que sigui un pacte «el més inclusiu possible, per estabilitzar l’educació.
Vicent Torres ha lamentat que en educació s’ha viscut un període «molt convuls», amb un Govern del PP que «ha atacat a la comunitat educativa d’una manera com no s’havia conegut mai». Una valoració que ha certificat Martí March, remarcant que «no ens podem permetre quatre anys més de conflicte educatiu. No podem tenir un altre legislatura en què el conflicte sigui l’element clau de la política educativa», ha insistit.
El membre de la candidatura socialista ha explicat les propostes educatives del PSIB-PSOE per a Balears, que passen pel que ha anomentat «les tres ‘R'». Segons ha explicat, «volem restaurar la confiança amb la comunitat educativa, no podem fer política educativa enfrontats als pares, professorats, etc; volem recuperar tot el que s’ha perdut en aquesta legislatura, s’han perdut recursos, programes, s’han incrementat ràtios de les aules, s’ha perdut professorat; però també volem fer reformes educatives, reformes amb consens». Respecte a aquestes reformes, Martí March s’ha referit al un «pla de recuperació de centres, perquè n’hi ha que s’estan caient», i «centres nous, que a Eivissa és important degut a la demografia que té».
També ha assenyalat com a repte socialista «un nou consens lingüístic escolar», per fer «que la llengua sigui un instrument de comunicació, no un instrument de confrontació, com ha estat en aquesta legislatura», realitzar un pla contra l’abandonament escolar, que a Balears ha augmentat als últims anys, al contrari del que ha passat al conjunt de l’Estat, i mesures per «incrementar l’escolarització potsobligatòria», per evitar que Balears continuï sent la comunitat amb menys estudiants de Formació Professional, Batxillerat i estudis universitaris, com ocorre actualment.
Finalment, el candidat socialista ha dit que «volem donar més autonomia als centres» i que la delegació d’Educació a Eivissa «tengui capacitat política», que no sigui un simple «instrument administratiu». Atès que el Consell d’Eivissa no té competències en educació, March considera que des d’Eivissa s’ha de poder prendre decisions en aquest àmbit. Pel que fa la conselleria d’Educació, justament el que fa falta és «estigui més professionalitzada», després de quatre anys de Govern Bauzà que «ha polititzat» aquest departament.