@Noudiari/ Guanyem Eivissa ha anunciat que posarà “tots els mitjans necessaris perquè la gestió dels residus que es generen al municipi sigui molt més eficient, incidint especialment en el reciclatge”. “La nostra política de residus es basa en dos eixos fonamentals: reduir la producció de residus a través de la conscienciació ciutadana, el foment de productes locals, el servei d’aigua d’aixeta potable i de qualitat, entre d’altres, i millorar i augmentar el reciclatge dels residus que continuem produint”, han explicat des d’aquesta formació.
Joan Ribas, candidat de Guanyem Eivissa al municipi de Vila, ha proposat completar l’aplicació del Pla de Residus, la conscienciació ciutadana a través d’informació sobre els procediments a seguir i dels avantatges econòmics i mediambientals, seguint el consell de l’Agència Europea del Medi Ambient. A més, Ribas ha afegit que apostarà per programes de reciclatge que incloguin l’aprofitament i reutilització dels residus. “Excepte un 10 per cent que es considera rebuig, tots els residus es poden tractar, amb importants beneficis econòmics i mediambientals. Així mateix, aquesta mesura allargaria la vida útil de l’únic abocador que tenim a l’illa”, ha detallat Joan Ribas.
Eradicació de les bosses de plàstic
El candidat de Guanyem a l’Ajuntament de Vila ha avançat que potenciarà les empreses existents de reciclatge (tèxtil, petits electrodomèstics, motors) i promourà la creació d’altres noves, enfocades al reciclatge selectiu (vidre, paper, plàstic). A més, també apostarà per l’aprofitament dels recursos humans i materials existents a l’illa (contenidors soterrats, flota de vehicles…), l’eradicació de les bosses de plàstic d’un sol ús, la promoció del producte local i els acords amb les empreses per recuperar el sistema d’envasos retornables.
Joan Ribas també ha detallat que modificarà el sistema de recollida de fems, contemplant dos possibilitats: per una banda, les brigades de treballadors recolliran determinats tipus de fems a dies alterns. I, per l’altra, la instal·lació de petits contenidors selectius a les llars, subvencionats des del Consell, perquè cada vessí s’encarregàs de separar els seus fems “d’una forma senzilla i eficaç”.