@David Ventura: Esperar a l’oficina del PSOE de l’avinguda Espanya de Vila no és problema: les parets estan plenes de cartells de les èpoques heroiques del Partit Socialista i fer temps és un plaer. Observant les consignes, els logos, l’impuls i la il·lusió que trobem en aquestes imatges dels anys setanta, sembla que estiguem parlant d’un partit completament diferent de l’actual.
Tot i que el PSOE continua sent el partit majoritari del centre-esquerre, els moviments de protesta que han sorgit arrel del 15-M veuen al PSOE no com una solució sinó com una part del problema. En aquests moments de canvi, al PSOE li toca ressituar-se i fer anàlisi per esbrinar en què consisteix la seva identitat. A Eivissa, a qui li toca pilotar aquest camí és a l’actual secretari general de la Federació Socialista eivissenca, Vicent Torres, després d’un procés congressual que va tenir moments desagradables i que va deixar ferides obertes dins el partit.
-L’any 2011 va patir una derrota electoral dins un context estatal de crisi econòmica i amb un vot de càstig en contra de Zapatero. Al marge d’aquests fets exògens, vostès en què es van equivocar?
-El tsunami blau és cert. L’any 2011 afrontàvem una temporada turística de les millors de la història, estàvem creant feina, la crisi ens afectava molt menys que a la resta de l’Estat… i vam tenim uns resultats dolents. Ningú s’esperava una derrota així. Crec que vam estar més pendents de la gestió de la crisi que del contacte amb els ciutadans i no vam saber motivar al nostre electorat.
-El darrer congrés de la FSE va ser molt traumàtic, amb una divisió molt amarga entre dos sectors enfrontats. A dia d’avui, com estan les ferides dins el partit?
-El partit a dia d’avui està bé. El congrés va consolidar l’equip de feina que tenim en l’actualitat, que està treballant molt. Les ferides hi son, evidentment, però jo he dit que el partit està obert a tothom i les crítiques sempre han set benvingudes.
-Quina és la situació actual amb els ‘sector campillista’. Quina relació té amb ells?
-La relació està aturada. Necessitam temps. 2012 va ser un any molt difícil. Vàrem donar masses opinions de cara als mitjans de comunicació, sobretot per part de l’altre sector. Aquí [al PSOE] tothom és necessari i no som de pensament únic. Aquí tothom pot parlar i dir la seua. Estaria encantat si la relació s’arreglés.
-Tem que es produeixi una escissió per part d’aquest sector?
-Al nostro partit hi està qui vol. No obligam a ningú a quedar-se. Qui no hi vulgui estar, és lliure de marxar i fer el més adequat.
Com defendre els interessos d’Eivissa al Parlament
-Com valora aquest any i mig de Vicent Serra al capdavant del govern del Consell Insular d’Eivissa?
-Un autèntic desastre. Difícilment un partit que està manant a totes les institucions ha acumulat tant descrèdit amb tant poc temps. El PP governa d’esquenes a la gent. L’any 2011 dèiem que el PP tenia un programa ocult, i ara es confirma.
-Vostè creu que els diputats eivissencs quan arriben al Parlament Balear s’obliden dels interessos dels seus votants?
-Jo crec que un exemple de l’esperit reivindicatiu que haurien de tenir els polítics eivissencs és en Xicu Tarrés. Durant la passada legislatura es va aconseguir molt. Recordi quan el ministre de Foment, Pepe Blanco, va insinuar que es retallaria el descompte de resident i immediatament en Xisco Antich i tots els socialistes balears van sortir per defensar els nostres interessos. Amb Tarrés també vam aconseguir una gran millora dels convenis de promoció turística.
-A dia d’avui, el deute del Govern Balear respecte al Consell d’Eivissa és de 35 milions d’euros. Vostès han demanat al Govern que enguany pagui la mitat d’aquest deute. Si tenim en compte que Bauzà ha hagut de demanar el rescat, deu 800 milions d’euros als bancs i ja ha anunciat que no complirà els objectius de dèficit… La petició de liquidar la mitat del deute enguany no és poc realista?
-La situació actual és la d’un entorn de crisi, està clar, però no pot ser que el Govern Balear no pagui el que deu a Eivissa i pagui el deute amb els bancs. Naltros pensem que s’hauria de pagar primer als ciutadans, a les persones, i després els bancs. Aquestes serien les nostres prioritats.
-Supós que el president del Consell, en Vicent Serra, també és el primer interessat en que el Govern Balear pagui el que ens deu. No s’han plantejat la possibilitat de fer un front comú de tots els diputats eivissencs al marge dels partits?
-Veig difícil que puguem arribar a cap acord. Els diputats del Partit Popular estan més preocupats per a fer contrareforma dels drets socials que en reivindicar en favor dels eivissencs.
Ressituar-se en temps de canvi
-Quina és la relació amb Esquerra i Gent per Eivissa, els seus companys de coalició?
-Molt bona. Tenim molta afinitat dins la coalició. El Pacte funciona i el que volem és que el PSOE es dugui bé amb tots els partits, fins i tot amb els que estan fora de la coalició.
-Una constant és que l’esquerra es presenti unida i que, quan arriba al govern, acabi barallant-se entre sí. Hi ha aquella frase que es sent al carrer de: “aquests només es posen d’acord per fer fora al PP”. Vostè entén que transmeten aquesta imatge?
-Entenc que a vegades donam aquesta impressió. Quan s’està governant s’ha de prendre decisions i, a voltes, és molt complicat. En un espai vital tant reduït com és Eivissa, temes com el territori són molt sensibles. Crec que l’esquerra a Eivissa ha d’ajustar certs missatges i certes maneres de presentar-nos davant l’electorat.
-Les enquestes marquen que el PP baixa en intenció de vot però que el PSOE no puja. Vostès parlen molt de “tornar a escoltar a la gent”. Quina garantia tenim de que això no són paraules buides? En què es traduiran els bons propòsits?
-Als darrers dos anys la societat ha canviat molt de pressa. Han aparegut noves veus, com el 15-M. I als partits tradicional ens ha costat molt entrar en aquest nou escenari. No és que no escoltem a la societat, sinó que hem d’ajustar els nostres mecanismes de partit a tots aquests nous moviments. El PSOE està immers en un procés de reestructuració, de reinvenció. Volem fer participar a tota la militància i a tota la ciutadania. Estem escoltant a tots els col·lectius. Els nostres militants estan associacions i moviments socials i el que fan, sobre tot, és escoltar.
-Es diu que la societat eivissenca és majoritàriament conservadora i que l’esquerra només pot guanyar en moments excepcionals amb un vot de càstig contra el PP. Està d’acord amb aquest anàlisi?
-En certa mesura, puc estar d’acord. Durant molts anys, ha estat així. Però també crec que la societat eivissenca està canviant. El PP sempre ha tingut fama de ser bons gestors, i ara veiem que no és així. La societat està canviant molt i crec que els partits d’esquerra tenim molt a dir.