@Noudiari/ El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha presentat el Pla de Lluita Contra l’Explotació Laboral a Formentera i ha anunciat que, per primera vegada, Balears es durà a terme una campanya de reforç extraordinària d’inspectors durant la temporada turística. L’objectiu d’aquesta actuació és «aconseguir un canvi de model basat en una ocupació de qualitat que beneficiï les condicions laborals dels treballadors i millori l’oferta dels nostres productes i serveis».
Les inspeccions extraordinàries comencen el 17 d’agost i es perllongaran fins a final de setembre. Un total de 8 inspectors provinents de diverses Comunitats Autònomes formen aquest dispositiu especial per a Eivissa i Formentera; val a dir que per primera vegada, Formentera comptarà amb agents d’Inspecció destacats en aquesta Illa, i que realitzaran algunes de les seves actuacions en horari nocturn, un fet que encara no s’havia produït mai en aquest territori. En total, les Illes Balears acolliran 32 inspectors, que operaran durant 6 setmanes a tota la Comunitat.
Des de la Direcció General de Treball, Economia Social i Salut Laboral i la Inspecció de Treball s’han programat, de forma coordinada, un mínim de 325 actuacions per aquest període a Eivissa i Formentera. El contractes temporals i contractes a temps parcials seran els principals objectes de seguiment. D’altra banda, el conseller Negueruela es va reunir ahir a Eivissa amb representants sindicals i de patronals (CCOO, UGT, CAEB i PIMEEF) a qui va informat dels detalls del Pla i ha agraït la col·laboració aportada tant per la Direcció General de la Inspecció de Treball i Seguretat Social del Ministeri d’Ocupació com de la Direcció Territorial a Balears, per poder fer possible que aquests 32 inspectors puguin treballar durant aquest estiu a les Illes en aquest operatiu especial.
La incorporació d’aquest reforç de membres provinents de diferents comunitats autònomes suposa un increment de més del 50% de la plantilla que habitualment treballa al territori balear. Els principis que orienten aquesta campanya són assolir condicions laborals dignes i estabilitat en el treball, alhora que frenar la competència deslleial i millorar l’oferta de productes i serveis. El lema que representa l’objectiu general és “Contra la precarietat, una ocupació de qualitat”, perquè “amb bona feina, tots hi guanyem”.
Aquesta campanya, impulsada per la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, neix amb el suport i col·laboració dels agents econòmics i socials i pretén «donar resposta a la situació de necessitat i precarietat dels treballadors de Balears».
Unitat de Seguiment de la Qualitat de l’Ocupació
D’altra banda, el Consell de Govern va aprovar divendres passat la creació de la Unitat de Seguiment de la Qualitat de l’Ocupació, l’objectiu del qual és vigilar les condicions de contractació i detectar possibles irregularitats. Aquesta Unitat, depenent del SOIB, es coordina amb la Direcció General de Treball, Economia Social i Salut Laboral, i establirà indicadors que permetran dissenyar nous plans contra la precarietat.
Així mateix, des de la Conselleria s’han organitzat reunions amb els principals agents implicats (patronals, sindicats, Col·legi de graduats Socials, Col·legi d’Advocats, Cambra de Comerç, Comissió Tripartida d’Inspecció de Treball…), algunes de les quals ja s’han celebrat, per anar informant dels detalls d’aquesta campanya, que es realitza per primera vegada a Espanya.
Pel que fa a la difusió pública, la Conselleria utilitzarà internet i les xarxes socials, com ara Twitter, que «actuaran com a reforç comunicatiu dels objectius de la campanya, que té com a lema principal “Contra la precarietat, una ocupació de qualitat”. Val a dir que per al disseny de la part gràfica s’ha comptat amb la col·laboració de l’Institut de Disseny Industrial (IDI), organisme que depèn de la pròpia Conselleria.
El conseller Negueruela ha recordat que «la recuperació econòmica no ha arribat a gran part de les empreses ni molt menys als seus treballadors. En els darrers quatre anys, un 70% dels nous contractes registrats han estat a temps parcial i enguany 9 de cada 10 són de caràcter temporal».