@Ara Balears-Noudiari/ El Govern ha recuperat per a les arques públiques de la comunitat autònoma 1.014.110 euros en causes judicials per delictes de corrupció contra l’Administració Pública des de l’any 2007. La quantitat és solament una part del que hauria d’haver percebut, ja que falten 5.746.263 euros derivats de sentències condemnatòries que ja són fermes, però estan pendents perquè els condemnats encara no han pagat, segons dades de l’Advocacia de la Comunitat Autònoma.
Amb la intenció de recuperar el perjudici econòmic causat a les arques autonòmiques, el Govern s’ha personat com a acusació en una dotzena de causes de corrupció en els últims anys, algunes d’elles ja jutjades i amb sentència ferma, unes altres en diferents fases del procés judicial i diverses en plena investigació.
La quantia més elevada del recuperat pel Govern fins al moment procedeix de l’anomenat cas Scala, la trama que cobrava comissions i falsejava contractes per saquejar milions d’euros de fons públics a través del Consorci per al Desenvolupament Econòmic de Balears (Cedeib) en la legislatura 2003-2007 i que deixà una de les imatges més simbòliques de la corrupció a Balears: el desenterrament al jardí de l’exgerent del Cedeib, Antònia Ordinas, de la llauna de Cola-Cao amb doblers de la trama. Al Govern li han estat retornats 793.704 euros, encara que el que ha de percebre segons va fixar la sentència, dictada per l’Audiència de Palma i confirmada pel Tribunal Suprem, són 6.294.917 euros. Per aquesta causa l’exconseller balear del PP de Comerç, Indústria i Energia Josep Joan Cardona està des de 2013 a la presó, on compleix una condemna de 16 anys de presó, la més alta a un polític de les illes per corrupció. També va ser condemnat a pagar una multa de 2,2 milions d’euros i bona part de la responsabilitat civil de 6 milions pel perjudici al Govern. En total van ser condemnades 16 persones, quatre d’elles amb penes de presó, i la major part dels diners que ha recuperat el Govern ho han lliurat la pròpia Ordinas, i la seva dona, la soprano Isabel Rosselló.
La següent causa per la qual el Govern ha recuperat major quantitat de diners, 95.536 euros, el total del fixat en la sentència, és per una de les peces en les quals està dividit l’anomenat cas Ibatur. Deriven de la condemna a l’exsecretari de l’Institut Balear de Turisme (Ibatur) Miguel Ángel Bonet, condemnat a 2 anys de presó per malversació i falsedat continuada per part del funcionari, per apropiar-se aquesta quantia entre 2004 i 2007.
Altres 92.023 euros recuperats per l’Advocacia de la comunitat autònoma procedeixen del cas Turisme Jove, pel qual va haver-hi 12 condemnats pel presumpte desviament de fons públics a través del consorci d’aquest nom en la legislatura 2003-2007. A més el Govern ha recuperat 28.080 euros en els primers judicis del cas Voltor. Un total de 13.080 euros procedeixen de la condemna a l’exconseller de Turisme Miquel Nadal que compleix 4 anys de presó per malversació. Els altres 15.000 euros procedeixen de la condemna a un altre exconseller de Turisme, Francesc Buils, condemnat a 3 anys de presó per gratificar a l’exbatle de Sóller Antoni Arbona amb aquesta quantia de diners públics en 2007 i 2008 per uns treballs que no es van fer.
Per la primera peça que es va jutjar del cas Palma Arena, que n’està dividit en 27, el Govern ha recuperat 4.766 euros i ha reclamat fins a en tres ocasions el lliurament d’una quantitat pendent de 6.783 euros. Per ella va complir 9 mesos i 1 dia de presó l’expresident balear Jaume Matas per tràfic d’influències en beneficiar fraudulentament amb diners públics al periodista que li escrivia els discursos, Antonio Alemany, també condemnat a una pena de presó. El cas Palma Arena pot oferir al Govern la recuperació de més diners públics. Està pendent de la fixació de data de judici en l’Audiència de Palma el cas Nóos, peça separada d’aquesta macrocausa, i en ella l’Advocacia de Balears reclama que Matas i Iñaki Urdangarin responguin de manera conjunta i solidària del pagament de 3,4 milions d’euros.
Que los devuelvan yaaaa!. Impunidad CERO!