@Noudiari/El Palau de Congressos viatjarà al passat el proper 26 de setembre per a transformar-se en l’escenari d’una història d’amor, honor i germanor entre pobles dins el període de les guerres entre regnes cristians i musulmans a Espanya.
La companyia de teatre de Graciela Huesca representarà aquell dia, a partir de les 21.00 hores, ‘La hermosa Jarifa’, un muntatge destinat a públic juvenil i adult que forma part de la programació que l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu ha proposat dins el projecte Platea del Ministerio de Cultura per a la promoció de les arts escèniques.
‘La hermosa Jarifa’ narra la història d’Abindarráez, un dels supervivents de la família dels Abencerrajes, que han de fugir del Regne de Granada. En el seu camí, Abindarráez és apressat pel cristià Narváez qui escolta del seu presoner com ha mantingut amb la bella Jarifa una història d’amor des que eren molt petits i que el seu únic desig és anar-la a trobar i cassar-se amb ell per a poder ser feliços. Aquesta història commou a Narváez, qui decideix atorgar tres dies a Abindarráez per a aconseguir el seu propòsit i tornar després a ser el seu presoner.
Escrit al segle XVI
El muntatge es basa principalment al llibre ‘Historia del Abencerraje y de la Hermosa Jarifa’, d’Antònio Villegas, escrit al segle XVI i que esdevé l’inici d’un gènere, el morisc, que pren com a llocs comuns les lluites i la convivència en una època en que encara existeix una forta divisió entre les diferents comunitats ètniques i religioses a Espanya.
Igualment es prenen elements de ‘romances’ anònims i cançons populars per a construir una proposta que es pot gaudir com a una història d’amors i aventures, com a un al•legat sobre l’honor i la importància de fer allò amb el que un s’ha compromès, o com un exemple de la inutilitat de les diferències de raça, religió o país i la superació de les mateixes gràcies a valors universals com l’amor, altra volta, i la justícia.
L’espectacle, de 90 minuts, és una versió escrita i dirigida per Borja Rodríguez i que té entre els seus intèrprets a Daniel Holguín, Sara Rivero, Fernando Huesca, Antonio Gil, Carles Cuevas, Inés León Cristina Arias i Francis Guerrero.
Al web http://lahermosajarifa.wix.com/inicio es pot trobar la sinopsis de l’espectacle, material audiovisual i dossiers pedagògics per a Primària i ESO, així com el text complet, entre altres coses.
Les entrades es podran adquirir a la tenda Holidays del carrer Sant Jaume de Santa Eulària des Riu i al Holy-Sport de l’avinguda d’Ignasi Wallis de Vila) amb un cost de 20 euros.
‘Guyi-guyi’, aquest dissabte al Centre Cultural de Jesús
Als mateixos punts de venda (8€) i a la taquilla del Centre Cultural de Jesús dues hores abans de la funció (10€) es poden adquirir les entrades per a ‘Guyi-Guyi’, l’espectacle de titelles que tindrà lloc aquest dissabte a partir de les 18.00 hores.
Es tracta d’un muntatge de la companyia Periferia, que presenta un al•legat en contra de la discriminació i les barreres que s’estableixen amb l’únic argument de ser diferent.
La peça que es podrà veure el 19 de setembre, està recomanada per a un públic a partir dels 3 anys. A partir de la premissa d’una confusió en néixer a una altra família, el muntatge defensa la falta de racionalitat dels prejudicis i els judicis de valors basats únicament a la semblança o la diferència amb els nostres propis trets característics.
El protagonista, Guyi-Guyi, és un cocodril que, per un atzar de la naturalesa, neix en una família d’ànecs. Guyi-Guyi viu feliç amb la seua família fins que un dia es perd i es troba amb un cocodril.
Quan s’assabenta que els cocodrils mengen ànecs, el nostre protagonista passarà per diferents dificultats per aconseguir ser ell mateix. A través del joc i l’humor es busca reflexionar sobre la por a la diferència i els prejudicis que llencem sobre tot allò que es comporta de manera diferent al que esperem.