@Noudiari/ El Consell de Govern ha aprovat avui un paquet de mesures urgents per combatre la situació de sequera extraordinària a l’illa d’Eivissa. Aquestes iniciatives, que entraran en vigor el mateix dia que es publiquin en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) s’ampliaran i es desplegaran mitjançant un decret que es consensuarà amb els ajuntaments i es tramitarà amb urgència.
L’illa d’Eivissa presenta una situació crítica pel que fa a les reserves d’aigua, conseqüència de dos factors: primer, la manca continuada de precipitacions (d’acord amb els índexs publicats, la situació hidrològica d’Eivissa és d’alerta de sequera), i segon, la sobreexplotació dels aqüífers. Això obliga, d’una banda, a adoptar mesures temporals que permetin incrementar l’aigua disponible fins que els nivells de reserva millorin, i de l’altra, a adoptar les mesures administratives necessàries que permetin corregir aquesta situació mitjançant la limitació i la restricció dels aprofitaments.
Les mesures, que s’aplicaran de manera immediata i que s’ampliaran amb un decret consensuat, consisteixen a reduir un 15% el volum d’extraccions, excepte en l’agricultura, que davalla un 10%, i en l’abastiment a poblacions, que no patirà restriccions. Aquesta norma també recull la suspensió de la tramitació i de l’atorgament de noves autoritzacions i concessions d’ús i l’obligatorietat dels subministradors, inclosos els de venda en camions, d’utilitzar aigua dessalada en temporada baixa. En aquest darrer cas, sempre que sigui viable tècnicament.
En l’actualitat, la càrrega de camions amb aigua dessalada no és possible, en fer-se realitat es comunicarà oficialment. Els ajuntaments estaran obligats a fer estudis de detecció de fuites i presentar-los a l’Administració hidràulica. Així mateix, se suspèn la tramitació i l’atorgament de nous pous d’aigua a l’illa.
Els serveis d’Inspecció de la Direcció General de Recursos Hídrics duran a terme un seguiment d’aquestes mesures provisionals per garantir-ne el compliment, i instar, si pertoca, l’inici dels procediments sancionadors corresponents.
Que vol dir «davallar un 10% el volum de extraccions d’aigua amb agricultura? Que per regar es mateix hort, si abans ho feien amb 1 hora, ara en tardaran 1 hora i pico, aquest pico significa mes consum d’electricitat ó gasoil per fer funcionar la bomba de treure s’aigua, … res que es pagès ho pagui, que te ses esquenes grosses i esta acostumat.
Estic d’acord que hi ha que fer alguna cosa, però també a costa des agricultors? No fan prou ja ells?, son els que mes es preocupen de sa terra i es seus recursos?.