@Noudiari/ L’Obra Cultural Balear de Formentera (OCBF) fa públic el seu suport a la petició aprovada per la Comissió de Govern del Consell Insular de Formentera el passat 18 de setembre, mitjançant la qual se sol·licita al Servei Perifèric de Costes de la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar del Govern de l’Estat que modifiqui substancialment la proposta de delimitació de la zona de domini públic marítim terrestre de l’illa de Formentera sotmesa a exposició pública durant el mes d’agost.
L’any 2006 l’OCBF va subscriure la proposta per a una delimitació justa de la zona de domini públic marítim terrestre de Formentera, escrit que reclamava dos qüestions. Primera, retornar al traçat del domini públic vigent quan va entrar en vigor la Llei 22/1988, de Costes, però mantenint el traçat de la zona de servitud de protecció de la delimitació de 1997. I segona, excloure del domini públic marítim terrestre les edificacions existents anteriors a la delimitació de 1997, tot mantenint la zona de servitud de protecció, per tal de garantir la protecció i conservació del litoral.
D’entrada, el fet que s’hagin emès informes tècnics i jurídics desfavorables des de les àrees de Medi Ambient, d’Urbanisme i Ordenació del Territori, de Patrimoni Històric i de Mobilitat del Consell Insular de Formentera – i que han servit per fonamentar l’acord de la Comissió de Govern–, indica que la proposta de delimitació de la zona de domini públic marítim terrestre de l’illa de Formentera «no resulta tècnicament coherent ni adequada». La proposta de delimitació «comporta canvis substancials en els traçats», especialment a la zona de ses Salines i a la meitat oriental de la platja de Migjorn, indret on es detecten zones que passarien d’estar actualment dins el domini públic a quedar fora de la servitud de protecció en la nova proposta.
En el cas de ses Salines, alguns dels estanys s’exclouen del domini públic mentre que la majoria en forma part, quan tots comparteixen la característica de ser zona inundable i de tenir la mateixa protecció jurídica com a bé d’interès cultural. Un altre aspecte rellevant és que una part important de les infraestructures de protecció dels sistemes dunars finançades amb fons estatals i europeus –passarel·les, tanques per delimitar camins i pàrquings, etc.–, passarien a formar part del domini privat, en cas que s’aprovàs la nova proposta.
L’OCBF considera que tots aquests i altres aspectes, desenvolupats àmpliament en els informes tècnics elaborats des del Consell, «generen suficients dubtes com per sol·licitar a la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient del Govern de l’Estat una revisió de la proposta de delimitació de la zona de domini públic marítim terrestre de Formentera».