@Noudiari/ El servei de socorrisme de l’Ajuntament de Santa Eulària a les seves platges, prestat per Creu Roja, va aconseguir aquest estiu salvar la vida a les dues persones que havien entrat en parada cardiorespiratòria per ofegament mentre prenien el bany. Així, el nombre de morts a les platges vigilades (tant dins l’aigua com a la sorra) mentre estava el sistema de salvament estava actiu s’ha mantingut en zero la temporada passada.
Segons el balanç del servei de socorrisme, entre l’1 de maig i el 15 d’octubre es varen enregistrar 25 incidents greus (que varen requerir l’assistència de mitjans externs al dispositiu de Creu Roja) a les nou platges vigilades: Cala Llonga, Santa Eulària, Vora Riu, Cala Martina, es Canar, Cala Nova, Cala Llenya, Cala Boix i es Figueral. D’aquests 25 incidents, 14 varen requerir del trasllat de l’afectat a un centre sanitari.
Segons les dades creuades de l’estadística de Creu Roja i del Departament de Litoral i Platges, aquest estiu es varen realitzar 28 rescats a l’aigua, un més que l’any anterior i, tot i que no es varen avistar eixams de meduses això no va impedir que s’enregistraren 851 assistències per picadures d’aquests tipus, a les quals s’han d’afegir 9 serveis per atacs de peixos aranya.
El 94% del temps va onejar la bandera verda a les platges del municipi, un 1% més que a l’any anterior, mentre que les banderes grogues han passat d’un 7% el 2014 fins a un 5% aquest estiu. Les banderes vermelles no varen arribar a un 1% el passat exercici mentre que enguany sí que han superat aquesta xifra, una situació que des de Creu Roja atribueixen ha que han existit dies de vent molt for de sud-est i, en ocasions, del nord-est, a més d’enregistrar-se una quantitat anormalment alta de tormentes elèctriques.
En total, el servei de socorrisme prestat per Creu Roja a l’Ajuntament de Santa Eulària suposa que s’ha comptat amb un dispositiu que ha inclòs a 35 persones, 23 d’elles treballant al mateix temps a la temporada alta. A més, els mitjans tècnics inclouen una moto aquàtica que fa serveis de prevenció i assistència de reforç immediata, a l’igual que dos caiacs que també es van traslladant per diferents zones de la costa. El servei està dotat també amb 9 desfibril·ladors, de forma que cada platja disposa del seu.
Servei de bany adaptat
Per altra banda, quasi 140 persones van fer ús durant la passada temporada del Punt Accessible que ofereix l’Ajuntament a la platja de Santa Eulària i que cobreix personal de Creu Roja. D’aquestes 137 persones, 111 van ser usuaris dels serveis de bany assistit mitjançant cadira o crosses amfíbies, mentre que la resta van ser persones ateses amb algun tipus de discapacitat però que no van fer ús d’aquest servei de bany.
Els bons resultats d’aquesta iniciativa porten a l’Ajuntament a continuar treballant en aquesta línia i ja s’està estudiant el millorar les condicions d’accessibilitat universal de la Platja de Cala Llonga i no es descarta que pugui comptar també amb un punt accessible en el futur i un servei de bany adaptat. Actualment, tant en aquesta platja com a la d’es Canar, es compta amb una cadira amfíbia i unes crosses per a qualsevol usuari que les necessiti, però no es disposa de socorristes específics per a l’acompanyament i per això no es compta amb dades concretes del nombre d’usuaris.
La implantació de millores en l’atenció a persones amb algun tipus de discapacitat a la platja de Santa Eulària està fent que aquest punt del litoral rebi cada vegada més la visita d’usuaris que precisen d’algun tipus d’ajuda per poder gaudir d’un dia de platja, sent molts d’ells (tant residents com estiuejants habituals i provenint de diferents punts de l’illa, no només del poble) habituals usuaris dels serveis que es presten en aquest arenal i que compten amb una certificació de qualitat d’accessibilitat universal.
Així, les estadístiques mostra que l’any 2012 només es van prestar 23 serveis de bany assistit, quantitat que es va doblar l’any següent (55), es va convertir en 84 en l’any 2014 i que aquesta passada temporada ha suposat 111 casos en què els socorristes han acompanyat a les persones que necessitaven l’ús de la cadira de rodes amfíbia o que s’ha cedit l’ús de crosses especials per a l’aigua.
En el cas d’usuaris generals del Punt Accessible (que inclou una zona d’ombra, un bany preparat per a persones amb mobilitat reduïda i un vestuari en les mateixes condicions, així com un botó d’avís al socorrista), l’any 2013, quan es va posar en marxa, van ser 82 els usuaris que van passar per ell i van requerir algun tipus d’assistència, mentre que a l’any següent ja van passar a 124 i, el passat exercici, van arribar als 137.