Sempre hem necessitat sobreviure, i sempre ho hem aconseguit a costa dels més dèbils. Si necessitàvem abrigar-nos, disparàvem a milions de bisons indefensos, els arrencàvem la pell i deixàvem els seus cossos podrir-se a mercè dels voltors. Que necessitàvem oli per a les llums, doncs a rebentar balenes, fondre’n el seu greix i anar eliminant de l’immens blau la seva biodiversitat pel broc gord.
Això si, se n’havien de tenir un parell, allà pel 1820, per a embarcar-se en un veler de fusta amb una tropa de mariners de dubtosa procedència i, arribat el moment, pujar a una barqueta balenera, apuntar a la bèstia en qüestió amb un arpó i després esperar que l’estrebada no se te’n dugués mar endins. Això és el ens explicava en Herman Melville a la seva novel·la ‘Moby Dick’ i això, i les conseqüències posteriors a la cacera del cetaci, és el que ens narren a ‘El cor de la Mar’, una mar amb ànima que posarà a prova la parella de protagonistes, capità i primer oficial, així com la resta de la tripulació d’un veler una mica maleït.
Plànols detall molt treballats i bones interpretacions en una història marinera entretinguda que ens deixa clara la sempre dura lluita entre l’home i la mar, i més quan es tracta d’anar-hi a buscar el pa significant això mesos i anys de trajecte sense veure els éssers estimats.
Avui en dia, però, ja no es necessita el greix de balena per a alimentar la il·luminació ni donar energia. Algú amb molta traça va trobar un combustible alternatiu; el petroli i derivats com la benzina que, per cert (i coincidint curiosament amb la proximitat d’eleccions!), està a uns preus no vistos des de feia força temps. Donar gràcies, doncs, a l’esforç de l’actual titular d’indústria i turisme, José Manuel Soria, per aconseguir, en el darrer tram del seu mandat, una significativa rebaixa de l’IPC.
Un bon desig per al Nadal de ja s’apropa, espero que l’estranya gravetat circular de les portes giratòries no el deixin atrapat enmig d’un improbable camí vers una futura conselleria adjunta de cap empresa petroliera enmig d’una Mediterrània esquitada de taques negres. Seria un mal presagi que ningú es mereix.
EN EL CORAZÓN DEL MAR
Títol Original: In the Heart of the Sea.
Gènere: Drama.
Nacionalitat: USA.
Director: Ron Howard
Guió: Charles Leavitt
Repertori: Chris Hemsworth, Cillian Murphy, Ben Whishaw, Brendan Gleeson, Paul Anderson, Tom Holland,Benjamin Walker, Joseph Mawle, Jamie Sives, Donald Sumpter, Frank Dillane, Edward Ashley, Sam Keeley, Morgan Chetcuti, Osy Ikhile.
“Curiosa” tu manera de comentar las películas ja,ja, ja. Bueno… mira, está bien: Es diferente.
Yo la fui a ver el otro día, y me encantó. Es una pequeña obra maestra. Una de esas películas que te reconcilia con el cine. Vale la pena verla. Huele a OSCAR.