@Noudiari/ Aquest matí s’ha reunit a l’edifici del Consell d’Eivissa la Comissió Balear d’Arts de Tirada, que té com a propòsit estudiar i descriure tècnicament aquesta modalitat tradicional de pesca de baixura amb xarxa. El principal objectiu de la trobada d’avui ha estat avançar en els estudis que s’estan realitzant sobre la pesca del gerret i del jonquet, de manera que es garanteixi i acrediti la sostenibilitat de les seues captures, tal i com demana la Unió Europea.
Així, a la reunió d’avui s’ha informat que els estudis endegats des de la Direcció General de Pesca del Govern Balear acrediten el baix impacte de la pesca del gerret, així com la seua baixa incidència en captures no desitjades. «Les xifres que tenim de captures de gerret són molt bones, el que és una senyal del bon estat dels recursos de gerret que tenim a l’actualitat», ha explicat el conseller insular de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Miquel Vericad, qui s’ha felicitat que «aquesta dades demostren que aquesta forma de pesca és perfectament sostenible».
L’estudi, que s’està enllestint, ha estat encarregat pel grup Leader d’Eivissa, i inclou aspectes com la població actual de gerret a les aigües de Balears així com la seva època de maduresa sexual i cicle vital, dades que serviran per poder establir un límit màxim de captures i tenir ferramentes per poder establir una regulació mes acurada d’aquesta pesca. «Des de l’any 1956 que no tenim cap estudi en profunditat del gerret», ha senyalat Vericad, qui ha senyalat que existeix una revifalla en el consum d’aquesta espècie. En l’actualitat hi ha cinc vaixells de pesca a Eivissa que es dediquen exclusivament a la captura del gerret: 2 al port de Sant Antoni, 2 al port de Santa Eulària, i 1 al port de Vila.
La reunió d’avui ha estat presidida pel director de la Comissió, Toni Grau, i pel conseller insular de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Miquel Vericad, i també han participat tècnics del Consell d’Eivissa, representants de la Federació Balear de Confraries de Pescadors, així com representants de l’associació ecologista WWF i un pescador de gerret.
Alguno de los que estaban ahi sentados ¿han pescado gerret alguna vez en su vida?, me temo que solo lo han visto y comido alguna vez.
Una cosa más, el «jonquillo» y las llampugas las regalamos a los «mems»,a ver si entienden que no todo es Mallorca y tambien existen las Pitiusas.
Pido perdon por haber excluido a los amigos menorquines.
Salutem
Me suena a típico studio chorras de los que sirven para trincar o subencionar a el apesebrado de turno.