@Noudiari/ Les obres de la carretera de Sant Joan (C-733) han permès treure a la llun les restes d’una terrisseria romana, del segle I d.C., vinculada al riu de Santa Eulària. Les restes arqueològiques, situades a Can Creu (Santa Eulària des Riu), es troben en «bon estat conservació», segons els primers informes arqueològics.
El jaciment s’haurà de seguir excavant per poder valorar amb més claredat el seu abast i com afectarà el projecte de la carretera, segons ha explicat avui el president d’Eivissa, Vicent Torres, que ha donat a conèixer la troballa acompanyat de la consellera de Mobilitat i Territori, Pepa Marí, i del conseller d’Educació, Cultura, Patrimoni, Esports i Joventut, David Ribas, de l’alcalde de Sant Joan de Labritja, Antoni Marí, i de la segona tinent d’alcalde de Santa Eulària, Ana Costa.
El president ha anunciat «dos bones notícies»: que les obres de la carretera avancen «a bon ritme, segons el previst en aquesta darrera fase», i la troballa arqueològica de la terrisseria romana del riu de Santa Eulària». «Els treballs d’arqueologia que s’han de fer no afectaran les obres, que esperam durant el mes de juny finalitzar-les», ha explicat Vicent Torres.
El dia 25 de gener s’iniciarà la segona fase de la recta final de les obres, amb el tancament del tram de la carretera comprès entre l’accés a Sant Llorenç de Balàfia i la cruïlla amb la carretera a Sant Miquel. Durant els tres mesos que duraran els treballs s’habilitarà un únic carril de circulació sentit Sant Joan, per permetre l’accés als vesins i activitats de la zona.
La consellera Pepa Marí ha informat que el Consell intentarà que els tres mesos d’obres tenguin la menor afectació possible sobre els comerços, restaurants i altres empreses de la zona d’obres, informant els clients que poden seguir accedint-hi.
El conseller David Ribas ha explicat que el conjunt arqueològic, segons l’informe de l’excavació realitzada, consta d’una estança de 32 metres quadrats, que estava semi soterrada, orientada seguint el curs del riu de Santa Eulària. Per accedir-hi havia una escala ben conservada, de cinc esgraons de pedra i argamassa d’argila conservats en un metre d’altura i 50 centímetres d’amplada. El sòl presenta evidències clares d’haver estat sotmès a un foc.
Durant l’excavació varen aparèixer fragments de ceràmica i morter de cal, restes de cocció i peces ceràmiques deformades o aferrades entre sí. Tot això fa suposar que l’estança estava destinada a l’emmagatzematge o secat d’aquest material i que en l’entorn immediat es podrien trobar la resta d’àrees de producció de la terrisseria.
Una vegada en desús, aquesta estança es va reomplir amb rebuig de material ceràmic fragmentat, del que s’ha pogut extreure més de 70 caixes encara per estudiar, fonamentalment àmfores del tipus ebussità. Són peces similars a les recuperades en altres jaciments de l’illa, com Can Cova de Baix, Es Canar o Cala d’Hort, i s’emmarca en el període d’entre mitjans i finals del segle I d.C.
Durant les pròximes setmanes continuaran les excavacions per delimitar amb més precisió d’abast del jaciment, que tot indica s’estenia seguint en paral·lel el riu de Santa Eulària. Fins que no es completin els informes arqueològics no es podrà determinar de quina manera afectarà el aquest tram del projecte de la carretera de Sant Joan.
Enhorabuena, por fin un Consell que se preocupa por el patrimonio y que se las obras se hagan
Imaginen una isla con unas playas idílicas como las que tenemos sin cemento en la falda de las montañas y sin hamacas, imaginen un interior museizado con restos arqueológicos como los encontrados pues prácticamente en toda la isla se encuentran o encontarían con un buen recorrido de rutas que obligase al turista a estar en Ibiza 2-3 noches. Tendríamos turismo a mansalva en invierno y en verano.
Sólo un dato, en Puig des Molins se encuentra la necrópolis púnica mas bien conservada y grande del mediterraneo
Ya, pero el hecho es que la inmensa mayoria del turismo que nos visita no viene a la isla a cuenta de y si por lo otro.
Estarian más noches/dias, se lo aseguro, pero me da
un poco de pena por la panda de vividores que aguantamos todo el verano.
Pobrecillos ellos, ¿que haran si poder jodernos a los
residentes?
Salutem.
Qui estima Eivissa, qui la estima de veritat, està molt content amb notícies com aquesta. No oblidem mai que som l’illa per on més civiltzacions han passat de totes les Balears. Tenim que preocupar-nos més pel nostre patrimoni històric, que és ben ric i nombròs!