@Noudiari/ La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha presidit avui la reunió de la Mesa de la Pobresa Energètica, convocada per arbitrar de manera conjunta entre administracions, empreses elèctriques, organitzacions de consumidors i entitats socials i ONG, solucions per a les famílies en situació de pobresa energètica.
Com a primera mesura, el Govern ha anunciat als membres de la Mesa de la Pobresa la creació d’un fons autonòmic per al rescat energètic, que, per al 2016, estarà dotat ja amb 200.000 euros. La previsió és que aquest fons de rescat es nodreixi d’aportacions tant de fons públics com de fons que puguin aportar les companyies elèctriques —per exemple, per mitjà de les seves fundacions d’acció social. Per la seva banda, el Govern garantirà una aportació anual al fons de rescat energètic, al qual destinarà anualment part dels doblers que s’estalviï en funció de les mesures d’estalvi energètic que es posaran en marxa en paral•lel al nou contracte de subministrament energètic —que suposarà la compra únicament d’energia renovable.
Es calcula que, com a mínim, es podran incloure 200.000 euros en aquest fons de rescat, procedents de l’estalvi energètic. El conseller Joan Boned ha destacat que aquesta és una partida inicial per al fons i que el Govern espera que es nodreixi amb altres aportacions. “Hem demanat aportacions a les empreses elèctriques”, ha afirmat el conseller.
A més d’anunciar la creació del fons autonòmic de rescat energètic, el Govern ha plantejat a les companyies distribuïdores i comercialitzadores elèctriques la necessitat de fixar una moratòria de talls de subministrament durant l’hivern per a les famílies que no puguin pagar els rebuts per la seva situació. Les elèctriques han acollit amb bona disposició la proposta de moratòria perquè no es talli l’electricitat a ningú durant l’ hivern per no poder pagar la factura.
Al mateix temps que s’abordaran les situacions d’emergència –de les quals es tingui coneixement a través de les mateixes empreses, entitats socials o serveis socials–, es farà feina en l’articulació d’un protocol d’actuació davant situacions de risc. És a dir, es definirà com actuar per evitar el tall de subministrament a una família, amb garanties per a totes les parts afectades.
El conseller ha recordat que actualment hi ha un conveni d’Endesa amb la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), al qual estan adherits devers 30 municipis, que garanteix el pagament dels rebuts a les famílies amb dificultats econòmiques. Durant la reunió de la Mesa de la Pobresa, Fenosa i Iberdrola han mostrat la seva disposició a signar convenis d’aquest tipus.
Per a les famílies en situació vulnerable, es poden plantejar diferents solucions, com per exemple: fraccionament del pagament dels rebuts, una tarifació reduïda o l’assumpció del cost per un altre quan hi hagi una impossibilitat real de pagar. Per una altra banda, també es pot resoldre que no es compleixen els requisits perquè queda exclosa del programa la morositat per causes que no siguin pobresa energètica. Aquestes solucions seran aplicables tant als nous casos que es puguin plantejar una vegada consensuat el protocol de situacions de risc com als que ara s’emparin en la moratòria immediata de talls de subministrament durant l’hivern, que ha reclamat el Govern a les elèctriques.
Mesures de prevenció i mitigació
Per combatre la pobresa energètica no basta amb actuar davant les situacions d’emergència, sinó que així mateix s’ha d’evitar que s’hi arribi. Per això, s’articularan també actuacions de prevenció en les quals es prioritzaran les llars en situació de vulnerabilitat.
Les accions, que es poden ampliar en funció de les aportacions que es facin en la Mesa de la Pobresa, poden ser: d’una banda, campanyes informatives per donar a conèixer els drets i els recursos que tenen al seu abast els ciutadans, les tarifes adequades a la seva situació o els criteris per acollir-se al bo social; de l’altra, plans d’estalvi per a les llars, per saber com fer un millor ús de l’energia o plans d’ajudes a la rehabilitació energètica, entre d’altres.
Situació actual
La problemàtica de la pobresa energètica a les Illes Balears és força preocupant. Són moltes les famílies de les Illes que la pateixen. L’Institut d’Estadística de les Illes Balears (Ibestat) —a partir de les dades de l’enquesta de condicions de vida de l’Institut Nacional d’Estadística— ressalta que a les Illes Balears el 6,6 % de les llars no es poden permetre mantenir l’habitatge a una temperatura adequada, percentatge que s’eleva fins al 9 % en els casos de famílies amb fills dependents —són dependents els menors de 18 anys i les persones de 18 a 24 anys econòmicament inactives.
A més, l’Ibestat indica també que el 18,1 % té problemes per atendre les despeses domèstiques —entre les quals, la factura energètica—, percentatge que en el cas de famílies amb fills arriba fins al 23,2 %. Hi ha fins i tot estudis que reflecteixen dades més preocupants encara, com el VII Informe sobre exclusió social a les Illes Balears de la Fundació FOESSA (Fomento de Estudios Sociales y Sociología Aplicada). Aquest estudi eleva al 19,9 % el percentatge de les llars de les Illes Balears que no poden mantenir-se a una temperatura adequada.
Entre la població en situació d’exclusió social, una de cada tres famílies es veu afectada. A més a més, el 31 % de les llars han tingut problemes per pagar factures, entre les quals hi ha l’energètica.
La Mesa
La Mesa de la Pobresa Energètica ha estat avui presidida per Francina Armengol, acompanyada pel conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Joan Boned. Els membres de la Mesa, per a les futures sessions, són el conseller Joan Boned com a president; el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, com a vicepresident, i també els directors generals d’Arquitectura i Habitatge; Consum, Planificació i Serveis Socials; Política Industrial, i Coordinació.
Integren també la Mesa representants de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), Federació d’Associacions de Consumidors i Usuaris (FACUA), Associació Nuredduna de Defensa del Consumidor, Associació de Consumidors i Usuaris de Balears “La Defensa”, Creu Roja, Càritas Diocesana, EAPN-Illes Balears – Xarxa per la Inclusió Social, Endesa, Vall de Sóller Energia, SLU/Elèctrica Sollerense, Sampol Energia, SL, Iberdrola, Gas Natural, Fenie i Som Energia, i la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH). La Mesa està oberta a futures incorporacions.