@Noudiari/ El Consell de Formentera va iniciar una campanya de dues setmanes de durada el passat 14 de gener per lluitar contra l’expansió de la processionària del pi a la illa, des de la conselleria de Medi Ambient han decidit allargar la seva durada en dues setmanes més per «poder abastar una zona més ampla i reduir la possibilitat de l’extensió de la plaga cap a altres zones de l’illa», segons ha declarat la consellera del ram, Daisee Aguilera.
Aquesta campanya consisteix a fer batudes per retirar les bosses de processionària dels pins a la zona més afectada de l’illa, Es Cap de Barbaria. «Aquesta manera de combatre la processionària pensem que és més compatible amb la cura del medi ambient, no com les fumigacions aèries que el Govern volia fer amb diflubenzuron durant la passada legislatura, i a les quals els Consell i bona part de la ciutadania de l’illa es va oposar».
I és que, «aquest tipus de fumigacions estan prohibides per la llei estatal, Real Decret 1311/2012, de 14 de setembre de 2012 i europea, directiva 2009/128/CE, i només es realitzen en casos excepcionals», segons ha afegit.
El Consell ha contractat a dos operaris especialitzats en treballs forestals per lluitar contra aquesta espècie invasora. A més, «s’està coordinant a un grup de voluntaris per fer les batudes, tant de manera manual, per la part baixa de l’arbre, com de manera mecànica per la part alta», ha declarat la consellera.
Col·laboració dels caçadors
La conselleria insular compta també amb la col·laboració del club de caçadors d’Es Cap que està fent batudes a la copa dels pins, «amb les seves escopetes peguen tirs per destruir les bosses de la part alta dels arbres afectats». Per aquestes feines, el Consell ha comprat 2.500 cartutxos, que han tengut un cost de 600 euros.
Per part seva, l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), organisme que depèn de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern Balear, en col·laboració amb la institució insular també ha engegat diverses actuacions a Formentera per atacar els focus de processionària que hi ha a l’illa.