@Noudiari/Del 15 d’abril al 29 de maig se celebren a Eivissa les Jornades Gastronòmiques de primavera (#EivissaSabor16 – #IbizaSabor16), en què participen més de 50 restaurants.
Organitzades pel Consell d’Eivissa, la Fundació de Promoció Turística i la Petita i Mitjana Empresa d’Eivissa i Formentera (PIMEEF), aquesta nova edició ret homenatge a productes excel·lents com la gamba roja, la llagosta, el «peix fort», la sobrassada o la patata roja, i a elaboracions emblemàtiques com el «bullit de peix», el «guisat de peix», el «sofrit pagès» o el «flaó».
Les jornades inclouen visites gratuïtes a granges i el primer Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània, un esdeveniment en el qual es donaran cita xefs i productors el 16 de maig a Eivissa. A més, 11 restaurants oferiran un tast d’olis d’Eivissa en la taula.
Unes Jornades que tenen per objectiu divulgar “un dels nostres grans atractius, com són els productes de la terra i la nostra rica gastronomia”, i “no només entre els turistes que ens visiten, sinó també entre la població de l’illa”.
Així ho han destacat el president del Consell d’Eivissa i de la Fundació de Promoció Turística, Vicent Torres, i el president de PIMEEF Restauració, Joan Riera, en l’acte de presentació de les Jornades, que s’ha celebrat aquesta tarda al Restaurant Can Cires, a Sant Mateu d’Albarca, i que també ha comptat amb participació de l’alcalde de Sant Antoni de Portmany, Josep Tur, i de nombrosos responsables dels restaurants i entitats partincipants.
La ruta del «bullit de peix»
Com han explicat, les Jornades Gastronòmiques oferiran l’oportunitat de seguir la ruta del «bullit de peix» i del «guisat de peix», conèixer les diferències de les dos receptes i fins i tot els matisos en les elaboracions que aporta cada zona de l’illa. El protagonista sempre és l’anomenat «peix fort» (peix de roca de mida gran), amb espècies tan saboroses com la «roja», el gall de Sant Pere o l’anfós. Un autèntic menjar, que també se serveix a «salmorra», segons una recepta tradicional dels pescadors.
Una altra joia de la gastronomia eivissenca és la «borrida de rajada», un altre plat elaborat amb «Peix Nostrum» seguint una recepta antiga que ofereixen altres dos restaurants de l’illa. Els aficionats al mar trobaran en aquestes jornades productes tan excel·lents com la gamba roja d’Eivissa, la llagosta o les «espardenyes» (cogombres de mar).
Per als qui prefereixen carn, tenen l’opció de seguir la ruta del «sofrit pagès», el plat de festa a les cases d’Eivissa, a base de xai criat en llibertat, pollastre pagès, sobrassada, botifarró i patata roja de la terra. Una delícia que serveixen 11 restaurants en la seva versió tradicional i altres quatre amb una reinterpretació d’alta cuina.
Al costat d’aquests plats, #EivissaSabor16 ofereix l’oportunitat de degustar altres propostes, tant tradicionals, com creatives, amb la matèria primera autòctona i les marques de garantia com a protagonistes.
Un viatge gastronòmic al voltant de l’illa que valora el treball de les confraries, les granges, els agricultors, els mercats, els cellers o els productors d’oli. Com a novetat, 11 restaurants oferiran als seus clients un tast d’olis d’oliva verge extra d’Eivissa a la taula, tots ells sota la garantia de «Oli d’E».
El flaó, una recepta medieval
El flaó, una recepta medieval que ha arribat fins als nostres dies, també és protagonista en 21 restaurants, acompanyat de nous sabors i d’altres dolços tradicionals, com la «greixonera».
Les persones que vulguin gaudir de les Jornades podran triar entre menús a 35 euros, amb vi de l’illa inclòs, o bé tapes a 5 euros, amb copa de vi o canya. Una oportunitat de gaudir la gastronomia d’Eivissa en les cales més belles, en cases pageses centenàries, al mercat o fins i tot escoltant concerts en directe.
El programa d’activitats inclou visites gratuïtes a la granja Can Pere Mussona (Sant Carles de Peralta) on es crien races autòctones de porc negre i xai i també a la finca Can Toni d’en Jaume Negre (Sant Llorenç de Balàfia), on l’associació GEN-GOB Eivissa està portant a terme un projecte pioner de gestió de l’aigua, recuperació de varietats vegetals i races autòctones. A més, l’Agrupació de l’Olivar d’Eivissa ha organitzat un tast d’olis de l’illa el 14 de maig a l’agroturisme Can Lluc (Sant Rafel de sa Creu). També se celebra el primer Fòrum de Gastronomia Mediterrània, amb ponències de xefs i un mercat de productors, el dilluns 16 de maig a l’agroturisme Atzaró (Sant Llorenç de Balàfia).
Coincidint amb aquest esdeveniment, un restaurant dels participants compleix 90 anys (Ca na Ribes, Santa Eulària des Riu), un altre arriba als 75 (Ca n’Alfredo, Eivissa), un tercer compleix els 40 (Sa Soca, Sant Agustí des Vedrà) i se celebra el 10è aniversari d’un quart (Can Cires, Sant Mateu d’Albarca). Amb ells i els 50 restants se celebra el festival dels sabors d’Eivissa, en el qual es fonen tradicions, innovació i valors que s’identifiquen amb el paisatge, la protecció del medi ambient i la sostenibilitat de recursos.
i vi de la rioja i del penedes….sense comentaris