@Noudiari/Dins de l’aposta per les produccions pròpies i per l’art actual que l’Ajuntament de Sant Josep i la Regidoria de Cultura estan realitzant, les dos sales municipals inauguren exposició aquesta setmana.
Per un costat, el proper dijous 21 d’abril a les 19.30 h, a la sala Can Curt de Sant Agustí, s’inaugura l’exposició «Per dalt». Una selecció de pintures, collage i tintes del pintor Joaquín Roselló Marí, comissariats per Nuria del Riu, que es podrà veure fins a l’1 de maig.
El divendres 22, a la mateixa hora, Can Jeroni inaugura el nou projecte de l’artista Liz Kueneke: “El Teixit Urbà: La psicogeografia de l’Illa”, una exposició sobre la relació dels habitants d’Eivissa amb el seu entorn expressat a través de mapes brodats.
Can Curt
El títol «Per dalt» és una aclucada d’ull a la cultura eivissenca, fonèticament no té diferència amb «pardal», paraula que designa als ocells. D’aquesta manera, l’exposició tracta d’aquells que van «per dalt» . Això és exactament el que es presenta: un homenatge al món dels ocells, i per tant, a la naturalesa.
Núria del Riu Pinto, comissària de l’exposició, ens presenta l’obra que s’exposa: “Pinta Roselló com si ens oferís una passejada intensa per la naturalesa de l’illa, mostrant-nos els seus ocells i els seus arbres. A vegades, sembla una senzilla escena. D’altres, ens mostra una relació juganera amb la realitat: la seva naturalesa pletòrica se’ns ofereix com un joc a l’espectador, proposant una contemplació deliciosament activa i reconfortant».
Un projecte ampli i multidisciplinar
D’altra banda, el divendres 22 d’abril, a les 19.30 h, Can Jeroni , presenta el nou projecte de Liz Kueneke: “El Teixit Urbà: La psicogeografia de l’Illa”, una exposició sobre la relació dels habitants amb el seu entorn expressat a través de mapes brodats.
Liz Kueneke va néixer a Chicago el 1976. El 1998 va obtenir una llicenciatura en Art a la Universitat de Georgetown, i en 2001 va aconseguir un màster en Art (MFA) a la Universitat de Claremont Graduate (Los Angeles). Va viure a Barcelona del 2003 fins al 2009, on ha participat activament en la vida artística de la ciutat com a artista i comissària. Viu a Eivissa des de 2009. A més de la seva pràctica artística, imparteix tallers a estudiants d’art i arquitectura sobre psicogeografia i mapeig participatiu. Ha exposat sola i com a membre de col·lectius en diverses galeries, museus, i carrers de tot el món.
El projecte que es podrem veure a Can Jeroni és el resultat d’una intervenció pública de Kueneke a Eivissa, entre 2012 i 2014. Els participants convidats marcaven respostes a preguntes concretes sobre llocs significatius en mapes de l’illa i del món, usant fil i agulla. Amb això, es permetia als habitants de l’illa reflexionar sobre el seu propi ús de l’espai i contrastar opinions sobre un mateix ambient.
Liz Kueneke exposa els resultats del seu projecte participatiu «El Teixit Urbà»: un mapa brodat de l’illa d’Eivissa en el qual van intervenir més de 1000 persones, fotografies i un vídeo amb entrevistes als participants, llibres d’anècdotes, i altres elements brodats .
L’exposició també estarà acompanyada per un documental, realitzat pels joves creadors Clàudia Sol i Torelló i Pablo de Otto. Altres elements del projecte inclouen un nombre limitat de fanzines que els visitants podran portar, i mapes digitals amb els resultats obtinguts al llarg dels tres anys d’intervencions públiques. A més, s’exposa cinc mapes brodats de ciutats on s’ha fet aquest projecte abans que Eivissa: Nova York, Barcelona, Bangalore, Quito, i Fes. L’exposició es podrà visitar fins el 8 de maig.