@Noudiari/ El Departament de Medi Ambient i Medi Rural i Marí en col·laboració amb Presidència i Turisme i el Departament d’Interior, Comerç, Indústria i Relacions Institucionals ha participat per primera vegada a la Fira Alimentària 2016 que es va celebrar a Barcelona del 25 al 28 d’abril de 2016 per tal de promocionar els productes agroalimentaris d’Eivissa fora de l’illa i presentar-los com un atractiu turístic i afavorir així el desenvolupament dels sectors primari, elaborador, comerç i restaurador de l’illa d’Eivissa.
L’organització i presència es fa per mitjà de la Fundació de Promoció Turística d’Eivissa en el marc del conveni de col·laboració entre aquesta i el Consell Insular d’Eivissa. Es va comptar amb la col·laboració de les confraries de pescadors d’Eivissa i Sant Antoni de Portmany i les associacions de la Pimeef: cellers i viticultors, restauració i bars, carnissers, forners.
Es va disposat d’un espai al pavelló 6 Alimentària Experiències dedicat a la gastronomia amb un estand de Turisme eno-gastronòmic on es presentaran els productes emblemàtics de la nostra gastronomia i emparats sota el segell «IBIZA – SABORS D’EIVISSA»: de la mar la Llagosta i la Gamba Vermella, de la terra L’anyell d’Eivissa i la sobrassada i el porc negre autòcton, tot acompanyat per vins de la IGP Eivissa i endolcit per Flaó d’Eivissa i Herbes Eivissenques.
L’espai era un format de gastro-bar, amb una barra de degustació on els cuiners eivissencs varen preparar els plats vinculats als productes esmentats amb plats tradicionals i innovadors: gamba i llagosta, anyell i frits tradicionals, sobrassada i porc negre, amb taules temàtiques amb Vi d’Eivissa, Sobrassada, flaó i herbes eivissenques. A més, es van realitzar dos show-cookings protagonitzats per David Reartes i el porc negre i la sobrassada d’Eivissa i un segon per part de José Miguel Bonet i Manuel Antón (Agroturisme Can Lluc) amb la llagosta i la gamba vermella d’Eivissa com a ingredients estrella.
Des del Consell, assenyalen que el resultat ha estat molt positiu: «S’ha donat a conèixer a un públic professional una vessant gastronòmica que era desconeguda per part de la majoria dels visitants que es sorprenien de la diversitat de productes que es presentava (sobrassada, flaó, vins i herbes eivissenques)», han destacat.
Els elaboradors de vins i herbes presents a la fira, també varen aprofitar per donar a conèixer els seus productes i establir contactes comercials, amb una vessant més professional de la fira. En total, s’han servit un total de 1200 tastos de sobrassada, 1.290 de flaó, 2.000 d’herbes eivissenques i 1.200 de vi de la Terra Eivissa. Així mateix, també s’han servit 1.400 degustacions de plats tradicionals i innovadors amb productes d’Eivissa i realitzats per set cuiners que es varen desplaçar a Barcelona per preparar diàriamente plats amb tres temàtiques estratègiques: gamba vermella, llagosta i escamarlà; anyell i sobrassada i porc negre.