@Noudiari/ L’Institut d’Estudis Eivissencs ha reeditat l’obra de M. Villangómez ‘L’any en estampes’. Amb aquesta, són ja tres les edicions que l’IEE ha fet de l’obra (1975, 1981 i 2016).
‘L’any en estampes’ havia de ser inicialment part d’un suplement literari del Diario de Ibiza, titulat Isla, un encàrrec que duria a terme amb altres col·laboradors, a raó de dotze lliuraments, però la censura va impedir que un text en català aparegués. Escrit entre 1953 i 1954, els articles inicials es varen ampliar per convertir-se en capítols del llibre. L’Editorial Barcino va publicar-ne la primera edició l’any 1956.
En aquell temps l’autor vivia i treballava de mestre al poble en el qual s’ambienta l’obra, Sant Miquel de Balansat. M. Villangómez volia una obra descriptiva, amb breus narracions il·lustratives, que plasmessin la vida en el camp, i en contemplació del paisatge que l’envoltava. Cada estampa correspon a un mes i té per referència principal un lloc, alguna activitat o bé un moment del dia. L’any en estampes es considera, malgrat el seu origen i a la seva concreta localització, una obra de temàtica universal, fàcilment extrapolable a un altre entorn.
Revisada per un equip de correctors de l’IEE, col·laboradors habituals de l’autor, es posa novament a disposició dels lectors una obra que, «passats els anys, segueix sent descoberta, recomanada, i estudiada en els centres escolars», indiquen des de l’IEE. Esgotades les edicions anteriors, no només es pretén posar a l’abast del públic un títol encara avui molt demandat, en la seva versió original; l’obra, al llarg dels anys, ha estat traduïda a l’espanyol, i a l’anglès.
Donada la rellevància de l’autor, l’Entitat considera imprescindible que la seva obra sigui accessible.