@Noudiari/ La Comissió Insular d’Artesania, que presideix la consellera d’Interior, Indústria, Comerç i Relacions Institucionals, Marta Díaz, ha acordat atorgar la carta de mestre artesà honorífic a Maria Torres Orvay, sector de vestimenta tradicional de família, vestit i calçat (Eivissa), Antoni Tur Riera, mestre d’aixa (Santa Eulària des Riu), i Carlos Icardi Martínez, ceramista (Sant Antoni de Portmany). La Comissió ha valorat els coneixements i la trajectòria d’aquestes persones en els respectius oficis artesanals.
Maria Torres Orvay, cosidora i brodadora d’ofici d’un conegut taller eivissenc de Moda Adlib, és mestre artesana d’indumentària, calçat i capells, no només per dedicació, sinó perquè ella ja havia obtingut anys enrere l’acreditació de mestre artesana atorgada pel Govern Balear, després de superar amb excel·lència les proves i visites efectuades pel personal de la Conselleria d’Indústria del Govern Balear.D’altra banda, na Maria Torres Orvay, participa sempre que se la requereix en esdeveniments culturals, artesans, fires, mercats tant municipals com insulars per tal de mostrar el seu ofici. És una de les persones que es va iniciar fa més de vint-i-cinc anys en la festa de maig en flor del Mercat Vell, els anys 90. Ella i la seua germana feren els coneguts ninots gegants de la Festa del Mercat Vell, en Pepet i na Marieta, de devers 2,5 metres d’alçària i vestits a l’estil pagès. També va participar des dels primers anys amb els primers tallers d’artesania que organitzava el Museu Etnogràfic.Na Maria Torres Orvay, va perfeccionar els seus coneixements de la mà de la mestra Catalina Planells per les espardenyes, i de Toni Sendic pels capells de floc. A la vegada, ella va ser mestra d’aquestes tècniques en l’Escola Taller s’Espardell, organitzada pel Consell Insular d’Eivissa i subvencionada pel SOIB. I, en l’actualitat imparteix cursets com a professora experimentada i participa en les activitats culturals que organitza Colla de sa Bodega. Participa anualment amb les fires d’artesania de la PIMEEF al Passeig de s’Alamera.L’any 2015 va obtenir el IV Premi d’Artesania Tradicional atorgat per l’ Ajuntament d’Eivissa.
Antoni Tur Riera
Antoni Tur Riera, Toni Sendic, conegut i imprescindible en totes les activitats de cultura tradicional d’Eivissa, i molt més encara de Santa Eulària. Antoni Tur Riera té formació universitària, essent llicenciat en Estudis Navals. Com a projecte de carrera ell va dissenyar i construir la seua pròpia embarcació tradicional de vela llatina, el llaüt Rínxol. Coneix i domina abastament l’ofici de fuster. Gaudeix d’una enorme facilitat pels treballs amb fusta i fibres vegetals, la qual cosa, unida a la seua peculiar curiositat, el converteix amb una persona inquieta àvida d’aprendre sempre, com es fan les coses. I, això unit, a un fort sentiment amb la cultura pròpia, fa que Toni Sendic sigui una persona experimentada amb més d’una tècnica i ofici. Ballador, sonador i carameller, matancer, coneix i domina la nostra cultura tradicional. Tot i ser el títol de mestre d’aixa, el més important que se’l pot concedir, molts altres són els seus mèrits, que fan d’ell un gran mestre artesà.Entre altres, cal mencionar el fet importantíssim que a les Pitiüses s’havien perdut els coneixements i l’ofici de mestre capeller, de capells de floc, de palma de margalló. Ell havia trobat, pertanyent a una tia seua, un començoi de capell, i diverses braçades de llata de palma. Quan va haver d’anar embarcat sis mesos a alta mar, per motiu deels seus estudis superiors, s’emportà aquesta feina amb el propòsit ferma de descobrir com s’elaborava aquest inici, sense el qual, no es pot fer el capell. Els sis mesos embarcat a alta mar sobraren per aquest propòsit, i quan torna a Eivissa, ja tenia el capell fet i cosit, només calia emblanquinar-lo, cosa que va fer amb l’ajut de na Catalineta de Sant Miquel, l’espardenyera que va poder deixar ensenyat el seu ofici d’espardenyera a noves generacions. Aquest fet, pot semblar trivial, però va fer que Toni Sendic recuperàs l’ofici de capeller i ensenyàs a vàries persones, que avui són a la seua vegada, mestres capellers.
Antoni Tur Riera, és membre fundador de l’Associació Marítimocultural d’Eivissa i Formentera, per a la salvaguarda del patrimoni marítim pitiús, i ha col·laborat amb els diversos projectes que han engegat el Departament de Patrimoni Històric del Consell Insular en aquest sentit, així com organitzant presències institucionals al Saló Nàutic de Barcelona. Col·labora amb l’empresa propietària de l’antic THOPAGA i del Cala Major, per aconseguir la seua salvaguarda. Ha treballat també amb la restauració de llaüts propietat del Consell Insular, com el Planisi, el seu bot auxiliar, el Luz, la Joven María, i molt especialment amb el Bartolomé.
I, per altra banda, i atesos els seus coneixements pràctics i teòrics de nàutica, és des del principi col·laborador i membre de del Grup de Nàutica de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera, essent autor-redactor de nombroses veus referides a la mar, a les embarcacions i a la pesca de les Pitiüses.
Pel que fa l’ofici de mestre d’aixa, Toni Sendic, va participar amb l’escola d’auxiliars de mestres d’aixa que va organitzar el Consell Insular, subvencionat pel SOIB, com a mestre d’un grup de joves amb risc d’exclusió social, i no només els ensenyà el treball de la fusta, sinó que va aconseguir il·lusionar-los, i molts d’ells actualment viuen del seu treball amb la fusta.
L’any 2014 va obtenir el III Premi d’Artesania Tradicional atorgat per l’Ajuntament d’Eivissa.
Carlos Icardi
Gran artista i creador, el mestre ceramista Carlos Higinio Icardi Martínez, ja va arribar d’Argentina coneixent el vell ofici del fang, però va ser a la nostra illa, la seua illa, on va crèixer com artista i va desenvolupar tota la seua creativitat. Buscador constant de formes, tècniques, materials, colors… Sempre al llarg de la seua vida s’ha anat formant assistint a diferents cursos a la Península. I, generós com és, sempre ha compartit experiències ensenyant tècniques i coneixements. En Carlos Icardi ha anat evolucionant, aprenent i a la vegada ensenyant. Ha treballat, entre altres, tres tècniques principals: el raku, tècnica oriental que empra materials que suporten bé altes temperatures, altes coccions que donen colors molt intensos, diferents dels originals previs a la cocció. La tècnica àrab del reflexe metàl·lic que ja s’emprava a Al-Andalus cap al segle XII, i que aconsegueix colors intensos que imiten els metalls. I, la tècnica de l’engobes que aconsegueix amb una mescla de diferents argiles amb colorants i un percentatge d’esmalt.
Tot i que quan va arribar a Eivissa, va tenir un breu període dedicat a la joieria, la seua il·lusió sempre havia set poder disposar d’un forn per coure fang. Instal·lat a la casa pagesa, can Ferreret de Sant Rafel, Carlos Icardi sempre ha estat treballant per impulsar el Centre Artesanal de Sant Rafel, però també l’associació d’artesans de la Petita i Mitjana Empresa d’Eivissa i Formentera. Primer artesà d’Eivissa en conseguir la carta de mestre artesà del Govern Balear, però també un dels primers de totes les Illes Balears, l’any 1986, concretament el núm. 8.
En el seu currículum annex es pot veure la seua tasca incansable com a artesà, com a artista creador i modelador del fang, amb importants premis i reconeixements d’Eivissa, de Balears i d’arreu. La seua trajectòria, ja és per sí mateixa mèrit suficient per ser reconeguda amb la Carta de Mestre Artesà Honorífic. Però, a banda d’aquestos mèrits artístics, és públic i notori que el mestre Carlos Icardi, persona afable, humil i generosa, és per damunt de tot un lluitador del sector artesà, sector al que sempre ha representat amb eficàcia i persistència, i sobretot amb un talant discret però no exent de la voluntat ferma de l’objectiu que volia aconseguir: l’agrupació del sector artesà com a ofici i activitat econòmica, la defensa dels seus interessos, i la promoció, projecció i excel·lència del sector. A tal efecte, ha estat sempre a disposició del sector artesà, de la patronal de la petita i mitjana empresa d’Eivissa i Formentera, del Consell Insular i del Govern Balear. Sempre ha participat en fires, exposicions i activitats diverses, com es pot veure al seu currículum adjunt, i sobretot, ha estat un dels artífexs de les Fires d’Art i Fires de Tardor organitzades per la PIMEEF i el Consell Insular, des de la seua primera edició en 1983.
Noves cartes d’artesà i renovacions
La Comissió d’Artesania també ha acordat atorgar quatre noves cartes d’artesà: Un esparter, un cisteller, un figurer i una figurera.
Igualment, ha acordat la renovació d’un total de nou cartes d’artesà: Una bijutera, una passamanera, una espardenyera, una espartera, un licorer, un miniaturista, un cuirer, un gravador i un pintor. Finalment, s’han renovat un total de quatre cartes de mestre artesà: Un miniaturista, una cuirera, una capellera i una espardenyera.
@Noudiari/ La Comissió Insular d’Artesania, que presideix la consellera d’Interior, Indústria, Comerç i Relacions Institucionals, Marta Díaz, ha acordat atorgar la carta de mestre artesà honorífic a Maria Torres Orvay, sector de vestimenta tradicional de família, vestit i calçat (Eivissa), Antoni Tur Riera, mestre d’aixa (Santa Eulària des Riu), i Carlos Icardi Martínez, ceramista (Sant Antoni de Portmany). La Comissió ha valorat els coneixements i la trajectòria d’aquestes persones en els respectius oficis artesanals.
Maria Torres Orvay, cosidora i brodadora d’ofici d’un conegut taller eivissenc de Moda Adlib, és mestre artesana d’indumentària, calçat i capells, no només per dedicació, sinó perquè ella ja havia obtingut anys enrere l’acreditació de mestre artesana atorgada pel Govern Balear, després de superar amb excel·lència les proves i visites efectuades pel personal de la Conselleria d’Indústria del Govern Balear.D’altra banda, na Maria Torres Orvay, participa sempre que se la requereix en esdeveniments culturals, artesans, fires, mercats tant municipals com insulars per tal de mostrar el seu ofici. És una de les persones que es va iniciar fa més de vint-i-cinc anys en la festa de maig en flor del Mercat Vell, els anys 90. Ella i la seua germana feren els coneguts ninots gegants de la Festa del Mercat Vell, en Pepet i na Marieta, de devers 2,5 metres d’alçària i vestits a l’estil pagès. També va participar des dels primers anys amb els primers tallers d’artesania que organitzava el Museu Etnogràfic.Na Maria Torres Orvay, va perfeccionar els seus coneixements de la mà de la mestra Catalina Planells per les espardenyes, i de Toni Sendic pels capells de floc. A la vegada, ella va ser mestra d’aquestes tècniques en l’Escola Taller s’Espardell, organitzada pel Consell Insular d’Eivissa i subvencionada pel SOIB. I, en l’actualitat imparteix cursets com a professora experimentada i participa en les activitats culturals que organitza Colla de sa Bodega. Participa anualment amb les fires d’artesania de la PIMEEF al Passeig de s’Alamera.L’any 2015 va obtenir el IV Premi d’Artesania Tradicional atorgat per l’ Ajuntament d’Eivissa.
Antoni Tur Riera
Antoni Tur Riera, Toni Sendic, conegut i imprescindible en totes les activitats de cultura tradicional d’Eivissa, i molt més encara de Santa Eulària. Antoni Tur Riera té formació universitària, essent llicenciat en Estudis Navals. Com a projecte de carrera ell va dissenyar i construir la seua pròpia embarcació tradicional de vela llatina, el llaüt Rínxol. Coneix i domina abastament l’ofici de fuster. Gaudeix d’una enorme facilitat pels treballs amb fusta i fibres vegetals, la qual cosa, unida a la seua peculiar curiositat, el converteix amb una persona inquieta àvida d’aprendre sempre, com es fan les coses. I, això unit, a un fort sentiment amb la cultura pròpia, fa que Toni Sendic sigui una persona experimentada amb més d’una tècnica i ofici. Ballador, sonador i carameller, matancer, coneix i domina la nostra cultura tradicional. Tot i ser el títol de mestre d’aixa, el més important que se’l pot concedir, molts altres són els seus mèrits, que fan d’ell un gran mestre artesà.Entre altres, cal mencionar el fet importantíssim que a les Pitiüses s’havien perdut els coneixements i l’ofici de mestre capeller, de capells de floc, de palma de margalló. Ell havia trobat, pertanyent a una tia seua, un començoi de capell, i diverses braçades de llata de palma. Quan va haver d’anar embarcat sis mesos a alta mar, per motiu deels seus estudis superiors, s’emportà aquesta feina amb el propòsit ferma de descobrir com s’elaborava aquest inici, sense el qual, no es pot fer el capell. Els sis mesos embarcat a alta mar sobraren per aquest propòsit, i quan torna a Eivissa, ja tenia el capell fet i cosit, només calia emblanquinar-lo, cosa que va fer amb l’ajut de na Catalineta de Sant Miquel, l’espardenyera que va poder deixar ensenyat el seu ofici d’espardenyera a noves generacions. Aquest fet, pot semblar trivial, però va fer que Toni Sendic recuperàs l’ofici de capeller i ensenyàs a vàries persones, que avui són a la seua vegada, mestres capellers.
Antoni Tur Riera, és membre fundador de l’Associació Marítimocultural d’Eivissa i Formentera, per a la salvaguarda del patrimoni marítim pitiús, i ha col·laborat amb els diversos projectes que han engegat el Departament de Patrimoni Històric del Consell Insular en aquest sentit, així com organitzant presències institucionals al Saló Nàutic de Barcelona. Col·labora amb l’empresa propietària de l’antic THOPAGA i del Cala Major, per aconseguir la seua salvaguarda. Ha treballat també amb la restauració de llaüts propietat del Consell Insular, com el Planisi, el seu bot auxiliar, el Luz, la Joven María, i molt especialment amb el Bartolomé.
I, per altra banda, i atesos els seus coneixements pràctics i teòrics de nàutica, és des del principi col·laborador i membre de del Grup de Nàutica de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera, essent autor-redactor de nombroses veus referides a la mar, a les embarcacions i a la pesca de les Pitiüses.
Pel que fa l’ofici de mestre d’aixa, Toni Sendic, va participar amb l’escola d’auxiliars de mestres d’aixa que va organitzar el Consell Insular, subvencionat pel SOIB, com a mestre d’un grup de joves amb risc d’exclusió social, i no només els ensenyà el treball de la fusta, sinó que va aconseguir il·lusionar-los, i molts d’ells actualment viuen del seu treball amb la fusta.
L’any 2014 va obtenir el III Premi d’Artesania Tradicional atorgat per l’Ajuntament d’Eivissa.
Carlos Icardi
Gran artista i creador, el mestre ceramista Carlos Higinio Icardi Martínez, ja va arribar d’Argentina coneixent el vell ofici del fang, però va ser a la nostra illa, la seua illa, on va crèixer com artista i va desenvolupar tota la seua creativitat. Buscador constant de formes, tècniques, materials, colors… Sempre al llarg de la seua vida s’ha anat formant assistint a diferents cursos a la Península. I, generós com és, sempre ha compartit experiències ensenyant tècniques i coneixements. En Carlos Icardi ha anat evolucionant, aprenent i a la vegada ensenyant. Ha treballat, entre altres, tres tècniques principals: el raku, tècnica oriental que empra materials que suporten bé altes temperatures, altes coccions que donen colors molt intensos, diferents dels originals previs a la cocció. La tècnica àrab del reflexe metàl·lic que ja s’emprava a Al-Andalus cap al segle XII, i que aconsegueix colors intensos que imiten els metalls. I, la tècnica de l’engobes que aconsegueix amb una mescla de diferents argiles amb colorants i un percentatge d’esmalt.
Tot i que quan va arribar a Eivissa, va tenir un breu període dedicat a la joieria, la seua il·lusió sempre havia set poder disposar d’un forn per coure fang. Instal·lat a la casa pagesa, can Ferreret de Sant Rafel, Carlos Icardi sempre ha estat treballant per impulsar el Centre Artesanal de Sant Rafel, però també l’associació d’artesans de la Petita i Mitjana Empresa d’Eivissa i Formentera. Primer artesà d’Eivissa en conseguir la carta de mestre artesà del Govern Balear, però també un dels primers de totes les Illes Balears, l’any 1986, concretament el núm. 8.
En el seu currículum annex es pot veure la seua tasca incansable com a artesà, com a artista creador i modelador del fang, amb importants premis i reconeixements d’Eivissa, de Balears i d’arreu. La seua trajectòria, ja és per sí mateixa mèrit suficient per ser reconeguda amb la Carta de Mestre Artesà Honorífic. Però, a banda d’aquestos mèrits artístics, és públic i notori que el mestre Carlos Icardi, persona afable, humil i generosa, és per damunt de tot un lluitador del sector artesà, sector al que sempre ha representat amb eficàcia i persistència, i sobretot amb un talant discret però no exent de la voluntat ferma de l’objectiu que volia aconseguir: l’agrupació del sector artesà com a ofici i activitat econòmica, la defensa dels seus interessos, i la promoció, projecció i excel·lència del sector. A tal efecte, ha estat sempre a disposició del sector artesà, de la patronal de la petita i mitjana empresa d’Eivissa i Formentera, del Consell Insular i del Govern Balear. Sempre ha participat en fires, exposicions i activitats diverses, com es pot veure al seu currículum adjunt, i sobretot, ha estat un dels artífexs de les Fires d’Art i Fires de Tardor organitzades per la PIMEEF i el Consell Insular, des de la seua primera edició en 1983.
Noves cartes d’artesà i renovacions
La Comissió d’Artesania també ha acordat atorgar quatre noves cartes d’artesà: Un esparter, un cisteller, un figurer i una figurera.
Igualment, ha acordat la renovació d’un total de nou cartes d’artesà: Una bijutera, una passamanera, una espardenyera, una espartera, un licorer, un miniaturista, un cuirer, un gravador i un pintor. Finalment, s’han renovat un total de quatre cartes de mestre artesà: Un miniaturista, una cuirera, una capellera i una espardenyera.
@Noudiari/ La Comissió Insular d’Artesania, que presideix la consellera d’Interior, Indústria, Comerç i Relacions Institucionals, Marta Díaz, ha acordat atorgar la carta de mestre artesà honorífic a Maria Torres Orvay, sector de vestimenta tradicional de família, vestit i calçat (Eivissa), Antoni Tur Riera, mestre d’aixa (Santa Eulària des Riu), i Carlos Icardi Martínez, ceramista (Sant Antoni de Portmany). La Comissió ha valorat els coneixements i la trajectòria d’aquestes persones en els respectius oficis artesanals.
Maria Torres Orvay, cosidora i brodadora d’ofici d’un conegut taller eivissenc de Moda Adlib, és mestre artesana d’indumentària, calçat i capells, no només per dedicació, sinó perquè ella ja havia obtingut anys enrere l’acreditació de mestre artesana atorgada pel Govern Balear, després de superar amb excel·lència les proves i visites efectuades pel personal de la Conselleria d’Indústria del Govern Balear.D’altra banda, na Maria Torres Orvay, participa sempre que se la requereix en esdeveniments culturals, artesans, fires, mercats tant municipals com insulars per tal de mostrar el seu ofici. És una de les persones que es va iniciar fa més de vint-i-cinc anys en la festa de maig en flor del Mercat Vell, els anys 90. Ella i la seua germana feren els coneguts ninots gegants de la Festa del Mercat Vell, en Pepet i na Marieta, de devers 2,5 metres d’alçària i vestits a l’estil pagès. També va participar des dels primers anys amb els primers tallers d’artesania que organitzava el Museu Etnogràfic.Na Maria Torres Orvay, va perfeccionar els seus coneixements de la mà de la mestra Catalina Planells per les espardenyes, i de Toni Sendic pels capells de floc. A la vegada, ella va ser mestra d’aquestes tècniques en l’Escola Taller s’Espardell, organitzada pel Consell Insular d’Eivissa i subvencionada pel SOIB. I, en l’actualitat imparteix cursets com a professora experimentada i participa en les activitats culturals que organitza Colla de sa Bodega. Participa anualment amb les fires d’artesania de la PIMEEF al Passeig de s’Alamera.L’any 2015 va obtenir el IV Premi d’Artesania Tradicional atorgat per l’ Ajuntament d’Eivissa.
Antoni Tur Riera
Antoni Tur Riera, Toni Sendic, conegut i imprescindible en totes les activitats de cultura tradicional d’Eivissa, i molt més encara de Santa Eulària. Antoni Tur Riera té formació universitària, essent llicenciat en Estudis Navals. Com a projecte de carrera ell va dissenyar i construir la seua pròpia embarcació tradicional de vela llatina, el llaüt Rínxol. Coneix i domina abastament l’ofici de fuster. Gaudeix d’una enorme facilitat pels treballs amb fusta i fibres vegetals, la qual cosa, unida a la seua peculiar curiositat, el converteix amb una persona inquieta àvida d’aprendre sempre, com es fan les coses. I, això unit, a un fort sentiment amb la cultura pròpia, fa que Toni Sendic sigui una persona experimentada amb més d’una tècnica i ofici. Ballador, sonador i carameller, matancer, coneix i domina la nostra cultura tradicional. Tot i ser el títol de mestre d’aixa, el més important que se’l pot concedir, molts altres són els seus mèrits, que fan d’ell un gran mestre artesà.Entre altres, cal mencionar el fet importantíssim que a les Pitiüses s’havien perdut els coneixements i l’ofici de mestre capeller, de capells de floc, de palma de margalló. Ell havia trobat, pertanyent a una tia seua, un començoi de capell, i diverses braçades de llata de palma. Quan va haver d’anar embarcat sis mesos a alta mar, per motiu deels seus estudis superiors, s’emportà aquesta feina amb el propòsit ferma de descobrir com s’elaborava aquest inici, sense el qual, no es pot fer el capell. Els sis mesos embarcat a alta mar sobraren per aquest propòsit, i quan torna a Eivissa, ja tenia el capell fet i cosit, només calia emblanquinar-lo, cosa que va fer amb l’ajut de na Catalineta de Sant Miquel, l’espardenyera que va poder deixar ensenyat el seu ofici d’espardenyera a noves generacions. Aquest fet, pot semblar trivial, però va fer que Toni Sendic recuperàs l’ofici de capeller i ensenyàs a vàries persones, que avui són a la seua vegada, mestres capellers.
Antoni Tur Riera, és membre fundador de l’Associació Marítimocultural d’Eivissa i Formentera, per a la salvaguarda del patrimoni marítim pitiús, i ha col·laborat amb els diversos projectes que han engegat el Departament de Patrimoni Històric del Consell Insular en aquest sentit, així com organitzant presències institucionals al Saló Nàutic de Barcelona. Col·labora amb l’empresa propietària de l’antic THOPAGA i del Cala Major, per aconseguir la seua salvaguarda. Ha treballat també amb la restauració de llaüts propietat del Consell Insular, com el Planisi, el seu bot auxiliar, el Luz, la Joven María, i molt especialment amb el Bartolomé.
I, per altra banda, i atesos els seus coneixements pràctics i teòrics de nàutica, és des del principi col·laborador i membre de del Grup de Nàutica de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera, essent autor-redactor de nombroses veus referides a la mar, a les embarcacions i a la pesca de les Pitiüses.
Pel que fa l’ofici de mestre d’aixa, Toni Sendic, va participar amb l’escola d’auxiliars de mestres d’aixa que va organitzar el Consell Insular, subvencionat pel SOIB, com a mestre d’un grup de joves amb risc d’exclusió social, i no només els ensenyà el treball de la fusta, sinó que va aconseguir il·lusionar-los, i molts d’ells actualment viuen del seu treball amb la fusta.
L’any 2014 va obtenir el III Premi d’Artesania Tradicional atorgat per l’Ajuntament d’Eivissa.
Carlos Icardi
Gran artista i creador, el mestre ceramista Carlos Higinio Icardi Martínez, ja va arribar d’Argentina coneixent el vell ofici del fang, però va ser a la nostra illa, la seua illa, on va crèixer com artista i va desenvolupar tota la seua creativitat. Buscador constant de formes, tècniques, materials, colors… Sempre al llarg de la seua vida s’ha anat formant assistint a diferents cursos a la Península. I, generós com és, sempre ha compartit experiències ensenyant tècniques i coneixements. En Carlos Icardi ha anat evolucionant, aprenent i a la vegada ensenyant. Ha treballat, entre altres, tres tècniques principals: el raku, tècnica oriental que empra materials que suporten bé altes temperatures, altes coccions que donen colors molt intensos, diferents dels originals previs a la cocció. La tècnica àrab del reflexe metàl·lic que ja s’emprava a Al-Andalus cap al segle XII, i que aconsegueix colors intensos que imiten els metalls. I, la tècnica de l’engobes que aconsegueix amb una mescla de diferents argiles amb colorants i un percentatge d’esmalt.
Tot i que quan va arribar a Eivissa, va tenir un breu període dedicat a la joieria, la seua il·lusió sempre havia set poder disposar d’un forn per coure fang. Instal·lat a la casa pagesa, can Ferreret de Sant Rafel, Carlos Icardi sempre ha estat treballant per impulsar el Centre Artesanal de Sant Rafel, però també l’associació d’artesans de la Petita i Mitjana Empresa d’Eivissa i Formentera. Primer artesà d’Eivissa en conseguir la carta de mestre artesà del Govern Balear, però també un dels primers de totes les Illes Balears, l’any 1986, concretament el núm. 8.
En el seu currículum annex es pot veure la seua tasca incansable com a artesà, com a artista creador i modelador del fang, amb importants premis i reconeixements d’Eivissa, de Balears i d’arreu. La seua trajectòria, ja és per sí mateixa mèrit suficient per ser reconeguda amb la Carta de Mestre Artesà Honorífic. Però, a banda d’aquestos mèrits artístics, és públic i notori que el mestre Carlos Icardi, persona afable, humil i generosa, és per damunt de tot un lluitador del sector artesà, sector al que sempre ha representat amb eficàcia i persistència, i sobretot amb un talant discret però no exent de la voluntat ferma de l’objectiu que volia aconseguir: l’agrupació del sector artesà com a ofici i activitat econòmica, la defensa dels seus interessos, i la promoció, projecció i excel·lència del sector. A tal efecte, ha estat sempre a disposició del sector artesà, de la patronal de la petita i mitjana empresa d’Eivissa i Formentera, del Consell Insular i del Govern Balear. Sempre ha participat en fires, exposicions i activitats diverses, com es pot veure al seu currículum adjunt, i sobretot, ha estat un dels artífexs de les Fires d’Art i Fires de Tardor organitzades per la PIMEEF i el Consell Insular, des de la seua primera edició en 1983.
Noves cartes d’artesà i renovacions
La Comissió d’Artesania també ha acordat atorgar quatre noves cartes d’artesà: Un esparter, un cisteller, un figurer i una figurera.
Igualment, ha acordat la renovació d’un total de nou cartes d’artesà: Una bijutera, una passamanera, una espardenyera, una espartera, un licorer, un miniaturista, un cuirer, un gravador i un pintor. Finalment, s’han renovat un total de quatre cartes de mestre artesà: Un miniaturista, una cuirera, una capellera i una espardenyera.
@Noudiari/ La Comissió Insular d’Artesania, que presideix la consellera d’Interior, Indústria, Comerç i Relacions Institucionals, Marta Díaz, ha acordat atorgar la carta de mestre artesà honorífic a Maria Torres Orvay, sector de vestimenta tradicional de família, vestit i calçat (Eivissa), Antoni Tur Riera, mestre d’aixa (Santa Eulària des Riu), i Carlos Icardi Martínez, ceramista (Sant Antoni de Portmany). La Comissió ha valorat els coneixements i la trajectòria d’aquestes persones en els respectius oficis artesanals.
Maria Torres Orvay, cosidora i brodadora d’ofici d’un conegut taller eivissenc de Moda Adlib, és mestre artesana d’indumentària, calçat i capells, no només per dedicació, sinó perquè ella ja havia obtingut anys enrere l’acreditació de mestre artesana atorgada pel Govern Balear, després de superar amb excel·lència les proves i visites efectuades pel personal de la Conselleria d’Indústria del Govern Balear.D’altra banda, na Maria Torres Orvay, participa sempre que se la requereix en esdeveniments culturals, artesans, fires, mercats tant municipals com insulars per tal de mostrar el seu ofici. És una de les persones que es va iniciar fa més de vint-i-cinc anys en la festa de maig en flor del Mercat Vell, els anys 90. Ella i la seua germana feren els coneguts ninots gegants de la Festa del Mercat Vell, en Pepet i na Marieta, de devers 2,5 metres d’alçària i vestits a l’estil pagès. També va participar des dels primers anys amb els primers tallers d’artesania que organitzava el Museu Etnogràfic.Na Maria Torres Orvay, va perfeccionar els seus coneixements de la mà de la mestra Catalina Planells per les espardenyes, i de Toni Sendic pels capells de floc. A la vegada, ella va ser mestra d’aquestes tècniques en l’Escola Taller s’Espardell, organitzada pel Consell Insular d’Eivissa i subvencionada pel SOIB. I, en l’actualitat imparteix cursets com a professora experimentada i participa en les activitats culturals que organitza Colla de sa Bodega. Participa anualment amb les fires d’artesania de la PIMEEF al Passeig de s’Alamera.L’any 2015 va obtenir el IV Premi d’Artesania Tradicional atorgat per l’ Ajuntament d’Eivissa.
Antoni Tur Riera
Antoni Tur Riera, Toni Sendic, conegut i imprescindible en totes les activitats de cultura tradicional d’Eivissa, i molt més encara de Santa Eulària. Antoni Tur Riera té formació universitària, essent llicenciat en Estudis Navals. Com a projecte de carrera ell va dissenyar i construir la seua pròpia embarcació tradicional de vela llatina, el llaüt Rínxol. Coneix i domina abastament l’ofici de fuster. Gaudeix d’una enorme facilitat pels treballs amb fusta i fibres vegetals, la qual cosa, unida a la seua peculiar curiositat, el converteix amb una persona inquieta àvida d’aprendre sempre, com es fan les coses. I, això unit, a un fort sentiment amb la cultura pròpia, fa que Toni Sendic sigui una persona experimentada amb més d’una tècnica i ofici. Ballador, sonador i carameller, matancer, coneix i domina la nostra cultura tradicional. Tot i ser el títol de mestre d’aixa, el més important que se’l pot concedir, molts altres són els seus mèrits, que fan d’ell un gran mestre artesà.Entre altres, cal mencionar el fet importantíssim que a les Pitiüses s’havien perdut els coneixements i l’ofici de mestre capeller, de capells de floc, de palma de margalló. Ell havia trobat, pertanyent a una tia seua, un començoi de capell, i diverses braçades de llata de palma. Quan va haver d’anar embarcat sis mesos a alta mar, per motiu deels seus estudis superiors, s’emportà aquesta feina amb el propòsit ferma de descobrir com s’elaborava aquest inici, sense el qual, no es pot fer el capell. Els sis mesos embarcat a alta mar sobraren per aquest propòsit, i quan torna a Eivissa, ja tenia el capell fet i cosit, només calia emblanquinar-lo, cosa que va fer amb l’ajut de na Catalineta de Sant Miquel, l’espardenyera que va poder deixar ensenyat el seu ofici d’espardenyera a noves generacions. Aquest fet, pot semblar trivial, però va fer que Toni Sendic recuperàs l’ofici de capeller i ensenyàs a vàries persones, que avui són a la seua vegada, mestres capellers.
Antoni Tur Riera, és membre fundador de l’Associació Marítimocultural d’Eivissa i Formentera, per a la salvaguarda del patrimoni marítim pitiús, i ha col·laborat amb els diversos projectes que han engegat el Departament de Patrimoni Històric del Consell Insular en aquest sentit, així com organitzant presències institucionals al Saló Nàutic de Barcelona. Col·labora amb l’empresa propietària de l’antic THOPAGA i del Cala Major, per aconseguir la seua salvaguarda. Ha treballat també amb la restauració de llaüts propietat del Consell Insular, com el Planisi, el seu bot auxiliar, el Luz, la Joven María, i molt especialment amb el Bartolomé.
I, per altra banda, i atesos els seus coneixements pràctics i teòrics de nàutica, és des del principi col·laborador i membre de del Grup de Nàutica de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera, essent autor-redactor de nombroses veus referides a la mar, a les embarcacions i a la pesca de les Pitiüses.
Pel que fa l’ofici de mestre d’aixa, Toni Sendic, va participar amb l’escola d’auxiliars de mestres d’aixa que va organitzar el Consell Insular, subvencionat pel SOIB, com a mestre d’un grup de joves amb risc d’exclusió social, i no només els ensenyà el treball de la fusta, sinó que va aconseguir il·lusionar-los, i molts d’ells actualment viuen del seu treball amb la fusta.
L’any 2014 va obtenir el III Premi d’Artesania Tradicional atorgat per l’Ajuntament d’Eivissa.
Carlos Icardi
Gran artista i creador, el mestre ceramista Carlos Higinio Icardi Martínez, ja va arribar d’Argentina coneixent el vell ofici del fang, però va ser a la nostra illa, la seua illa, on va crèixer com artista i va desenvolupar tota la seua creativitat. Buscador constant de formes, tècniques, materials, colors… Sempre al llarg de la seua vida s’ha anat formant assistint a diferents cursos a la Península. I, generós com és, sempre ha compartit experiències ensenyant tècniques i coneixements. En Carlos Icardi ha anat evolucionant, aprenent i a la vegada ensenyant. Ha treballat, entre altres, tres tècniques principals: el raku, tècnica oriental que empra materials que suporten bé altes temperatures, altes coccions que donen colors molt intensos, diferents dels originals previs a la cocció. La tècnica àrab del reflexe metàl·lic que ja s’emprava a Al-Andalus cap al segle XII, i que aconsegueix colors intensos que imiten els metalls. I, la tècnica de l’engobes que aconsegueix amb una mescla de diferents argiles amb colorants i un percentatge d’esmalt.
Tot i que quan va arribar a Eivissa, va tenir un breu període dedicat a la joieria, la seua il·lusió sempre havia set poder disposar d’un forn per coure fang. Instal·lat a la casa pagesa, can Ferreret de Sant Rafel, Carlos Icardi sempre ha estat treballant per impulsar el Centre Artesanal de Sant Rafel, però també l’associació d’artesans de la Petita i Mitjana Empresa d’Eivissa i Formentera. Primer artesà d’Eivissa en conseguir la carta de mestre artesà del Govern Balear, però també un dels primers de totes les Illes Balears, l’any 1986, concretament el núm. 8.
En el seu currículum annex es pot veure la seua tasca incansable com a artesà, com a artista creador i modelador del fang, amb importants premis i reconeixements d’Eivissa, de Balears i d’arreu. La seua trajectòria, ja és per sí mateixa mèrit suficient per ser reconeguda amb la Carta de Mestre Artesà Honorífic. Però, a banda d’aquestos mèrits artístics, és públic i notori que el mestre Carlos Icardi, persona afable, humil i generosa, és per damunt de tot un lluitador del sector artesà, sector al que sempre ha representat amb eficàcia i persistència, i sobretot amb un talant discret però no exent de la voluntat ferma de l’objectiu que volia aconseguir: l’agrupació del sector artesà com a ofici i activitat econòmica, la defensa dels seus interessos, i la promoció, projecció i excel·lència del sector. A tal efecte, ha estat sempre a disposició del sector artesà, de la patronal de la petita i mitjana empresa d’Eivissa i Formentera, del Consell Insular i del Govern Balear. Sempre ha participat en fires, exposicions i activitats diverses, com es pot veure al seu currículum adjunt, i sobretot, ha estat un dels artífexs de les Fires d’Art i Fires de Tardor organitzades per la PIMEEF i el Consell Insular, des de la seua primera edició en 1983.
Noves cartes d’artesà i renovacions
La Comissió d’Artesania també ha acordat atorgar quatre noves cartes d’artesà: Un esparter, un cisteller, un figurer i una figurera.
Igualment, ha acordat la renovació d’un total de nou cartes d’artesà: Una bijutera, una passamanera, una espardenyera, una espartera, un licorer, un miniaturista, un cuirer, un gravador i un pintor. Finalment, s’han renovat un total de quatre cartes de mestre artesà: Un miniaturista, una cuirera, una capellera i una espardenyera.
@Noudiari/ La Comissió Insular d’Artesania, que presideix la consellera d’Interior, Indústria, Comerç i Relacions Institucionals, Marta Díaz, ha acordat atorgar la carta de mestre artesà honorífic a Maria Torres Orvay, sector de vestimenta tradicional de família, vestit i calçat (Eivissa), Antoni Tur Riera, mestre d’aixa (Santa Eulària des Riu), i Carlos Icardi Martínez, ceramista (Sant Antoni de Portmany). La Comissió ha valorat els coneixements i la trajectòria d’aquestes persones en els respectius oficis artesanals.
Maria Torres Orvay, cosidora i brodadora d’ofici d’un conegut taller eivissenc de Moda Adlib, és mestre artesana d’indumentària, calçat i capells, no només per dedicació, sinó perquè ella ja havia obtingut anys enrere l’acreditació de mestre artesana atorgada pel Govern Balear, després de superar amb excel·lència les proves i visites efectuades pel personal de la Conselleria d’Indústria del Govern Balear.D’altra banda, na Maria Torres Orvay, participa sempre que se la requereix en esdeveniments culturals, artesans, fires, mercats tant municipals com insulars per tal de mostrar el seu ofici. És una de les persones que es va iniciar fa més de vint-i-cinc anys en la festa de maig en flor del Mercat Vell, els anys 90. Ella i la seua germana feren els coneguts ninots gegants de la Festa del Mercat Vell, en Pepet i na Marieta, de devers 2,5 metres d’alçària i vestits a l’estil pagès. També va participar des dels primers anys amb els primers tallers d’artesania que organitzava el Museu Etnogràfic.Na Maria Torres Orvay, va perfeccionar els seus coneixements de la mà de la mestra Catalina Planells per les espardenyes, i de Toni Sendic pels capells de floc. A la vegada, ella va ser mestra d’aquestes tècniques en l’Escola Taller s’Espardell, organitzada pel Consell Insular d’Eivissa i subvencionada pel SOIB. I, en l’actualitat imparteix cursets com a professora experimentada i participa en les activitats culturals que organitza Colla de sa Bodega. Participa anualment amb les fires d’artesania de la PIMEEF al Passeig de s’Alamera.L’any 2015 va obtenir el IV Premi d’Artesania Tradicional atorgat per l’ Ajuntament d’Eivissa.
Antoni Tur Riera
Antoni Tur Riera, Toni Sendic, conegut i imprescindible en totes les activitats de cultura tradicional d’Eivissa, i molt més encara de Santa Eulària. Antoni Tur Riera té formació universitària, essent llicenciat en Estudis Navals. Com a projecte de carrera ell va dissenyar i construir la seua pròpia embarcació tradicional de vela llatina, el llaüt Rínxol. Coneix i domina abastament l’ofici de fuster. Gaudeix d’una enorme facilitat pels treballs amb fusta i fibres vegetals, la qual cosa, unida a la seua peculiar curiositat, el converteix amb una persona inquieta àvida d’aprendre sempre, com es fan les coses. I, això unit, a un fort sentiment amb la cultura pròpia, fa que Toni Sendic sigui una persona experimentada amb més d’una tècnica i ofici. Ballador, sonador i carameller, matancer, coneix i domina la nostra cultura tradicional. Tot i ser el títol de mestre d’aixa, el més important que se’l pot concedir, molts altres són els seus mèrits, que fan d’ell un gran mestre artesà.Entre altres, cal mencionar el fet importantíssim que a les Pitiüses s’havien perdut els coneixements i l’ofici de mestre capeller, de capells de floc, de palma de margalló. Ell havia trobat, pertanyent a una tia seua, un començoi de capell, i diverses braçades de llata de palma. Quan va haver d’anar embarcat sis mesos a alta mar, per motiu deels seus estudis superiors, s’emportà aquesta feina amb el propòsit ferma de descobrir com s’elaborava aquest inici, sense el qual, no es pot fer el capell. Els sis mesos embarcat a alta mar sobraren per aquest propòsit, i quan torna a Eivissa, ja tenia el capell fet i cosit, només calia emblanquinar-lo, cosa que va fer amb l’ajut de na Catalineta de Sant Miquel, l’espardenyera que va poder deixar ensenyat el seu ofici d’espardenyera a noves generacions. Aquest fet, pot semblar trivial, però va fer que Toni Sendic recuperàs l’ofici de capeller i ensenyàs a vàries persones, que avui són a la seua vegada, mestres capellers.
Antoni Tur Riera, és membre fundador de l’Associació Marítimocultural d’Eivissa i Formentera, per a la salvaguarda del patrimoni marítim pitiús, i ha col·laborat amb els diversos projectes que han engegat el Departament de Patrimoni Històric del Consell Insular en aquest sentit, així com organitzant presències institucionals al Saló Nàutic de Barcelona. Col·labora amb l’empresa propietària de l’antic THOPAGA i del Cala Major, per aconseguir la seua salvaguarda. Ha treballat també amb la restauració de llaüts propietat del Consell Insular, com el Planisi, el seu bot auxiliar, el Luz, la Joven María, i molt especialment amb el Bartolomé.
I, per altra banda, i atesos els seus coneixements pràctics i teòrics de nàutica, és des del principi col·laborador i membre de del Grup de Nàutica de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera, essent autor-redactor de nombroses veus referides a la mar, a les embarcacions i a la pesca de les Pitiüses.
Pel que fa l’ofici de mestre d’aixa, Toni Sendic, va participar amb l’escola d’auxiliars de mestres d’aixa que va organitzar el Consell Insular, subvencionat pel SOIB, com a mestre d’un grup de joves amb risc d’exclusió social, i no només els ensenyà el treball de la fusta, sinó que va aconseguir il·lusionar-los, i molts d’ells actualment viuen del seu treball amb la fusta.
L’any 2014 va obtenir el III Premi d’Artesania Tradicional atorgat per l’Ajuntament d’Eivissa.
Carlos Icardi
Gran artista i creador, el mestre ceramista Carlos Higinio Icardi Martínez, ja va arribar d’Argentina coneixent el vell ofici del fang, però va ser a la nostra illa, la seua illa, on va crèixer com artista i va desenvolupar tota la seua creativitat. Buscador constant de formes, tècniques, materials, colors… Sempre al llarg de la seua vida s’ha anat formant assistint a diferents cursos a la Península. I, generós com és, sempre ha compartit experiències ensenyant tècniques i coneixements. En Carlos Icardi ha anat evolucionant, aprenent i a la vegada ensenyant. Ha treballat, entre altres, tres tècniques principals: el raku, tècnica oriental que empra materials que suporten bé altes temperatures, altes coccions que donen colors molt intensos, diferents dels originals previs a la cocció. La tècnica àrab del reflexe metàl·lic que ja s’emprava a Al-Andalus cap al segle XII, i que aconsegueix colors intensos que imiten els metalls. I, la tècnica de l’engobes que aconsegueix amb una mescla de diferents argiles amb colorants i un percentatge d’esmalt.
Tot i que quan va arribar a Eivissa, va tenir un breu període dedicat a la joieria, la seua il·lusió sempre havia set poder disposar d’un forn per coure fang. Instal·lat a la casa pagesa, can Ferreret de Sant Rafel, Carlos Icardi sempre ha estat treballant per impulsar el Centre Artesanal de Sant Rafel, però també l’associació d’artesans de la Petita i Mitjana Empresa d’Eivissa i Formentera. Primer artesà d’Eivissa en conseguir la carta de mestre artesà del Govern Balear, però també un dels primers de totes les Illes Balears, l’any 1986, concretament el núm. 8.
En el seu currículum annex es pot veure la seua tasca incansable com a artesà, com a artista creador i modelador del fang, amb importants premis i reconeixements d’Eivissa, de Balears i d’arreu. La seua trajectòria, ja és per sí mateixa mèrit suficient per ser reconeguda amb la Carta de Mestre Artesà Honorífic. Però, a banda d’aquestos mèrits artístics, és públic i notori que el mestre Carlos Icardi, persona afable, humil i generosa, és per damunt de tot un lluitador del sector artesà, sector al que sempre ha representat amb eficàcia i persistència, i sobretot amb un talant discret però no exent de la voluntat ferma de l’objectiu que volia aconseguir: l’agrupació del sector artesà com a ofici i activitat econòmica, la defensa dels seus interessos, i la promoció, projecció i excel·lència del sector. A tal efecte, ha estat sempre a disposició del sector artesà, de la patronal de la petita i mitjana empresa d’Eivissa i Formentera, del Consell Insular i del Govern Balear. Sempre ha participat en fires, exposicions i activitats diverses, com es pot veure al seu currículum adjunt, i sobretot, ha estat un dels artífexs de les Fires d’Art i Fires de Tardor organitzades per la PIMEEF i el Consell Insular, des de la seua primera edició en 1983.
Noves cartes d’artesà i renovacions
La Comissió d’Artesania també ha acordat atorgar quatre noves cartes d’artesà: Un esparter, un cisteller, un figurer i una figurera.
Igualment, ha acordat la renovació d’un total de nou cartes d’artesà: Una bijutera, una passamanera, una espardenyera, una espartera, un licorer, un miniaturista, un cuirer, un gravador i un pintor. Finalment, s’han renovat un total de quatre cartes de mestre artesà: Un miniaturista, una cuirera, una capellera i una espardenyera.
@Noudiari/ La Comissió Insular d’Artesania, que presideix la consellera d’Interior, Indústria, Comerç i Relacions Institucionals, Marta Díaz, ha acordat atorgar la carta de mestre artesà honorífic a Maria Torres Orvay, sector de vestimenta tradicional de família, vestit i calçat (Eivissa), Antoni Tur Riera, mestre d’aixa (Santa Eulària des Riu), i Carlos Icardi Martínez, ceramista (Sant Antoni de Portmany). La Comissió ha valorat els coneixements i la trajectòria d’aquestes persones en els respectius oficis artesanals.
Maria Torres Orvay, cosidora i brodadora d’ofici d’un conegut taller eivissenc de Moda Adlib, és mestre artesana d’indumentària, calçat i capells, no només per dedicació, sinó perquè ella ja havia obtingut anys enrere l’acreditació de mestre artesana atorgada pel Govern Balear, després de superar amb excel·lència les proves i visites efectuades pel personal de la Conselleria d’Indústria del Govern Balear.D’altra banda, na Maria Torres Orvay, participa sempre que se la requereix en esdeveniments culturals, artesans, fires, mercats tant municipals com insulars per tal de mostrar el seu ofici. És una de les persones que es va iniciar fa més de vint-i-cinc anys en la festa de maig en flor del Mercat Vell, els anys 90. Ella i la seua germana feren els coneguts ninots gegants de la Festa del Mercat Vell, en Pepet i na Marieta, de devers 2,5 metres d’alçària i vestits a l’estil pagès. També va participar des dels primers anys amb els primers tallers d’artesania que organitzava el Museu Etnogràfic.Na Maria Torres Orvay, va perfeccionar els seus coneixements de la mà de la mestra Catalina Planells per les espardenyes, i de Toni Sendic pels capells de floc. A la vegada, ella va ser mestra d’aquestes tècniques en l’Escola Taller s’Espardell, organitzada pel Consell Insular d’Eivissa i subvencionada pel SOIB. I, en l’actualitat imparteix cursets com a professora experimentada i participa en les activitats culturals que organitza Colla de sa Bodega. Participa anualment amb les fires d’artesania de la PIMEEF al Passeig de s’Alamera.L’any 2015 va obtenir el IV Premi d’Artesania Tradicional atorgat per l’ Ajuntament d’Eivissa.
Antoni Tur Riera
Antoni Tur Riera, Toni Sendic, conegut i imprescindible en totes les activitats de cultura tradicional d’Eivissa, i molt més encara de Santa Eulària. Antoni Tur Riera té formació universitària, essent llicenciat en Estudis Navals. Com a projecte de carrera ell va dissenyar i construir la seua pròpia embarcació tradicional de vela llatina, el llaüt Rínxol. Coneix i domina abastament l’ofici de fuster. Gaudeix d’una enorme facilitat pels treballs amb fusta i fibres vegetals, la qual cosa, unida a la seua peculiar curiositat, el converteix amb una persona inquieta àvida d’aprendre sempre, com es fan les coses. I, això unit, a un fort sentiment amb la cultura pròpia, fa que Toni Sendic sigui una persona experimentada amb més d’una tècnica i ofici. Ballador, sonador i carameller, matancer, coneix i domina la nostra cultura tradicional. Tot i ser el títol de mestre d’aixa, el més important que se’l pot concedir, molts altres són els seus mèrits, que fan d’ell un gran mestre artesà.Entre altres, cal mencionar el fet importantíssim que a les Pitiüses s’havien perdut els coneixements i l’ofici de mestre capeller, de capells de floc, de palma de margalló. Ell havia trobat, pertanyent a una tia seua, un començoi de capell, i diverses braçades de llata de palma. Quan va haver d’anar embarcat sis mesos a alta mar, per motiu deels seus estudis superiors, s’emportà aquesta feina amb el propòsit ferma de descobrir com s’elaborava aquest inici, sense el qual, no es pot fer el capell. Els sis mesos embarcat a alta mar sobraren per aquest propòsit, i quan torna a Eivissa, ja tenia el capell fet i cosit, només calia emblanquinar-lo, cosa que va fer amb l’ajut de na Catalineta de Sant Miquel, l’espardenyera que va poder deixar ensenyat el seu ofici d’espardenyera a noves generacions. Aquest fet, pot semblar trivial, però va fer que Toni Sendic recuperàs l’ofici de capeller i ensenyàs a vàries persones, que avui són a la seua vegada, mestres capellers.
Antoni Tur Riera, és membre fundador de l’Associació Marítimocultural d’Eivissa i Formentera, per a la salvaguarda del patrimoni marítim pitiús, i ha col·laborat amb els diversos projectes que han engegat el Departament de Patrimoni Històric del Consell Insular en aquest sentit, així com organitzant presències institucionals al Saló Nàutic de Barcelona. Col·labora amb l’empresa propietària de l’antic THOPAGA i del Cala Major, per aconseguir la seua salvaguarda. Ha treballat també amb la restauració de llaüts propietat del Consell Insular, com el Planisi, el seu bot auxiliar, el Luz, la Joven María, i molt especialment amb el Bartolomé.
I, per altra banda, i atesos els seus coneixements pràctics i teòrics de nàutica, és des del principi col·laborador i membre de del Grup de Nàutica de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera, essent autor-redactor de nombroses veus referides a la mar, a les embarcacions i a la pesca de les Pitiüses.
Pel que fa l’ofici de mestre d’aixa, Toni Sendic, va participar amb l’escola d’auxiliars de mestres d’aixa que va organitzar el Consell Insular, subvencionat pel SOIB, com a mestre d’un grup de joves amb risc d’exclusió social, i no només els ensenyà el treball de la fusta, sinó que va aconseguir il·lusionar-los, i molts d’ells actualment viuen del seu treball amb la fusta.
L’any 2014 va obtenir el III Premi d’Artesania Tradicional atorgat per l’Ajuntament d’Eivissa.
Carlos Icardi
Gran artista i creador, el mestre ceramista Carlos Higinio Icardi Martínez, ja va arribar d’Argentina coneixent el vell ofici del fang, però va ser a la nostra illa, la seua illa, on va crèixer com artista i va desenvolupar tota la seua creativitat. Buscador constant de formes, tècniques, materials, colors… Sempre al llarg de la seua vida s’ha anat formant assistint a diferents cursos a la Península. I, generós com és, sempre ha compartit experiències ensenyant tècniques i coneixements. En Carlos Icardi ha anat evolucionant, aprenent i a la vegada ensenyant. Ha treballat, entre altres, tres tècniques principals: el raku, tècnica oriental que empra materials que suporten bé altes temperatures, altes coccions que donen colors molt intensos, diferents dels originals previs a la cocció. La tècnica àrab del reflexe metàl·lic que ja s’emprava a Al-Andalus cap al segle XII, i que aconsegueix colors intensos que imiten els metalls. I, la tècnica de l’engobes que aconsegueix amb una mescla de diferents argiles amb colorants i un percentatge d’esmalt.
Tot i que quan va arribar a Eivissa, va tenir un breu període dedicat a la joieria, la seua il·lusió sempre havia set poder disposar d’un forn per coure fang. Instal·lat a la casa pagesa, can Ferreret de Sant Rafel, Carlos Icardi sempre ha estat treballant per impulsar el Centre Artesanal de Sant Rafel, però també l’associació d’artesans de la Petita i Mitjana Empresa d’Eivissa i Formentera. Primer artesà d’Eivissa en conseguir la carta de mestre artesà del Govern Balear, però també un dels primers de totes les Illes Balears, l’any 1986, concretament el núm. 8.
En el seu currículum annex es pot veure la seua tasca incansable com a artesà, com a artista creador i modelador del fang, amb importants premis i reconeixements d’Eivissa, de Balears i d’arreu. La seua trajectòria, ja és per sí mateixa mèrit suficient per ser reconeguda amb la Carta de Mestre Artesà Honorífic. Però, a banda d’aquestos mèrits artístics, és públic i notori que el mestre Carlos Icardi, persona afable, humil i generosa, és per damunt de tot un lluitador del sector artesà, sector al que sempre ha representat amb eficàcia i persistència, i sobretot amb un talant discret però no exent de la voluntat ferma de l’objectiu que volia aconseguir: l’agrupació del sector artesà com a ofici i activitat econòmica, la defensa dels seus interessos, i la promoció, projecció i excel·lència del sector. A tal efecte, ha estat sempre a disposició del sector artesà, de la patronal de la petita i mitjana empresa d’Eivissa i Formentera, del Consell Insular i del Govern Balear. Sempre ha participat en fires, exposicions i activitats diverses, com es pot veure al seu currículum adjunt, i sobretot, ha estat un dels artífexs de les Fires d’Art i Fires de Tardor organitzades per la PIMEEF i el Consell Insular, des de la seua primera edició en 1983.
Noves cartes d’artesà i renovacions
La Comissió d’Artesania també ha acordat atorgar quatre noves cartes d’artesà: Un esparter, un cisteller, un figurer i una figurera.
Igualment, ha acordat la renovació d’un total de nou cartes d’artesà: Una bijutera, una passamanera, una espardenyera, una espartera, un licorer, un miniaturista, un cuirer, un gravador i un pintor. Finalment, s’han renovat un total de quatre cartes de mestre artesà: Un miniaturista, una cuirera, una capellera i una espardenyera.
@Noudiari/ La Comissió Insular d’Artesania, que presideix la consellera d’Interior, Indústria, Comerç i Relacions Institucionals, Marta Díaz, ha acordat atorgar la carta de mestre artesà honorífic a Maria Torres Orvay, sector de vestimenta tradicional de família, vestit i calçat (Eivissa), Antoni Tur Riera, mestre d’aixa (Santa Eulària des Riu), i Carlos Icardi Martínez, ceramista (Sant Antoni de Portmany). La Comissió ha valorat els coneixements i la trajectòria d’aquestes persones en els respectius oficis artesanals.
Maria Torres Orvay, cosidora i brodadora d’ofici d’un conegut taller eivissenc de Moda Adlib, és mestre artesana d’indumentària, calçat i capells, no només per dedicació, sinó perquè ella ja havia obtingut anys enrere l’acreditació de mestre artesana atorgada pel Govern Balear, després de superar amb excel·lència les proves i visites efectuades pel personal de la Conselleria d’Indústria del Govern Balear.D’altra banda, na Maria Torres Orvay, participa sempre que se la requereix en esdeveniments culturals, artesans, fires, mercats tant municipals com insulars per tal de mostrar el seu ofici. És una de les persones que es va iniciar fa més de vint-i-cinc anys en la festa de maig en flor del Mercat Vell, els anys 90. Ella i la seua germana feren els coneguts ninots gegants de la Festa del Mercat Vell, en Pepet i na Marieta, de devers 2,5 metres d’alçària i vestits a l’estil pagès. També va participar des dels primers anys amb els primers tallers d’artesania que organitzava el Museu Etnogràfic.Na Maria Torres Orvay, va perfeccionar els seus coneixements de la mà de la mestra Catalina Planells per les espardenyes, i de Toni Sendic pels capells de floc. A la vegada, ella va ser mestra d’aquestes tècniques en l’Escola Taller s’Espardell, organitzada pel Consell Insular d’Eivissa i subvencionada pel SOIB. I, en l’actualitat imparteix cursets com a professora experimentada i participa en les activitats culturals que organitza Colla de sa Bodega. Participa anualment amb les fires d’artesania de la PIMEEF al Passeig de s’Alamera.L’any 2015 va obtenir el IV Premi d’Artesania Tradicional atorgat per l’ Ajuntament d’Eivissa.
Antoni Tur Riera
Antoni Tur Riera, Toni Sendic, conegut i imprescindible en totes les activitats de cultura tradicional d’Eivissa, i molt més encara de Santa Eulària. Antoni Tur Riera té formació universitària, essent llicenciat en Estudis Navals. Com a projecte de carrera ell va dissenyar i construir la seua pròpia embarcació tradicional de vela llatina, el llaüt Rínxol. Coneix i domina abastament l’ofici de fuster. Gaudeix d’una enorme facilitat pels treballs amb fusta i fibres vegetals, la qual cosa, unida a la seua peculiar curiositat, el converteix amb una persona inquieta àvida d’aprendre sempre, com es fan les coses. I, això unit, a un fort sentiment amb la cultura pròpia, fa que Toni Sendic sigui una persona experimentada amb més d’una tècnica i ofici. Ballador, sonador i carameller, matancer, coneix i domina la nostra cultura tradicional. Tot i ser el títol de mestre d’aixa, el més important que se’l pot concedir, molts altres són els seus mèrits, que fan d’ell un gran mestre artesà.Entre altres, cal mencionar el fet importantíssim que a les Pitiüses s’havien perdut els coneixements i l’ofici de mestre capeller, de capells de floc, de palma de margalló. Ell havia trobat, pertanyent a una tia seua, un començoi de capell, i diverses braçades de llata de palma. Quan va haver d’anar embarcat sis mesos a alta mar, per motiu deels seus estudis superiors, s’emportà aquesta feina amb el propòsit ferma de descobrir com s’elaborava aquest inici, sense el qual, no es pot fer el capell. Els sis mesos embarcat a alta mar sobraren per aquest propòsit, i quan torna a Eivissa, ja tenia el capell fet i cosit, només calia emblanquinar-lo, cosa que va fer amb l’ajut de na Catalineta de Sant Miquel, l’espardenyera que va poder deixar ensenyat el seu ofici d’espardenyera a noves generacions. Aquest fet, pot semblar trivial, però va fer que Toni Sendic recuperàs l’ofici de capeller i ensenyàs a vàries persones, que avui són a la seua vegada, mestres capellers.
Antoni Tur Riera, és membre fundador de l’Associació Marítimocultural d’Eivissa i Formentera, per a la salvaguarda del patrimoni marítim pitiús, i ha col·laborat amb els diversos projectes que han engegat el Departament de Patrimoni Històric del Consell Insular en aquest sentit, així com organitzant presències institucionals al Saló Nàutic de Barcelona. Col·labora amb l’empresa propietària de l’antic THOPAGA i del Cala Major, per aconseguir la seua salvaguarda. Ha treballat també amb la restauració de llaüts propietat del Consell Insular, com el Planisi, el seu bot auxiliar, el Luz, la Joven María, i molt especialment amb el Bartolomé.
I, per altra banda, i atesos els seus coneixements pràctics i teòrics de nàutica, és des del principi col·laborador i membre de del Grup de Nàutica de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera, essent autor-redactor de nombroses veus referides a la mar, a les embarcacions i a la pesca de les Pitiüses.
Pel que fa l’ofici de mestre d’aixa, Toni Sendic, va participar amb l’escola d’auxiliars de mestres d’aixa que va organitzar el Consell Insular, subvencionat pel SOIB, com a mestre d’un grup de joves amb risc d’exclusió social, i no només els ensenyà el treball de la fusta, sinó que va aconseguir il·lusionar-los, i molts d’ells actualment viuen del seu treball amb la fusta.
L’any 2014 va obtenir el III Premi d’Artesania Tradicional atorgat per l’Ajuntament d’Eivissa.
Carlos Icardi
Gran artista i creador, el mestre ceramista Carlos Higinio Icardi Martínez, ja va arribar d’Argentina coneixent el vell ofici del fang, però va ser a la nostra illa, la seua illa, on va crèixer com artista i va desenvolupar tota la seua creativitat. Buscador constant de formes, tècniques, materials, colors… Sempre al llarg de la seua vida s’ha anat formant assistint a diferents cursos a la Península. I, generós com és, sempre ha compartit experiències ensenyant tècniques i coneixements. En Carlos Icardi ha anat evolucionant, aprenent i a la vegada ensenyant. Ha treballat, entre altres, tres tècniques principals: el raku, tècnica oriental que empra materials que suporten bé altes temperatures, altes coccions que donen colors molt intensos, diferents dels originals previs a la cocció. La tècnica àrab del reflexe metàl·lic que ja s’emprava a Al-Andalus cap al segle XII, i que aconsegueix colors intensos que imiten els metalls. I, la tècnica de l’engobes que aconsegueix amb una mescla de diferents argiles amb colorants i un percentatge d’esmalt.
Tot i que quan va arribar a Eivissa, va tenir un breu període dedicat a la joieria, la seua il·lusió sempre havia set poder disposar d’un forn per coure fang. Instal·lat a la casa pagesa, can Ferreret de Sant Rafel, Carlos Icardi sempre ha estat treballant per impulsar el Centre Artesanal de Sant Rafel, però també l’associació d’artesans de la Petita i Mitjana Empresa d’Eivissa i Formentera. Primer artesà d’Eivissa en conseguir la carta de mestre artesà del Govern Balear, però també un dels primers de totes les Illes Balears, l’any 1986, concretament el núm. 8.
En el seu currículum annex es pot veure la seua tasca incansable com a artesà, com a artista creador i modelador del fang, amb importants premis i reconeixements d’Eivissa, de Balears i d’arreu. La seua trajectòria, ja és per sí mateixa mèrit suficient per ser reconeguda amb la Carta de Mestre Artesà Honorífic. Però, a banda d’aquestos mèrits artístics, és públic i notori que el mestre Carlos Icardi, persona afable, humil i generosa, és per damunt de tot un lluitador del sector artesà, sector al que sempre ha representat amb eficàcia i persistència, i sobretot amb un talant discret però no exent de la voluntat ferma de l’objectiu que volia aconseguir: l’agrupació del sector artesà com a ofici i activitat econòmica, la defensa dels seus interessos, i la promoció, projecció i excel·lència del sector. A tal efecte, ha estat sempre a disposició del sector artesà, de la patronal de la petita i mitjana empresa d’Eivissa i Formentera, del Consell Insular i del Govern Balear. Sempre ha participat en fires, exposicions i activitats diverses, com es pot veure al seu currículum adjunt, i sobretot, ha estat un dels artífexs de les Fires d’Art i Fires de Tardor organitzades per la PIMEEF i el Consell Insular, des de la seua primera edició en 1983.
Noves cartes d’artesà i renovacions
La Comissió d’Artesania també ha acordat atorgar quatre noves cartes d’artesà: Un esparter, un cisteller, un figurer i una figurera.
Igualment, ha acordat la renovació d’un total de nou cartes d’artesà: Una bijutera, una passamanera, una espardenyera, una espartera, un licorer, un miniaturista, un cuirer, un gravador i un pintor. Finalment, s’han renovat un total de quatre cartes de mestre artesà: Un miniaturista, una cuirera, una capellera i una espardenyera.
@Noudiari/ La Comissió Insular d’Artesania, que presideix la consellera d’Interior, Indústria, Comerç i Relacions Institucionals, Marta Díaz, ha acordat atorgar la carta de mestre artesà honorífic a Maria Torres Orvay, sector de vestimenta tradicional de família, vestit i calçat (Eivissa), Antoni Tur Riera, mestre d’aixa (Santa Eulària des Riu), i Carlos Icardi Martínez, ceramista (Sant Antoni de Portmany). La Comissió ha valorat els coneixements i la trajectòria d’aquestes persones en els respectius oficis artesanals.
Maria Torres Orvay, cosidora i brodadora d’ofici d’un conegut taller eivissenc de Moda Adlib, és mestre artesana d’indumentària, calçat i capells, no només per dedicació, sinó perquè ella ja havia obtingut anys enrere l’acreditació de mestre artesana atorgada pel Govern Balear, després de superar amb excel·lència les proves i visites efectuades pel personal de la Conselleria d’Indústria del Govern Balear.D’altra banda, na Maria Torres Orvay, participa sempre que se la requereix en esdeveniments culturals, artesans, fires, mercats tant municipals com insulars per tal de mostrar el seu ofici. És una de les persones que es va iniciar fa més de vint-i-cinc anys en la festa de maig en flor del Mercat Vell, els anys 90. Ella i la seua germana feren els coneguts ninots gegants de la Festa del Mercat Vell, en Pepet i na Marieta, de devers 2,5 metres d’alçària i vestits a l’estil pagès. També va participar des dels primers anys amb els primers tallers d’artesania que organitzava el Museu Etnogràfic.Na Maria Torres Orvay, va perfeccionar els seus coneixements de la mà de la mestra Catalina Planells per les espardenyes, i de Toni Sendic pels capells de floc. A la vegada, ella va ser mestra d’aquestes tècniques en l’Escola Taller s’Espardell, organitzada pel Consell Insular d’Eivissa i subvencionada pel SOIB. I, en l’actualitat imparteix cursets com a professora experimentada i participa en les activitats culturals que organitza Colla de sa Bodega. Participa anualment amb les fires d’artesania de la PIMEEF al Passeig de s’Alamera.L’any 2015 va obtenir el IV Premi d’Artesania Tradicional atorgat per l’ Ajuntament d’Eivissa.
Antoni Tur Riera
Antoni Tur Riera, Toni Sendic, conegut i imprescindible en totes les activitats de cultura tradicional d’Eivissa, i molt més encara de Santa Eulària. Antoni Tur Riera té formació universitària, essent llicenciat en Estudis Navals. Com a projecte de carrera ell va dissenyar i construir la seua pròpia embarcació tradicional de vela llatina, el llaüt Rínxol. Coneix i domina abastament l’ofici de fuster. Gaudeix d’una enorme facilitat pels treballs amb fusta i fibres vegetals, la qual cosa, unida a la seua peculiar curiositat, el converteix amb una persona inquieta àvida d’aprendre sempre, com es fan les coses. I, això unit, a un fort sentiment amb la cultura pròpia, fa que Toni Sendic sigui una persona experimentada amb més d’una tècnica i ofici. Ballador, sonador i carameller, matancer, coneix i domina la nostra cultura tradicional. Tot i ser el títol de mestre d’aixa, el més important que se’l pot concedir, molts altres són els seus mèrits, que fan d’ell un gran mestre artesà.Entre altres, cal mencionar el fet importantíssim que a les Pitiüses s’havien perdut els coneixements i l’ofici de mestre capeller, de capells de floc, de palma de margalló. Ell havia trobat, pertanyent a una tia seua, un començoi de capell, i diverses braçades de llata de palma. Quan va haver d’anar embarcat sis mesos a alta mar, per motiu deels seus estudis superiors, s’emportà aquesta feina amb el propòsit ferma de descobrir com s’elaborava aquest inici, sense el qual, no es pot fer el capell. Els sis mesos embarcat a alta mar sobraren per aquest propòsit, i quan torna a Eivissa, ja tenia el capell fet i cosit, només calia emblanquinar-lo, cosa que va fer amb l’ajut de na Catalineta de Sant Miquel, l’espardenyera que va poder deixar ensenyat el seu ofici d’espardenyera a noves generacions. Aquest fet, pot semblar trivial, però va fer que Toni Sendic recuperàs l’ofici de capeller i ensenyàs a vàries persones, que avui són a la seua vegada, mestres capellers.
Antoni Tur Riera, és membre fundador de l’Associació Marítimocultural d’Eivissa i Formentera, per a la salvaguarda del patrimoni marítim pitiús, i ha col·laborat amb els diversos projectes que han engegat el Departament de Patrimoni Històric del Consell Insular en aquest sentit, així com organitzant presències institucionals al Saló Nàutic de Barcelona. Col·labora amb l’empresa propietària de l’antic THOPAGA i del Cala Major, per aconseguir la seua salvaguarda. Ha treballat també amb la restauració de llaüts propietat del Consell Insular, com el Planisi, el seu bot auxiliar, el Luz, la Joven María, i molt especialment amb el Bartolomé.
I, per altra banda, i atesos els seus coneixements pràctics i teòrics de nàutica, és des del principi col·laborador i membre de del Grup de Nàutica de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera, essent autor-redactor de nombroses veus referides a la mar, a les embarcacions i a la pesca de les Pitiüses.
Pel que fa l’ofici de mestre d’aixa, Toni Sendic, va participar amb l’escola d’auxiliars de mestres d’aixa que va organitzar el Consell Insular, subvencionat pel SOIB, com a mestre d’un grup de joves amb risc d’exclusió social, i no només els ensenyà el treball de la fusta, sinó que va aconseguir il·lusionar-los, i molts d’ells actualment viuen del seu treball amb la fusta.
L’any 2014 va obtenir el III Premi d’Artesania Tradicional atorgat per l’Ajuntament d’Eivissa.
Carlos Icardi
Gran artista i creador, el mestre ceramista Carlos Higinio Icardi Martínez, ja va arribar d’Argentina coneixent el vell ofici del fang, però va ser a la nostra illa, la seua illa, on va crèixer com artista i va desenvolupar tota la seua creativitat. Buscador constant de formes, tècniques, materials, colors… Sempre al llarg de la seua vida s’ha anat formant assistint a diferents cursos a la Península. I, generós com és, sempre ha compartit experiències ensenyant tècniques i coneixements. En Carlos Icardi ha anat evolucionant, aprenent i a la vegada ensenyant. Ha treballat, entre altres, tres tècniques principals: el raku, tècnica oriental que empra materials que suporten bé altes temperatures, altes coccions que donen colors molt intensos, diferents dels originals previs a la cocció. La tècnica àrab del reflexe metàl·lic que ja s’emprava a Al-Andalus cap al segle XII, i que aconsegueix colors intensos que imiten els metalls. I, la tècnica de l’engobes que aconsegueix amb una mescla de diferents argiles amb colorants i un percentatge d’esmalt.
Tot i que quan va arribar a Eivissa, va tenir un breu període dedicat a la joieria, la seua il·lusió sempre havia set poder disposar d’un forn per coure fang. Instal·lat a la casa pagesa, can Ferreret de Sant Rafel, Carlos Icardi sempre ha estat treballant per impulsar el Centre Artesanal de Sant Rafel, però també l’associació d’artesans de la Petita i Mitjana Empresa d’Eivissa i Formentera. Primer artesà d’Eivissa en conseguir la carta de mestre artesà del Govern Balear, però també un dels primers de totes les Illes Balears, l’any 1986, concretament el núm. 8.
En el seu currículum annex es pot veure la seua tasca incansable com a artesà, com a artista creador i modelador del fang, amb importants premis i reconeixements d’Eivissa, de Balears i d’arreu. La seua trajectòria, ja és per sí mateixa mèrit suficient per ser reconeguda amb la Carta de Mestre Artesà Honorífic. Però, a banda d’aquestos mèrits artístics, és públic i notori que el mestre Carlos Icardi, persona afable, humil i generosa, és per damunt de tot un lluitador del sector artesà, sector al que sempre ha representat amb eficàcia i persistència, i sobretot amb un talant discret però no exent de la voluntat ferma de l’objectiu que volia aconseguir: l’agrupació del sector artesà com a ofici i activitat econòmica, la defensa dels seus interessos, i la promoció, projecció i excel·lència del sector. A tal efecte, ha estat sempre a disposició del sector artesà, de la patronal de la petita i mitjana empresa d’Eivissa i Formentera, del Consell Insular i del Govern Balear. Sempre ha participat en fires, exposicions i activitats diverses, com es pot veure al seu currículum adjunt, i sobretot, ha estat un dels artífexs de les Fires d’Art i Fires de Tardor organitzades per la PIMEEF i el Consell Insular, des de la seua primera edició en 1983.
Noves cartes d’artesà i renovacions
La Comissió d’Artesania també ha acordat atorgar quatre noves cartes d’artesà: Un esparter, un cisteller, un figurer i una figurera.
Igualment, ha acordat la renovació d’un total de nou cartes d’artesà: Una bijutera, una passamanera, una espardenyera, una espartera, un licorer, un miniaturista, un cuirer, un gravador i un pintor. Finalment, s’han renovat un total de quatre cartes de mestre artesà: Un miniaturista, una cuirera, una capellera i una espardenyera.