@Noudiari/ Amics de la Terra demana al Govern balear i als grups parlamentaris que impulsin una legislació incisiva com la prohibició de les bosses de plàstic d’un sol ús, per avançar cap a l’estratègia “Europa 2020″, i davant «una oportunitat única com és la futura aprovació de la Llei Balear de Residus», indiquen des del col·lectiu.
En aquest sentit, Amics de la Terra destaca que els Estats membre de la UE, només tenen 4 mesos per aprovar la transposició de la Directiva (UE) 2015/720, del Parlament Europeu i del Consell, aprovada el 29 d’abril de 2015, per la reducció de les bosses de plàstic d’un sol ús. «Molts països ja han posat en marxa mesures per reduir el seu ús, mentre que l’estat Espanyol ignora les seues responsabilitats al respecte», critiquen.
Amics de la Terra recorda que a nivell de les Balears, Formentera ha set pioner, «impulsant la regulació de les bosses de plàstic amb l’entrada en vigor des del 1 de gener de 2014 de la prohibició de les bosses de plàstic (incloent les oxobiodegradables) i, en el cas de distribuir bosses biodegradables, la obligatorietat per als establiments de cobrar un preu mínim de 10 cèntims d’euro per cada bossa biodegradable».
Cada ciutadà consumeix de mitjana a l’any 238 bosses de plàstic: més de 97.000 tones, de les quals tot just es recicla el 10%. De fet, la majoria de les borses acaben en abocadors, incineradores o al mar, on causen la mort d’uns 100.000 animals marins cada any.
La vida útil d’una bossa de plàstic és molt reduïda, estimada en uns 12 minuts. «No obstant això, el seu cost ambiental és molt elevat: és un derivat del petroli, es consumeix aigua i energia per a la seva producció i distribució i roman en l’entorn durant segles», conclouen.
Ja era hora, a vore si és veritat.