@Noudiari/ Des de l’any 2011 no s’ha fet cap seguiment de les reserves marines de les Illes Balears, fet que n’afecta i en dificulta la gestió, per a la qual actualment manquen dades, segons han informt des del Govern balear. Per això, entre enguany i el 2020 la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca dedicarà 577.405 euros a censar, visualment i amb mitjans propis, els peixos vulnerables d’aquests espais. Així ho ha aprovat avui el Consell de Govern, del qual es necessita el vistiplau atès que es tracta d’una despesa superior a 500.000 euros.
El contracte l’executarà l’empresa pública TRAGSATEC mitjançant el mètode no destructiu dels censos visuals en immersió. La tasca se centrarà en els peixos més importants: llobarros, déntols, morrudes, orades, diversos tipus de corballs, tords, morenes, sargs, anfossos, congres, cànteres, mòlleres roqueres, círvies o escòrpores fosques, entre d’altres.
Els censos visuals es faran en fons rocosos, en dos rangs de fondària d’entre 3 i 15 metres i d’entre 20 i 25 metres. Segons els casos, es contrastaran fins a tres nivells de protecció diferents: reserva integral (si n’hi ha), on qualsevol pesca està prohibida; reserva, amb pesca artesanal i recreativa, i fora de reserva, on es practiquen totes les modalitats de pesca prohibides a les reserves amb l’excepció de l’arrossegament. A partir de l’anàlisi de les dades, es determinaran els paràmetres biològics de cadascuna de les reserves i dels llocs de control: abundància, biomassa, riquesa específica, índex de diversitat i estructura de talles.
D’aquesta manera, des del Govern s’ha establert un calendari de mostratges. El primer seguiment es farà a la reserva de Es Freus al llarg d’aquest mateix any i es tornarà a repetir en 2018.