@Noudiari / Mig centenar de persones han participat avui en el viatge a través del temps entre l’antic trull de Cas Costes i el trull modern de Joan Benet, tots dos a Benimussa, Sant Josep de sa Talaia. Aquesta activitat, organitzada pel Consell d’Eivissa i Pimeef, s’emmarca dins de les Jornades Gastronòmiques de tardor, Eivissa Sabor, que es desenvolupen des del 15 d’octubre fins al 30 de novembre.
El director insular d’Agricultura, Vicent Tur, ha destacat la importància de l’oli, com a herència cultural d’Eivissa, ja que els primers arbres van ser introduïts a l’illa pels fenicis. «Els romans ja comerciaven amb oli d’Eivissa i a les excavacions arqueològiques s’han trobat restes de trulls de l’antiguitat. Per tot això, trulls com el de cas Costes són veritables joies, un llegat dels nostres avantpassats, i cal agrair el gran esforç de famílies, com la de cas Costes, per mantenir viva l’herència cultural i les tradicions».
«Experiències com les d’avui marquen l’exemple a seguir, valoritzant el camp, el producte local i la qualitat, ja que tot aquest esforç té efectes molt positius ambientals, socials i econòmics», ha manifestat el director insular.
Durant segles
Els participants en la vista han pogut contemplar el procés tradicional de l’elaboració de l’oli, tal com s’ha fet a l’illa durant segles. L’artesà Pep Esidro coneix bé el molí, on es va triturant l’oliva i es va tirant nou material, segons avança el treball de l’animal que dóna voltes. La massa premsada es recull i es col·loca en recipients d’espart (cofins), que després s’apilen sobre una pedra plana (l’assentador). En accionar el mecanisme, una biga de fusta premsa els cofins i així s’obté l’oli.
En tot el procés, no falta l’aigua bullint. Pep de cas Costes ha afegit que encara avui es manté tot el procés tradicional i la corresponent rimolta, és a dir, la segona vegada que la massa passa pel molí per esprémer el suc.
Vicent ‘Palermet’, artesà tradicional, ha detallat la importància dels trulls en la forma de vida de l’illa, i més concretament a la zona de Sant Josep. També ha posat de manifest les dificultats que implica restaurar els trulls antics, veritables monuments que formen part d’una cultura mil·lenària.
El gran canvi
Després tastar el primer oli del trull de cas Costes, els participants en la visita s’han traslladat al trull modern de Joan Benet, situat també a Benimussa. Un recorregut de pocs quilòmetres, però un llarg viatge que simbolitza el gran canvi que ha experimentat la producció d’oli a Eivissa.
Joan Marí Martínez, enginyer tècnic d’Oli d’E, ha assenyalat que «la de Joan Benet va ser la primera almàssera industrial on es va començar a produir oli d’oliva extra verge». El tècnic ha destacat l’excel·lent qualitat dels olis que avui es produeixen a Eivissa i ha detallat els esforços que s’estan duent a terme per millorar la qualitat del producte. Per la seva banda, Joan Benet ha mostrat el funcionament de l’almàssera moderna.
Tradicionalment, fer oli era sinònim de festa i de trobada de familiars i veïns. A la zona de Sant Josep, també era costum oferir sopes gofies. Els participants en la visita han pogut sumar-se a aquesta festa del primer oli d’Eivissa amb una degustació de productes de la terra, que ha inclòs sobrassada amb marca de garantia, coques de pebrera i verdures, formatge de Ses Cabretes i també dolços autòctons, com el flaó, tot això acompanyat de vins de la terra.