@Noudiari/ Aquest matí s’ha signat un conveni entre el Consell Insular d’Eivissa i el Taller d’Estudis de l’Hàbitat Pitiús (TEHP) mitjançant el qual el TEHP dóna al Consell els seus fons documental, centrat en l’estudi dels elements de l’arquitectura tradicional eivissenca. Recordem que fa un any, el TEHP va cedir el seu fons a l’Arxiu d’Imatge i So del Consell perquè en fes un estudi, inventari, avaluació i identificació. Finalitzada aquesta feina, tot aquest material queda en dipòsit a l’Arxiu d’Imatge i So del Consell, on podrà ser consultat per tot aquell que ho sol·liciti.
El conseller d’Educació, Patrimoni, Cultura, Esports i Joventut, David Ribas, ha agraït a el TEHP la seua donació, ha destacat el paper d’aquest fons documental i ha reconegut la feina feta durant la dècada dels 70 i 80 en l’estudi dels orígens i les característiques de l’arquitectura illenca: «Es tracta d’un fons molt important per al coneixement i difusió d’aquesta arquitectura. una feina que el TEHP va impulsar en el seu moment, i que va servir que molts eivissencs obríssim els ulls per començar a valorar com es mereix l’arquitectura tradicional pitiusa».
L’Associació Cultural Taller Estudis Hàbitat Pitiús (TEHP) va ser creada l’any 1985, amb l’objectiu principal d’estudiar, analitzar i també fomentar l’arquitectura tradicional de les Pitiüses, “l’arquitectura arcaica”. Philippe Rotthier, arquitecte nascut a Brusel·les l’any 1941, fundador i ànima mater de la prestigiosa associació cultural, va promoure més d’una vuitentena de construccions, juntament amb el mestre d’obres Joan Llorens, que segueixen fidelment l’estructura, la forma i l’estètica i fins i tot, els materials i procediments de la tradició arquitectònica pitiüsa.
El TEHP, com a associació cultural, es va dedicar a l’edició d’estudis d’arquitectura tradicional, però també a la realització d’estudis, de projectes d’arquitectura, urbanisme, museístics, pepris, projectes de rehabilitació… La seua ingent tasca, per sort, va anar acompanyada de la conservació de tots els documents que generaven, i també de la localització i recopilació d’articles, fotos, llibres i estudis publicats sobre el tema de l’arquitectura tradicional. En aquest sentit, cal senyalar que tot i que l’associació es fundà l’any 1985, en l’inventari aportat es ressenyen documents molts més antics, com per exemple l’article ‘Diario ilustrado de Ibiza’ de la Revista DOMUS, de l’1 de novembre de 1951.