@Noudiari/ Amics de la Terra ha presentat avui la campanya #DoylaLata per mostrar un dels problemes més habituals en la gestió de residus. Segons han informat en un comunicat, els espanyols consumim 51 milions de llaunes i ampolles al dia, 18.000 milions a l’any. No obstant això, amb la gestió actual només es recuperen 3 envasos de cada 10.
«La quantitat de materials que es malgasten i abandonen i, al seu torn, els diners públics invertits per a la seva neteja és un cost molt alt per a la ciutadania i el medi ambient. La posada en marxa de solucions com el sistema de retorn d’envasos, l’objectiu és recuperar els envasos a través de dotar de valor econòmic al propi envàs, és un sistema que compta amb percentatges de reciclatge molt alts; és el cas de molts països europeus amb un reciclatge del 98%», han indicat.
Acció reivindicativa a Eivissa
Així, un grup de voluntaris d’Amics de la Terra ha recollit residus a un solar de ses Feixes del Prat de Vila. L’acció reivindicativa vol posar de relleu que més de la meitat dels residus abandonats als carrers i espais naturals són llaunes i ampolles. «Ses Feixes és un espai amb patrimoni natural i cultural de gran valor, que espera des de fa molts anys una gestió a l’alçada, decidida i valenta», han apuntat.
Com a resultat de la neteja, han editat un petit vídeo que es pot veure a les xarxes socials i a la pàgina web de l’associació per informar als ciutadans. Després d’aquesta acció reivindicativa, en una hora nou persones van recollir fins a 780 litres de residus.
En aquests moments, la Comunitat Valenciana, ja ha apostat de forma ferma per canviar el sistema i incorporar, un sistema complementari a l’actual del contenidor groc, el sistema de retorn (SDDR) que permetria incrementar el reciclatge de residus, sense cost extra per a la ciutadania.
«En Amics de la Terra portam anys donant suport a mesures eficaces per millorar la gestió de residus. El nostre objectiu és donar a conèixer la problemàtica i la seva solució i fer partícip a la ciutadania de les mateixes, a la vegada que pressionam als responsables polítics del Govern de les Illes Balears per que en la nova llei de residus implementin el sistema de retorn», han explicat.
«Hem de millorar el sistema actual, i optar per sistemes que donin millors resultats i reduir el nostres impactes sobre el medi ambient», puntualitzen.