@Noudiari/ El conseller de Medi Rural del Consell de Formentera, Bartomeu Escandell, la tècnica l’Agricultura, Laura Pérez, i el tècnic d’obra de l’empresa GRUPO TRAGSA, Juan Argente han fet avui la presentació del balanç de la campanya de lluita duta a terme aquest any contra el becut vermell a l’illa de Formentera.
Bartomeu Escandell ha destacat que “durant aquest 2016 ha davallat en més del 23% el nombre de palmeres afectades, si el comparem amb el 2015, i que el nivell poblacional del becut vermell també s’ha reduït en un 25 per cent”. Són dades positives que ens animen a que continuem lluitant contra aquesta plaga que pateixen les palmeres, i amb la qual aquest any s’han invertit 46.000 euros, 16.000 per part del Govern i 28.000 per part del Consell.
Amb a questa partida s’ha donat continuïtat a les accions iniciades des del 2014 per lluitar contra la plaga del becut vermell a Formentera i s’ha ajudat a reduir costos d’eliminació de les parts afectades als particulars (entre 150 i 200 euros per palmera afectada). Les accions fetes s’han basat en controls d’introduccions, assistència tècnica particulars, formació específica i assessorament professionals, gestió d’autoritzacions, tractaments preventius palmeres públiques, controls moviments i vivers i elaboració d’una campanya divulgativa i de sensibilització.
També s’han dut a terme, prospeccions de camp, un cens de palmàcies en el qual s’han comptabilitzat més de 4.508 palmeres, detecció exemplars afectats i seguiment dels treballs dels professionals formats, recollida i gestió residus generats, així com manteniment de xarxes de trampeig per al seguiment poblacional i la captura massiva d’adults.
Trampeig i palmeres afectades
Al 2015 es var fer una campanya de trampeig durant 4 mesos en els qual es varen detectar 2.221 cucs, aquest any tot i que la campanya de trampeig s’ha estès a tot l’any, 12 mesos, s’han detectat 1.721 és a dir un 22,5 % menys. Pel que fa al nombre de palmeres afectades al 2015 es varen detectar fins a desembre 159 i al 2016 fins al mateix mes 122, un 23,7 per cent menys.
Amb aquestes dades es pot dir que hi ha hagut una reversió de la situació de la plaga, aturant el creixement exponencial típic del becut vermell. També s’ha donat una reducció dels nivells poblacionals de l’illa, i una reducció costos pels afectats. Els experts també han destacat que s’ha millorat la gestió de residus a l’abocador.
Recomanacions
Les recomanacions indiquen que s’han de continuar amb actuacions marcades, intensificar les actuacions en zones de menor densitat de plaga, i delimitar àrees de contenció prioritària, perquè a curt termini es pugui eradicar la plaga en aquestes àrees. A més, s’haurà de continuar reforçant les xarxes de trampeos als focus actius, i s’obri la possibilitat de fer assajos amb trampes infectives i altres formulacions comercials.