La producció de vi a les Illes Balears l’any 2012 va créixer un 5,3% respecte de l’any anterior, arribant als 48.770 hectolitres de vi, dels quals 28.135 s’emparen sota les Denominacions d’Origen Binissalem i Pla i Llevant, i la resta, 20.634 hl, s’etiquetaran com a Vi de la Terra, majoritàriament de Mallorca. La verema de 2012 ha estat molt bona gràcies a les bones condicions climatològiques i al bon estat fisiològic de la vinya durant l’any passat, cosa que fa pronosticar una anyada de gran qualitat.El lleuger increment respecte de 2011 es deu a l’entrada en producció d’un centenar d’hectàrees més de vinya destinades a Vi de la Terra, algunes de les quals són de nova plantació i d’altres de recuperades. Així, l’any passat hi hagué 1.248 hectàrees de vinya a les Illes Balears destinades a produir raïm per a vins amb Denominació d’origen i Vi de la Terra, que han produït un total de 7.505.898 quilos de raïm, un 3,5 % més respecte de 2011. La darrera collita ha estat, quant a volum, la segona més elevada dels darrers deu anys, només per sota de la de 2010 quan es van produir a les Illes Balears 8.338 tones de raïm, gràcies a les pluges abundants caigudes durant aquella primavera i estiu.
Per Denominacions d’Origen, la de Binisssalem ha elaborat 17.040 hl de vi, un 0,24 % més que l’any anterior, mentre que Pla i Llevant ha disminuït lleugerament un – 1,56 %, amb 11.095 hl de vi elaborats. Pel que fa a Vi de la Terra, el de Mallorca continua liderant la producció amb 17.528 hl, un 17 % més respecte de 2011.
Pel que fa als tipus de vins, la gran majoria és negre, concretament 28.179 hl, un 3,6 % més que el 2011, que es destinarà tant a vi jove com a vins per a criança i reserva. Els vins negres majoritàriament han estat elaborats a partir de vinyes de varietats de raïm autòctones, com el manto negre o el callet, però també de foranes, especialment de cabernet sauvignon, ull de llebre o merlot, entre d’altres més minoritàries. Cal remarcar l’increment del 14 % en l’elaboració de vi rosat, que arriba als 7.393 hectolitres, fruit de l’augment de la demanda d’aquest tipus de vi en el mercat.
També ha crescut lleugerament l’elaboració de vi blanc, un 4,3 %, amb un total de 13.196 hectolitres. Cal recordar que aquesta verema ha estat la primera en què ha estat autoritzada l’elaboració de Vi de la Terra de Mallorca a partir de raïm de les varietats blanques giró ros i viognier i de la negra gorgollassa, autoritzades pel Govern balear des de l’estiu passat.