@Noudiari/ El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, ha iniciat una campanya de control de la plaga de la processionària del pi. La institució ha contractat a dos treballadors forestals professionals que «durant tres setmanes estan fent un tractament de control que es basa en la retirada manual i mecànica de bosses de processionària i posterior crema controlada», segons ha explicat la consellera del ram, Daisee Aguilera.
A més, voluntaris de l’associació de caçadors d’Es Cap de Barbaria faran eliminació mecànica de bosses mitjançant tirs d’escopeta per destruir les bosses de les copes dels pins més alts. Per aquesta finalitat la institució ha comprat 2.500 cartutxos. El cost total de la campanya assumida pel Consell de Formentera és de 7.547 euros.
Zona d’actuació
Aquest any a més d’actuar a la zona del focus de la plaga, situada a Es Cap de Barbaria, també es farà feina a alguns indrets de Sant Francesc, Ses Bardetes i Parc Natural de Ses Salines, on amb menor densitat però s’ha detectat la presència de la papallona. «La densitat d’aquestes zones perifèriques al focus, és molt baixa i retirant aquestes bosses l’objectiu és reduir el procés d’expansió de la plaga», segons ha declarat la consellera.
Implicació ciutadana
Daisee Aguilera ha demanat col·laboració a la ciutadania per ajudar a la localització de pins afectats per la plaga. Totes aquelles persones que detectin un pi afectat, poden trucar a l’àrea de Medi Ambient 971 32 12 10 o adreçar-se a l’OAC o fer el tràmit telemàtic a l’OVAC.
D’altra banda, el Consell de Formentera ha agraït la celeritat en l’actuació de la conselleria de Medi Ambient del Govern per aplicar un primer tractament biològic terrestre després de la proposta aprovada per unanimitat en el ple de Formentera el passat 30 de setembre de 2016. Els efectius de l’Ibanat varen fer un tractament al focus de l’àrea afectada amb un amb canó polvoritzador durant el passat mes d’octubre i novembre.
Recordem que la ciutadania de Formentera va rebutjar en 2014 el tractament aeri amb l’agent químic anomenat diflubenzuron, producte no selectiu que té afectacions sobre la flora i fauna i la salut humana.
«Ara mateix, estem esperant la celebració d’una reunió tècnica, on es presentaran les conclusions d’aquestes feines, que tindrà lloc a finals de febrer. Amb aquesta informació es coordinaran les pròximes actuacions per continuar combatent la plaga de la processionària a Formentera», segons ha conclòs la consellera.