@Noudiari / El Consell d’Eivissa ha iniciat durant el mes d’abril les campanyes de lluita contra les activitats turístiques irregulars, que se centraran en els lloguers turístics fora d’ordenació i en altres formes d’intrusisme. Les campanyes ja han començat amb les següents accions concretes: Requeriments a immobiliàries sobre la normativa i l’obligatorietat que els habitatges que comercialitzin a turistes han de comptar amb registre d’estada turística (ET). Requeriments a webs que comercialitzen turísticament habitatges perquè publiquin el número de registre de l’estada turística. Revisió a través del servei d’inspecció dels habitatges als quals se’ls ha denegat la llicència com a estada turística.
Al mateix temps, el Departament de Turisme, que dirigeix el president, Vicent Torres, ha ultimat el nou Pla d’inspecció turística, que serà vigent durant els anys 2017 i 2018. Està previst que aquest Pla s’elevi a la pròxima reunió del Consell Executiu per a la seua aprovació per part d’aquest òrgan del Consell d’Eivissa. El Pla d’inspecció turística contempla el desenvolupament d’un total de 8 programes concrets d’actuació:
1. Detecció de la prestació del servei turístic d’allotjament mancant de la preceptiva inscripció en el Registre insular d’empreses, activitats i establiments turístics d’Eivissa.
2. Supervisió, control i verificació del compliment de la normativa turística en empreses que desenvolupen activitats d’intermediació turística i/o comercialitzadores d’estades turístiques en habitatges sense estar inscrites en el Registre insular d’empreses, activitats i establiments turístics d’Eivissa.
3. Detecció d’aquelles persones i/o entitats que presten serveis turístics de restauració sense estar inscrites en el Registre insular d’empreses, activitats i establiments turístics d’Eivissa.
4. Detecció d’aquelles persones i/o entitats que presten serveis turístics d’entreteniment i de turisme actiu sense estar inscrites en el Registre insular d’empreses, activitats i establiments turístics d’Eivissa.
5. Detecció de la prestació del servei turístic de lloguer de vehicles sense conductor o rent a car mancant de la preceptiva inscripció en el Registre insular d’empreses, activitats i establiments turístics d’Eivissa.
6. Detecció d’aquelles persones que, sense trobar-se en possessió de la preceptiva habilitació com a guia de turisme, presten el servei turístic d’informació turística a les persones que realitzin visites als béns que integren el patrimoni històric i natural, béns d’interès cultural, béns catalogats i la resta dels recursos turístics.
7. Detecció de la prestació del servei turístic d’entreteniment i restauració en embarcacions mancant de la preceptiva inscripció en el Registre insular d’empreses, activitats i establiments turístics d’Eivissa.
8. Control i verificació del compliment de la normativa turística per part de les persones o empreses turístiques que iniciïn la seva activitat o que hagin efectuat modificacions, reformes o ampliacions.
El Pla d’inspeccions turístiques 2017-2018 preveu el següent nombre d’actuacions:
Programes | Núm. empreses, activitats i establiments/per any |
Programa 1 | 350 |
Programa 2 | 150 |
Programa 3 | 180 |
Programa 4 | 10 |
Programa 5 | 30 |
Programa 6 | 5 |
Programa 7 | 20 |
Programa 8 | 450 |
Total anual | 1.195 |
Balanç de l’activitat inspectora 2016
El servei d’Ordenació Turística del Consell d’Eivissa, que conformen un total de sis inspectors, un instructor, un lletrat, un tècnic d’administració general, un auxiliar i un cap de secció, va realitzar en 2016 un total de 1.539 actuacions. D’aquestes, el 78% (un total de 1.199) es varen referir a investigació i sanció d’activitats irregulars (inclou els tràmits d’actes de constància de fets, investigació, informes de reclamacions i actes d’infracció). La resta, 340 actuacions, varen ser d’elaboració de baixes definitives, informes tècnics, esmena de deficiències, assessorament tècnic i altres tràmits propis de la competència d’Ordenació Turística.
Pel que fa a les 1.199 actuacions d’investigació i sanció, un total de 391 es refereixen a expedients de lloguers turístics d’habitatges i a la seua comercialització. D’aquests, 263 varen consistir en l’apertura de diligències per infracció, mentre que les altres 128 actuacions han estat en relació a noves inscripcions d’estades turístiques en habitatges. La resta de les actuacions dels serveis d’inspecció en relació a investigació i sanció d’activitats irregulars s’han referit actuacions en hotels, agències de viatge, restaurants i bars, fonamentalment.
La necessitat del canvi normatiu
El fenomen del lloguer turístic irregular, que pateixen també altres destinacions molt demandades, s’ha expandit gràcies a les noves plataformes de comercialització a través d’Internet i un marc normatiu europeu (instruccions i directives en favor de l’anomenada economia colaborativa), estatal (Llei d’Arrendaments Urbans) i balear (Llei Turística del 2012) que impedeix actuar d’una manera més clara i contundent contra aquesta activitat.
A més, s’hi ha de sumar la impossibilitat de les administracions públiques, com és el Consell d’Insular, d’incrementar la plantilla laboral per dotar de més personal el servei d’inspecció turística, a causa del marc legal de la Llei d’Estabilitat Pressupostària o de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de les Administracions Locals, conegut com a Llei Montoro.
El Consell d’Eivissa insisteix en la necessitat de modificar la LAU i la Llei Turística, per dotar d’instruments legals més clars i contundents per combatre els lloguers irregulars. En aquest sentit, la nova regulació dels lloguers turístics que el Govern de les Illes Balears ha començat a tramitar davant del Parlament suposa una oportunitat per fer front a aquesta greu problemàtica. Un fenomen que està tenint nombroses conseqüències negatives damunt l’illa: ha deixat l’administració insular sense control de les places turístiques, provoca problemes de convivència entre residents i turistes i ha disparat el preu de l’habitatge fins a límits inassequibles per a la immensa majoria de la ciutadania.
Mentre no s’aprovin els canvis desitjats, amb els instruments i recursos actuals, el Consell d’Eivissa continuarà redoblant esforços per fer front a les activitats turístiques irregulars i, molt especialment, les relacionades amb els lloguers d’habitatges a turistes.
NO QUEREMOS APARTAMENTOS TURÍSTICOS EN ALDEABLANCA !!
ya era hora