@Noudiari / Els dos darrers col·lectius de propietaris inclosos dins del cens de l’Impost del turisme sostenible que encara no havien tributat pels ingressos obtinguts durant 2016 en funció de la seva activitat turística, afronten a partir d’avui el primer període de liquidació voluntària. Segons el Decret 35/2016 que desplega la Llei de l’impost sobre estades turístiques i d’impuls del turisme sostenible, els responsables o propietaris dels allotjaments vacacionals de lloguer acollits a la modalitat d’estimació objectiva, disposaran d’un sol període anual de declaració, amb el qual passaran a liquidar les quantitats calculades segons el nivell d’ocupació de les places arrendades durant l’any anterior al moment de la tributació, en un model de funcionament similar al de les campanyes de l’impost de la renda per a les persones físiques.
Per tant, els obligats tributaris en aquest període seran els més de 9.000 propietaris d’habitatges de lloguer turístic, censats i que hagin tingut activitat entre juliol i desembre de 2016, així com també els propietaris d’instal·lacions de càmping a Balears. En estar acollits al mode d’estimació objectiva, serà la mateixa ATIB, l’Agència Tributària de les Illes Balears, qui trametrà l’import de la liquidació corresponent a cada obligat tributari. Prèviament l’ATIB haurà procedit a l’enviament de cartes amb un codi únic i personalitzat, que permetrà a cada propietari accedir al seu propi expedient, on hi figurarà el càlcul de la quantitat a pagar, d’acord amb les dades d’ocupació que obren en poder de l’ATIB.
L’ATIB enviarà les cartes a cada obligat tributari durant els mesos de maig i juny. A partir de la recepció de la missiva, cada contribuent comptarà amb un període no superior a un mes per efectuar la liquidació corresponent, segons la legislació general en matèria de tributs. El mètode de pagament que es posa a disposició dels contribuents, com en la resta de les modalitats de l’impost, serà a través de finestreta telemàtica, amb les entitats bancàries col·laboradores de l’ATIB, així com es pot comprovar a l’adreça web www.atib.es.
En paral·lel a aquest procés, l’ATIB manté permanentment obert el procés per la inscripció de nous establiments dins del cens de l’Impost del turisme sostenible, en qualsevol de les seves modalitats, i amb l’opció d’escollir la modalitat de liquidació preferida, objectiva o directa.
L’ITS, creat per la Llei 2/2016, va entrar en vigor el passat 1 de juliol. Durant els seus primers sis mesos ha aconseguit recursos per valor de 40 milions d’euros, que passen a dotar de manera íntegra el Fons d’Impuls del Turisme Sostenible. La Comissió d’Impuls del Turisme Sostenible, formada per membres del Govern, dels quatre Consells, dels ajuntaments, així com de diferents actors socials econòmics i culturals de les illes, ha decidit el destí de 30 milions d’aquest Fons, en inversions que compleixen la vocació finalista de la recaptació, segons allò que disposa la legislació de referència. El Govern calcula que en 2017, primer any complet als efectes de la tributació de l’ITS, l’estimació de la recaptació se situarà al voltant dels 60 milions d’euros.