@Noudiari/L’Ajuntament de Santa Eulària des Riu incrementa la seva aposta per a millorar les ratis de reciclatge amb el Projecte ‘Santa Eulària més Sostenible’, pel qual s’han distribuït una desena d’educadors ambientals per diferents punts del municipi (especialment a les zones rurals) per tal de conèixer els hàbits de reciclatge dels nostres residents i visitants, a més d’oferir informació sobre la correcta gestió dels residus.
Es tracta d’una iniciativa que, a més, ha permès contractar a persones aturades majors de 30 anys que reben formació específica en matèria medi ambiental i altra més general en gestió administrativa, de manera que s’incrementen les possibilitats de la seva incorporació posterior al mercat de feina.
Els informadors, per parelles i identificats amb jupetins identificatius, estan treballant de forma rotatòria a diferents punts del municipi amb una doble funció: Per un costat, se li pregunta a les persones que fan ús dels punts de recollida selectiva sobre els seus hàbits de reciclatge, de manera que es pugui tindre una imatge de l’usuari mitjà del servei de fems i en quins punts és possible una millora important en la recol·lecció diferenciada.
Per altra, es poden resoldre els dubtes que puguin tenir sobre la gestió diferenciada de distints elements de forma que els mateixos ciutadans puguin fer una separació més efectiva. En cap cas la seva funció és sancionadora, tot i que poden col·laborar amb el departament de Medi Ambient i amb la Policia Local per tal de denunciar i combatre els abocaments incontrolats.
Aquests informadors ambientals formen part del projecte “Santa Eulària més sostenible”. És un projecte mixt de formació i ocupació subvencionat íntegrament amb fons de Conferència Sectorial, Ocupació i Assumptes Laborals i amb la participació del Servei d’Ocupació de les Illes Balears. La part formativa del projecte està destinada a millorar les opcions d’inserció laboral d’aquests informadors. Per aquest motiu reben una formació en un certificat de professionalitat d’Operacions auxiliars de serveis administratius i generals, i alhora, treballen per promocionar el bon ús del servei de recollida de residus i per incrementar el reciclatge al nostre municipi.
La taxa de recollida selectiva (contenidors de colors) del municipi de Santa Eulària es situa en el 17%. Això vol dir que la resta, un 83% dels resi-dus que es produeixen van a parar a l’abocador insular, on ocupen espai i no es poden recuperar els materials valoritzables. Cal tenir en compte que l’abocador insular està arribant al seu límit de capacitat, i una vegada emplenat, s’hauran d’adoptar mesures alternatives.