@Noudiari/ El conseller de Medi Ambient del Govern, Vicenç Vidal i el cap del servei de protecció d’espècies, Joan Mayol, han fet avui migdia la presentació del balanç de les actuacions sobre ofidis a l’illa de Formentera. A l’acte ha assistit la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, que ha destacat la col·laboració entre ambdues institucions per tractar de reduir el nombre de serps a l’illa de Formentera, a la vegada que ha demanat que es controli l’entrada d’oliveres ornamentals a Formentera, «principal vehicle d’entrada d’aquesta espècie invasora».
La consellera ha agraït que el Govern estigui duent endavant un projecte pilot a l’illa de Formentera per tractar d’eradicar la seva presència així com que per aquesta segona campanya que va començar a l’abril, un mes abans que l’any passat, la conselleria balear hagi destinat a un tècnic exclusivament per Formentera. El Consell col·labora amb aquestes accions amb mitjans personals i logístics, l’any passat va aportar 50 gàbies, i aquest 2017 aportarà 60 gàbies més.
Actuació
La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha iniciat la campanya de control de serps a les Pitiüses, intensificant l’esforç en la tècnica del trampeig. Enguany s’aplica el mateix mètode que l’any passat, però la diferència és que s’ha pogut començar un mes abans amb la intenció de finalitzar el mes de novembre i els resultats són positius. A part, s’ha fet una passa més en la campanya de control d’ofidis a les Pitiüses amb la voluntat d’establir la densitat de serps a les illes d’Eivissa i Formentera i elaborar un estudi amb la finalitat de poder avaluar el possible impacte sobre la biodiversitat.
A dia d’avui a Formentera són operatives 150 gàbies, i s’han eliminat 201 serps. En aquesta ocasió s’ha dissenyat un protocol de cobertura regular del territori, per ara, hi ha una gàbia cada 4 ha, que s’anirà incrementant successivament fins estabilitzar el ritme de captures, la qual cosa ens indicarà que estem en la densitat òptima de caixes-trampa. En aquest aspecte el conseller Vidal n’ha destacat que, «des del primer moment que sens va traslladar la preocupació de la invasió de les serps hem actuat prenent mesures, any rere any hem anat generant coneixement i reptes a superar. Enguany hem volgut fer un salt qualitatiu amb una nova metodologia de treball i efectius que hi destinam en aquesta campanya».
Per la seva banda, la consellera de Medi Ambient del Consell de Formentera, Daisee Aguilera ha volgut fer públic l’agraïment a la Conselleria de Medi Ambient pels mitjans materials i logístics i la bona sintonia entre les institutcions, i n’ha destacat la feina d’un tècnic nou únicament destinat a Formentera per aquesta tasca». A més Agruilera ha insistit en la necessitat de demanar al Ministeri pel que fa al control d’entrada doliveres, el principal vehicle d’entrada d’aquestes espècies invasores.
El nou projecte augmenta l’esforç amb la intenció d’avançar cap a una possible eradicació. El territori s’ha diferenciat d’acord amb el tipus d’hàbitat, diferenciant-lo en quadrícules d’una hectàrea. Els tipus d’hàbitats triats son: humanitzat (amb vivenda), cultius, garriga i costaner. La següent passa és agrupar en polígons de quatre hectàrees (llevat dels humanitzats que no s’agrupen). El resultat final ha estat de quaranta cinc polígons humanitzats (d’una hectàrea), divuit de costa, i trenta quatre de forestals i cultius.
En aquest sentit es farà una distribució de 150 gàbies intensiva, una per polígon, per començar, a les que les afegiren altres de manera proporcional en funció de les captures. D’aquesta manera s’intentarà fer una estima més detallada de la densitat, així com analitzar l’efecte de les captures en la població.
Estudis
El servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria i un equip de divuit alumnes de la Universitat de les Illes Balears dirigits pel doctor Samuel Pinya del Grup d’Ecologia Interdisciplinària de la Universitat de les Illes Balears amb la col·laboració del Consorci de Recuperació de Flora i Fauna de les Illes Balears (COFIB) han dut a terme l’estudi que du per títol «Ecologia de la serp blanca (Rhinechis scalaris) a l’illa de Formentera» dels exemplars capturats durant la campanya de control de serps de l’any 2016.
De la campanya efectuada l’any passat, del total de serps capturades s’han analitzat 300 exemplars, que han permès conèixer les característiques demogràfiques de la població de serps, així com sobre quines espècies depreda. En el mateix estudi s’explica que la serp blanca (Rhinechis scalaris) és una espècie que fou introduïda a l’illa de Formentera l’any 2006 de manera accidental a través del comerç d’oliveres ornamentals. Com a espècie introduïda pot causar un greu desequilibri sobre l’estructura i dinàmica dels ecosistemes insulars, i a les espècies que hi viuen.
Avui a les 20.00 hores es farà una xerrada sobre aquest tema oberta a la ciutadania a la Casa del Poble de la Mola.