@Noudiari/ El dia 1 de març l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) va posar en marxa quatre nous projectes mixts d’ocupació i formació per a persones desocupades de més de trenta anys. Aquests projectes, que ocupen un total de 52 persones, estan finançats pel Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social i compten amb la participació del Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB).
Els projectes, que tenen una durada de deu mesos, es duran a terme a les finques públiques de Menut, Son Real i Can Marroig i a la finca Son Orlandis, amb la qual l’Administració té signat un Conveni de col·laboració.
Avui dematí el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, acompanyat pel president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, el vicepresident Bartomeu Escandell, han visitat el projecte que té lloc a la finca de Can Marroig, ubicada a Sant Francesc de Formentera on l’equip pedagògic del projecte els ha mostrat la feina que s’està realitzant en matèria de recuperació de marjades.
Els alumnes tenen l’oportunitat d’obtenir certificats de professionalitat de construcció i de treballs forestals d’operacions auxiliars de picapedrer de fàbriques i cobertes, d’operacions auxiliars de revestiments continus a la construcció i també un de parcial d’activitats auxiliars en conservació i millora de monts.En el projecte hi participen un director de suport pedagògic, un director tècnic, una docent relacionada amb el món de la construcció, un docent del sector forestal i deu alumnes.
Vidal ha explicat que amb aquest tipus d’iniciatives el que es pretén és acostar, encara més, la finca pública de Can Marroig als formenterers. Segons el conseller, la primera passa va ser l’acord que es va fer amb el mateix Consell on la Cooperativa del Camp podia fer ús de les terres i així recuperar l’activitat agrícola i ara, «la posada en marxa d’aquest projecte és una combinació perfecte per la protecció del nostre patrimoni tant natural com cultural i la formació».
Per la seva banda, el president del Consell, Jaume Ferrer ha afegit que, «un altre objectiu és l’increment de la ma d’obra qualificada a l’illa, i així apostar per una continuïtat dels seus treballadors al llarg de tot l’any».
De les actuacions que es desenvoluparan en el marc del projecte, destaquen la reparació i la rehabilitació dels aljubs, la sínia i les sèquies per aprofitar el sistema de regadiu i preservar el patrimoni, la reparació de murs i la creació de tancats i de cobertes d’altres elements estructurals que pertanyen a la finca. Els alumnes també aprendran les tècniques de retirada d’elements constructius i de materials que no són propis de l’edificació original, de manteniment de les faixes auxiliars existents i d’esbrossat dels laterals dels camins interiors.