@Noudiari/ L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, ha presentat aquest matí la maqueta del municipi d’Eivissa elaborada per més de 400 alumnes de 11 centres escolars d’Eivissa dins del programa educatiu De l’escola al barri.
L’objectiu del projecte és que l’alumnat adquireix consciencia de la planificació urbana de la ciutat, amb la realització de maquetes urbanístiques, a escala 1/1000 del barri, on es situa la seva escola.
Per a l’alcalde d’Eivissa, aquesta maqueta té molts de significats. “Significa un treball en equip a les escoles, significa un interès pels diferents barris de la nostra ciutat i significa la participació dels més joves del nostre municipi en adquirir coneixements de la ciutat. I aquest és l’ensenyament més gran que poden adquirir, perquè conèixer la seva ciutat els ajudarà a respectar-la i estimar-la”, ha indicat.
El projecte, encapçalat per les regidories d’Urbanisme, Cultura i Educació, ha estat implementat a través del Pla Municipal de la Infància i l’Adolescència i ha estat dirigit per l’arquitecte Silvia Sanchez, que ha coordinat la realització de la maqueta.
Implicar als infants
L’alcalde ha volgut donar l’enhorabona tant a les regidories que han participat en aquesta feina com a l’alumnat i professors de les escoles que han aconseguit una implicació de l’alumnat “que suposa implicar als infants es sentin partícips de les decisions que es prenen a l’Ajuntament d’Eivissa”.
El programa ‘De l’escola al barri’ es va iniciar a principi de curs i hi han participat 450 alumnes de 4rt i 5è de primària de 11 centres educatius del municipi: CEIP Blanca Dona, Can Misses, Can cantó, Mestral, Cas Serres, Poeta Villangómez, Sa Bodega, Sa Graduada, Portal Nou i Sa Real i CEIP Sa Joveria.
Estudi dels seus barris
Per a Silvia Sánchez de l’Arquiteca, arquitecte que ha coordinat el programa De l’escola al barri, el programa s’ha organitzat seguint dos pautes: en primer lloc l’alumnat ha fet un estudi de cada un dels barris a través de l’observació directe del seu entorn, fent sortides fora del centre. En segon lloc, la feina s’ha centrat en l’elaboració de la maqueta a partir d’un anàlisis dels usos i les característiques dels equipaments, vials, tipus de sol per acabar amb la unificació de totes les maquetes realitzades per crear la visió conjunta del municipi.
Per a l’alumnat, ha estat una immersió teòrica i pràctic en l’esquema urbanístic del barri on es troba el seu centre educatiu fins tenir un estudi complet del municipi.
Eivissa va ser distingida amb el segell de Ciutat Amiga de la Infància per UNICEF, un distintiu que té com a finalitat promoure la participació ciutadana dels infants i adolescents en la vida municipal, impulsant tot tipus de polítiques destinades a afavorir el desenvolupament dels drets de la infància i l’adolescència. En aquest sentit, els infants i joves han participat en el disseny del parc infantil de Can Misses i en els plenaris infantils juvenils que tenen lloc al llarg de l’any.
La maqueta del municipi d’Eivissa esta realitzada per 16 petites maquetes individuals de cada un dels barris de la ciutat, que composen una gran maqueta de 5 x4 metres quadrats i estarà exposada fins dia 15 de juny a la sala Capitular de l’Ajuntament d’Eivissa a plaça d’Espanya nº1. També es preveu habilitar uns dies perquè es pugui visitaren horari de tarda.