@Noudiari/ El Consell d’Eivissa ha presentat sis projectes per un import de pràcticament 20 milions d’euros a la pròxima convocatòria per optar al finançament a càrrec de l’Impost del Turisme Sostenible. De manera directa, el Consell d’Eivissa ha presentat el projecte de millora del paisatge rural de l’illa (2.642.244,09 euros) i els següents projectes a proposta dels ajuntaments: A la ciutat d’Eivissa, rehabilitació d’infraestructures del passeig de ses Pitiüses, al barri de ses Figueretes (4.325.336,35 euros); a Santa Eulària des Riu, projecte d’instal·lació del Sistema de Telelectura de comptadors d’aigua potable al terme municipal (1.435.013,57 euros) i projecte de sanejament de la urbanització Can Furnet i connexió Can Aubarca (2.062.354,15 euros); i a Sant Josep de sa Talaia, Centre d’interpretació de la torre des Carregador i ruta de sa Sal Rossa (282.817 euros).
A més d’aquests projectes, i a proposta del Consell d’Eivissa, el Govern de les Illes Balears presentarà el projecte d’Escola Hoteleria d’Eivissa al campus de sa Coma, que té un pressupost de 9.500.000 euros. El projecte l’ha elaborat el Consell Insular i preveu la creació d’unes instal·lacions modernes i modèliques que permetran ubicar-hi la seu de l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears a Eivissa.
Millora del paisatge d’Eivissa
El Pla preveu una línia d’ajudes per mantenir i conservar el paisatge tradicional de l’illa mitjançant l’adequada gestió del sector agrari de manera que, alhora que es consolida la personalitat de territori, es generen uns serveis ambientals al territori insular, ajudant al manteniment de la qualitat paisatgística i de la diversitat biològica.
Les actuacions a subvencionar són les següents: Conreu de superfícies, sembra de les superfícies llaurades, manteniment de fruiters, ramaderia extensiva, i implantació i manteniment de ruscs.
L’objectiu del projecte és frenar l’actual regressió del sector agrari a Eivissa: cada any disminueixen el nombre de les explotacions existents, la superfície agrària útil i el nombre d’animals que componen la cabanya ramadera. Tot això suposa un abandonament i degradació mediambiental cada vegada més gran de l’entorn natural, una disminució de la biodiversitat, la pèrdua de valors socials i culturals i el considerable augment dels riscos davant l’erosió i els incendis forestals.
Cost total de 2.642.244,09 euros, per a un període d’execució de cinc anys.
Rehabilitació d’infraestructures del passeig de ses Pitiüses (Eivissa)
El projecte té els objectius generals de potenciar la connexió vianant-platja, solucionant l’aproximació en altura entre el passeig i l’arena; dotació dels equipaments associats (aparcabicis, quiosc serveis/banys, quiosc venda tiquets navilieres, rampa accesible, rampa accés vehicles de manteniment, etc); millora del trànsit de vianants; ordenació del trànsit rodat; i millora de l’enllumenat.
Cost total de 4.325.336,35 euros.
Sistema de Telelectura de comptadors d’aigua potable a Santa Eulària des Riu
Instal·lació del Sistema de Telelectura de comptadors d’aigua potable en tot el terme municipal de Santa Eulària des Riu amb l’objecte de detectar fuites, controlar cabals, realitzar anàlisis i estudis del consum municipal, detectar i evitar fraus i avisar la població en el cas d’una fuita de difícil detecció (El sistema incorpora una App per a mòbils en què els veïns poden conèixer el seu consum en temps real i obtenir avisos mitjançant alertes en cas de consums anòmals).
Cost total d’1.435.013,57 euros.
Sanejament de la urbanització Can Furnet i connexió Can Aubarca (Santa Eulària des Riu)
Actualment, la Urbanització Can Furnet no disposa de xarxa de sanejament i pluvials. És un problema que ha de ser atès, ja que la Urbanització Can Furnet es troba dins una zona d’alt risc que pot ser afecta, vulnerabilitat d’aqüífers Alta i Moderada, a causa de l’existència de fosses sèptiques en els habitatges de la urbanització. Amb l’execució del present projecte s’aconsegueix un objectiu fonamental, dotar de xarxa de sanejament a la urbanització Can Furnet i connectar aquesta xarxa a la xarxa de sanejament existent situada a la Urbanització Can Aubarca.
Cost total de 2.062.354,15 euros.
Centre d’interpretació de la torre des Carregador i de la ruta de sa Sal Rossa (Sant Josep de sa Talaia).
Inclou una primera fase de creació de Centre d’interpretació a la torre des Carregador i una segona d’itinerari de sa Sal Rossa, incloent-hi la restauració de diferents elements lligats a l’activitat salinera, com és el pati, el moll-carregador, accés i torres Puig Rodó i el camí al jaciment de múrex.