@Noudiari / El proper dimarts 24 d’octubre és el Dia de la Biblioteca i amb aquest motiu la Biblioteca Municipal d’Eivissa ha preparat una setmana amb diverses activitats on s’inclouen conferències, sessió de narració de contes, exposicions bibliogràfiques i una altra edició del Mercadet Solidari.
El programa inclou el cicle Tardes d’història, tardes de literatura, amb dos conferències que han estat patrocinades per l’Institut d’Estudis Baleàrics (Illenc) a través del Circuit Talentib.
La primera conferència tindrà lloc el dimecres dia 25 a les 20,30 hores a càrrec de la periodista d’investigació i escriptora Montserrat Armengou, amb el títol «Repressió franquista contra les dones: l’oblit dins l’oblit«.
És una conferència que complementa l’activitat de l’escriptora del mes d’octubre que és Tomasa Cuevas (1917 – 2007), amb motiu del centenari del seu naixement.
Tomasa Cuevas és autora de una monumental trilogia que sortí publicada a la dècada dels anys 1980 on va rescatar la memòria silenciada de més de 300 dones que havien estat a les presons de Franco quan ella també estigué empresonada.
Armengou treballa a la Televisió de Catalunya-TV3 a programes com 30 minuts i Sense ficció.
Amb el periodista Ricard Bellis, ha realitzat diversos documentals destinats a la recuperació de la memòria històrica com «Els nens perduts del franquisme» que fou premiat amb el Premi Nacional de Periodisme de Catalunya l’any 2002, «Les fosses del silenci«, «El comboi dels 927«, «Ravensbrück, l’infern de les dones» o «Els internats de la por«, entre molts d’altres.
En la recerca de la informació tingué l’oportunitat d’entrevistar-se amb Tomasa Cuevas.
A més ha escrit diversos llibres, publicats amb Ricard Bellis, basats en els documentals.
En parlarà del «Sentit de la poesia en els nostres temps» i farà una lectura comentada de poemes.
Com a escriptor, Susanna ha rebut diversos premis com el Premi Josep Pla 1988 amb l’obra Quadern venecià, o el Premi Carles Riba 1990 amb el títol Les anelles dels anys, entre d’altres.
Com a gestor cultural ha dirigit o format part del equip directiu a l’Institut Ramon Llull (IRL), la Fundació Caixa Catalunya o la Agència Catalana de Patrimoni Cultural.
Fou el cofundador i codirector de l’Editorial Columna.
El poeta ha mantingut sempre una estreta relació amb Eivissa.
El 26 de novembre de 1988 participà en les Lectures poètiques de Sa Nostra.
Publicà el llibre Camins de Jean Serra en l’editorial Columna.
L’any 1992 va presentar a la Sala de Cultura Sa Nostra, Els deixants de la llum, de Josep Marí i en 2010 al Club Diario de Ibiza, La vida plàcida, del mateix autor.
Gran coneixedor de l’obra de Villangómez, l’any 2012 a la Sala de Cultura Sa Nostra, va presentar el llibre pòstum del poeta eivissenc, Llocs Viscuts, que recull textos de l’escriptor eivissenc entre 1928 i 1972.
Continuant amb les altres activitats, durant tota la setmana, de dilluns a divendres, de 10 a 20 hores tindrà lloc la novena edició del Mercadet del llibre solidari a benefici de l’Associació de voluntaris Magna Pityusa.
Hi haurà llibres i audiovisuals de segona mà a canvi d’un donatiu mínim de 1,50 euros.
El divendres dia 27 d’octubre, a les 19 hores, tindrà lloc una nova edició de La Tarda del Conte amb una narració de contes a càrrec del Clownidoscopio per a infants a partir de 3 anys.
Durant tota la setmana hi haurà dos exposicions de l’escriptora del mes, Tomasa Cuevas.
També, i degut a la celebració el passat 16 d’octubre del Dia de les Escriptores, es donarà protagonisme a Les nostres escriptores amb una mostra dels llibres i obres d’autores locals, des de la primera escriptora eivissenca coneguda com és Victorina Ferrer Saldaña, nascuda a Eivissa el 1847, fins a les escriptores més novells.
El Dia de la Biblioteca es celebra des de fa 20 anys, una iniciativa que va sorgir de la Asociación Española de Amigos del Libro Infantil y Juvenil a l’any 1997, per donar a conèixer i reconèixer la tasca de les biblioteques, els seus serveis i els seus recursos.