@Noudiari/ Avui s’ha presentat l’exposició ‘La Transició a peu de carrer’, que s’inaugurarà oficialment a Sa Nostra Sala aquest dimarts 19 de desembre a les 20 hores i s’estendrà fins al dia 23 de febrer de 2018.
Així, l’exposició es divideix en tres períodes: ‘Españoles, Franco ha muerto’, que narra els mesos immediatament posteriors a la mort del dictador; ‘Puedo prometer y prometo’, protagonitzat per la figura d’Adolfo Suárez, i marcat per l’aprovació de la Constitució i per la celebració de les primeres eleccions a les Corts i Municipals; i ‘Por consiguiente’, marcat per l’arribada del PSOE al poder i la consolidació dels canvis polítics. Tampoc falten les grans fites que van marcar la Transició a la nostra illa, com la presentació a l’Ajuntament d’Eivissa de les 1200 firmes per demanar l’Amnistia el gener de 1976, el tancament dels treballadors d’hostaleria en vaga a l’església de Santa Creu, la manifestació en defensa de Ses Salines l’any 1977, les primeres campanyes electorals amb els mítings al Teatre Pereyra, o la constitució del Consell Insular.
«S’ha fet una gran feina per recuperar material documental, fotogràfic i periodístic, no només del magnífic fons de l’Arxiu Històric del Consell, sinó que també hem comptat amb material de l’Arxiu de l’Ajuntament d’Eivissa», ha senyalat el conseller d’Educació, Patirmoni, Cultura, Esports i Joventut del Consell d’Eivissa, David Ribas, que ha destacat que aquesta exposició «és l’aportació del Consell al quaranta aniversari de l’aprovació de la Constitució del 1978, a més que serveix per reflexionar sobre moltes qüestions que, encara avui, generen molts debats». Ribas ha animat també als centres d’educació secundària que visitin l’exposició perquè «és una mostra molt didàctica, educativa, i explica de manera molt gràfica i propera un moment històric per a tots els eivissencs».
Per la seua banda, el comissari de l’exposició, Antonio Viñaràs, ha explicat que la decisió de posar els límits cronològics al període de la Transició divergeix segons els historiadors, tot, i ha explicat els motius per establir els límits entre 1975 i 1985: «En el cas de la Transició amb majúscula inicial, l’acotació temporal varia entre els que fixen el seu inici el dia de l’assassinat de Carrero Blanco i els que la clausuren després de l’aprovació de la Constitució de 1978, la victòria socialista de 1982 i, fins i tot, l’arribada a La Moncloa de José M. Aznar el 1996. Nosaltres hem estimat oportú començar el relat amb la mort de Francisco Franco, causant dels 36 anys d’aïllament i dictadura, i concloure’l amb la signatura de l’acta d’adhesió d’Espanya a la Comunitat Econòmica Europea que, finalment, va situar el país en l’Europa política de la qual mai no hauria d’haver sortit».
Al voltant de l’exposició també es duran a terme les següents activitats:
Dia 25 de gener a les 20 hores: Projecció del documental ‘Las lágrimas del presidente’ (2009), Archivo Temas-RTVE, i col·loqui.
Dia 8 de febrer a les 20 hores: Taula redona ‘La Transició a debat’.
Dia 23 de febrer a les 20 hores: Projecció del documental ‘La Transició a peu de carrer’. Guió i direcció: Pablo Alcántara Manzanares i Antonio Viñarás Domingo. Producció: Pauxa. Edició: Consell Insular d’Eivissa.
L’exposició es por veure fins al dia 23 de febrer a Sa Nostra Sala, en horari de dilluns a divendres d’11 a 14 hores i de 17 a 20.30 hores.
Visites guiades, informació i inscripcions al telèfon 971 30 49 80 o al correu electrònic saladecultura@conselldeivissa.