@Noudiari/El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que els 50 establiments de Sant Francesc participants en el projecte pilot de recollida de matèria orgànica han recollit 100 tones durant els 4 mesos de durada de la campanya que tingué lloc entre juny i setembre d’aquest any.
Entre els establiments participants hi havia bars, cafeteries, restaurants, hotels, supermercats, hospital i escoleta, considerats com a grans productors de residus. Cada productor ha disposat d’uns petits contenidors especials que el servei de recollida de fems ha recollit porta a porta cada vespre durant la campanya.
Compost
A més, hi ha més avantatges afegits, segons ha dit la consellera ja que «amb les tones recollides s’està fent ara compost a la planta de tractament de Formentera i després el producte resultant passarà a enriquir els camps de l’illa». El procés de compostatge que s’està fent servir barreja la matèria orgànica amb material estructurant derivat de restes de poda triturada. Després d’un procés de 4 mesos de maduració el compost estarà disponible per als pagesos de Formentera.
Aquesta iniciativa, segons ha destacat la consellera “vol fomentar el principi de residu zero ja que es recupera un residu com la matèria orgànica i mitjançant un procés de compostatge es crea un subproducte apte pel camp”. Els serveis tècnics del Consell han avaluat que la matèria orgànica té “una qualitat molt bona, ja que els establiments han tingut cura de que el residu fos 100% orgànic, i per això la qualitat del compost serà alta”, segons preveu Daisee Aguilera.
El cost de la prova pilot ha estat de 80.000 euros, finançats per Consell de Formentera, i dels quals el Grup Leader ha aportat 32.000 euros. Ara, el Consell en vista als bons resultats estudia l’ampliació de la recollida als grans productors de l’illa.