@Noudiari/El regidor de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur, i la responsable de l’Arxiu Històric d’Eivissa (AHE), Ana Colomar, han presentat avui la nova campanya de donacions que posarà en marxa l’AHE i les darreres donacions i adquisicions que ha realitzat l’Arxiu.
La nova campanya de donacions es posa en marxa per fomentar les donacions i cessions a l’Arxiu Històric per part dels particulars que puguin tenir documents d’interès general de qualsevol tipus, ja siguin textuals, fotogràfics, gravacions, o d’altres. Per facilitar-ho, a més de l’horari de matí habitual de l’Arxiu Històric d’Eivissa, s’habilitarà un espai de donacions o cessions els dijous a la tarda de 16.30h a 20.30h a la Biblioteca de Can Ventosa. D’aquesta manera, les persones interessades podran fer o bé donacions o realitzar un préstec per a la digitalització dels documents amb la posterior devolució al seu propietari. L’Arxiu es compromet a conservar adequadament els documents i posar-los a l’abast dels investigadors i altres interessats.
La campanya, que s’iniciarà aquest mateix mes de gener, s’allargarà fins al juny, i es realitzarà gràcies a la incorporació d’un historiador a través del programa del SOIB anomenat Joves qualificats, que dóna primeres oportunitats de feina a persones que hagin finalitzat recentment els seus estudis.
El regidor de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur, ha explicat que amb aquestes activitats es busca “apropar l’Arxiu a les persones per tal de construir la nostra història”.
Pel que fa a la presentació de les donacions dels darrers mesos, s’han donat a conèixer les següents:
- Una col·lecció d’una vintena de programes de mà de cinema dels anys 40 donada per Julià Verdera.
- Una carpeta amb documentació de la Guerra Civil baix el títol Papeles de Ibiza, on s’hi troba un expedient de la Comandància Militar d’Eivissa instruït per esbrinar la conducta i actuació dels carabiners i el seu tinent, així com diferents atestats i informes sobre la conducta i actuacions de diferents persones durant la guerra. Donació d’un bibliotecari mallorquí.
- Informació relativa a Joan Medina Tur, que el seu net va cedir per fer-ne una reproducció.
- Plànol de la casa d’Úrsula Andress de l’enginyer de camins Josep Maria Prats.
- Una còpia d’un informe de les maniobres militars de 1929 a sa Caleta, cedida pel militar Antonio Planells Palau. Aquest informe es titula El regimiento de infanteria de Marina en las Maniobras Navales” i està redactat pel poeta gallec Manuel Álvarez.
Les adquisicions que ha realitzat l’Arxiu Històric d’Eivissa en els darrers mesos han estat les següents:
- Mapa Geogràfic i general de las Islas Baleares y Pithyusas de Don Tomás López. Un mapa aixecat l’any 1793 i editat l’any 1804 dins l’Atlas geográfico de España y Portugal.
- Carta marítima impresa a Londres per l’Almirantatge Britànic l’any 1902 baix la direcció de William Wharton, hideògraf de l’armada britànica. Inclou les illes d’Eivissa i Formentera per una banda, i el canal entre Eivissa i s’Espalmador per l’altra.
- Una col·lecció de dotze prospectes de mà de pel·lícules del director Antoni Isasi-Isasmendi, entre els quals hi ha un fulletó en japonès de la pel·lícula El Perro.
Per la seva banda, la responsable de l’Arxiu Històric Municipal (AHE), Ana Colomar ha destacat “l’adquisició del mapa de Tomás López, ja que l’Arxiu ja en tenia un seu de Mallorca però cap d’Eivissa.”