@Noudiari / Aquesta tarda s’han presentat a la seu del Consell d’Eivissa les iniciatives que la Fundació Bit desenvolupa enguany a l’illa d’Eivissa, dins el seu propòsit de fomentar la competitivitat empresarial a partir de la innovació i la tecnologia, així com impulsar la participació d’empreses balears en iniciatives i convocatòries de finançament a l’R+D+i.
A l’acte han assistit la vicepresidenta i consellera de Transparència, Participació, Bon Govern, TIC, Treball, Formació i Habitatge, Viviana de Sans, el director general d’Innovació i Recerca del Govern Balear, Josep Lluís Pons, i el tècnic de la Fundació Bit, Biel Frontera.
Actualment el Govern i el Conselll estan treballant conjuntament per fer realitat un nou CentreBit Eivissa. Mentre encara no sigui una realitat, la Fundació Bit disposarà d’un edifici a Sa Coma -en concret, a les dependències de l’Escola Balear d’Administracions Públiques (EBAP)- on s’habilitarà una oficina a la qual es desplaçaran tècnics del ParcBit per assessorar i donar a conèixer a les empreses i emprenedors eivissencs les línies d’ajuts que ofereix el Govern Balear.
Els projectes de la Fundació Bit que avui s’han presentat han estat els següents:
Factoria d’Innovació 2018
Durant aquest any 2018, s’obrirà una segona convocatòria de Factoria d’Innovació. Concretament a Eivissa, la Fundació Bit començarà fent un primer procés per identificar les empreses potencialment innovadores. Posteriorment, s’organitzaran quatre seminaris de capacitació grupals per tractar temes com la metodologia de model de negoci Canvas, com elaborar un pla estratègic o sobre la gestió de projectes d’R+D+i.
També es faran consultories individualitzades per assessorar les empreses a millorar la seva productivitat i competitivitat. Finalment se celebrarà una mesa de decobriment emprenedor amb empreses i emprenedors d’Eivissa per conèixer quines són les seves necessitats tecnològiques o de coneixement.
Programa de suport a l’emprenedor
En el cas dels serveis d’assessorament a l’emprenedoria, la Fundació Bit, a través del Programa Emprenbit, organitzarà durant el 2018 les xerrades ‘Comparteix Experiències’, on emprenedors d’èxit que hagin passat pels espais de Mallorca o Menorca explicaran als empresaris d’Eivissa les seves trajectòries.
La Xarxa EEN per a la internacionalització de les empreses
Pel que fa al suport en la internacionalització de les empreses, la Fundació Bit, mitjançant la Xarxa Enterprise Europe Network (EEN), posa en contacte les empreses de la nostra comunitat amb altres empreses de la Xarxa, potenciant que sorgeixin noves oportunitats de negoci i proporcionant assessorament sobre les oportunitats de mercat existents a l’estranger. La Xarxa EEN està formada per quasi 600 organitzacions empresarials de més de 50 països de dins i fora d’Europa.
Una guia e-comerce i un mapa interactiu d’empreses TIC
L’Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI) de la Fundació Bit, posa a l’abast de les empreses eivissenques dos instruments per fomentar la seva innovació tecnològica. Per un costat, l’OBSI està actualitzant la Guia d’E-comerç de les Illes Balears, implicant professionals del sector i empreses que puguin servir de bon exemple. Les empreses d’Eivissa interessades en col.laborar poden contactar amb obsi@fundaciobit.org.
Per altre costat, s’està realitzant el directori i mapa interactiu d’empreses que ofereixen tecnologia a les Illes Balears. Actualment a Eivissa hi ha 21 empreses registrades i 1 a Formentera. Les empreses interessades en aparèixer en aquest directori poden apuntar-se a http://drtic.fundaciobit.org/
CineTIC per a la divulgació de les tendències tecnològiques
Paral·lament als serveis que presta la Fundació Bit a les empreses i emprenedors d’Eivissa, s’organitzaran a l’illa diferents activitats centrades en la divulgació entre els joves eivissencs, per tal d’incentivar les seves vocacions científiques i tecnològiques. És el cas del cicle CineTIC que, a partir del cinema i el debat, preten apropar els estudiants a temes tan actuals com la intel·ligència artificial, el big data, l’Internet de les coses o la robòtica.