@Noudiari/ El Consell Insular d’Eivissa ha avançat enguany la campanya de control biològic de moscards, que va començar el passat 4 de març i estarà en marxa fins el 30 de setembre. L’avançament i l’ampliació del període d’actuació, amb una aportació econòmica i de mitjans superior a la d’anys anteriors, es preveu que suposi una millora en l’eficàcia del tractament, ja que ha començat amb anterioritat a l’explosió de les poblacions primaverals d’aquestos insectes a les zones humides.
L’àmbit d’actuació és Ses Salines (zona des Codolar, es Cavallet i sa Sal Rossa), ses Feixes (Prat de Vila, Prat de ses Monges i Pla de Jesús), les depuradores de Santa Eulària i Cala Llonga, i la bassa de sa Rota. Com en anys anteriors, el tractament es farà de forma biològica, especialment al Parc de ses Salines (d’acord amb el que estableix el PRUG d’aquest espai protegit). La metodologia es centra en l’actuació damunt la població larvària per evitar que completin el seu desenvolupament a adult.
El tractament larvicida consisteix en l’aplicació, a les aigües de proliferació de moscards, del bacteri Bacillus thuringensis. Es tracta d‘un bacteri que solament es patogen a les larves de moscards hematòfags (xucladors de sang), la qual cosa fa que sigui un tractament molt selectiu, ja que no afecta a d’altres organismes. També es realitzarà un control damunt exemplars adults, però solament en casos de grans explosions d’adults amb incidència directa a nuclis urbans, especialment a ses Feixes i les rodalies de Platja d’en Bossa, fora dels límits del Parc Natural de ses Salines. En aquests casos, es realitzarà mitjançant el cipermetrín a molt baixa concentració (0,033 %), aplicant-se de forma molt local al lloc d’actuació.
Mesures recomanades als particulars
També es controlarà la població d’adults a cada zona d’aplicació per avaluar en tot moment l’eficàcia del tractament i preveure o avançar-se a possibles explosions demogràfiques puntuals. El pressupost total del projecte per l’any 2013 és de 70.000 euros. Paral·lelament, el Consell informa els particulars de les mesures que han de prendre en els seus terrenys, zones d’accés privat i d’impossible accés, on es formen acumulacions d’aigua i es formen grans concentracions de cria o producció de larves de moscards.
La consellera de Medi Ambient, Pepa Costa, ha destacat l’increment de recursos destinats a evitar la proliferació de moscards, així com el control “biològic i respectuós amb l’ecosistema” que es realitza. També ha insistit en la necessitat que “tots els propietaris de safareigs, piscines, abeuradors i, en definitiva, cases i terrenys rurals, estiguin vigilants davant les possibles acumulacions d’aigua a les seues finques, ja que aquests punts fora de control són els que ocasionen més problemes tots els estius”. “En moltes ocasions, es detecten proliferacions de moscards en barris o zones habitades que es deuen a acumulacions d’aigua petites en cases particulars que els seus propietaris no han tractat o eliminat convenientment”, ha recordat.
El departament de Medi Ambient del Consell Insular recomana les següents mesures:
– Revisar tots els llocs amb possibilitat d’acumulació d’aigua, com recipients, petits abeuradors, envasos, cavitats impermeabilitzades, etcètera, i procedir al seu buidat periòdicament.
– Comprovar que les tapes dels dipòsits d’aigua tanquin bé i es trobin en bon estat.
– A foses sèptiques, tancar hermèticament les arquetes i tapar amb tela mosquitera els conductes de ventilació.
– Instal·lar desguassos a zones d’inundació per evitar l’acumulació d’aigua.
– Cobrir amb tela mosquitera les entrades dels pous i els seus sistemes de ventilació.
– Desinfectar periòdicament les piscines fora d’ús.
– Repoblar amb peixos els safaretjos.
– Evitar l’estancament a zones exteriors i en tot cas procedir al seu buidat. En cas de que no es pogués, cobrir-los amb terra.