@Noudiari / La consellera de Cultura, Susana Labrador, i la fotògrafa Melba Levick, han presentat en roda de premsa aquest matí la cessió al Consell de Formentera d’un fons fotogràfic que conté imatges sobre l’illa realitzades entre els anys 1968 i 1992. Així mateix, s’ha parlat de la mostra d’instantànies d’aquesta reconeguda professional gràfica que s’exposarà des de demà dimarts a la sala de l’Ajuntament Vell.
Labrador s’ha mostrat molt satisfeta per la cessió del material gràfic, ja que permetrà complementar el Patrimoni Documental d’Imatges de Formentera atès el seu valor històric i artístic. “Durant aquesta legislatura hem mantingut diversos contactes amb na Melba i finalment tot s’ha concretat en la cessió del fons fotogràfic format per 300 diapositives en color realitzades entre el 1978 i 1992 i 60 còpies digitals en color i 26 en blanc i negre d’imatges realitzades entre el 1968 i 1971”. Amb aquest fons, el Consell es compromet a desenvolupar les tasques d’estudi, digitalització i difusió pertinents.
Coincidint amb aquesta cessió demà s’inaugura l’exposició Formentera per Sempre, fruit de la selecció realitzada per na Melba d’entre les seves imatges. Aquesta mostra, que es podrà visitar a la sala de l’Ajuntament Vell fins el 04 d’agost, ha estat produïda pel Consell Insular en col·laboració amb l’autora.
Formentera per sempre
Formentera per sempre. Fotografies de Melba Levick, 1972-1992 és una proposta antològica sobre Formentera quan es compleixen cinquanta anys de la primera visita de la fotògrafa a l’illa. Formentera va ser el motiu del seu primer llibre i d’una altra publicació monogràfica una dècada després.
La Sala de l’Ajuntament Vell ja va acollir gran part del seu treball en blanc i negre, fins llavors inèdit, el 2011. Ara, a Formentera per sempre, les seves imatges es converteixen en una mena de memòria col·lectiva de l’illa que Levick va conèixer anys enrere, i que ha quedat enllaçada en els records dels formenterers a través de la seva obra. Formentera és on va començar la seva carrera i on ara conservarà el fons de prop de tres-centes imatges que hi ha realitzat en les seves estades.
Les fotografies que es mostren a l’exposició són fruit d’una selecció realitzada per Levick d’entre les seves imatges més conegudes de la Pitiüsa menor, a les quals se n’han afegit algunes per mostrar les diverses etapes de la seva feina fotografiant-la.
La manera particular de retratar de l’autora, més lligada a un moment o un altre de la seva trajectòria, queda aquí testimoniada a través de l’ull que acuitava per fer les fotografies.
A les imatges en blanc i negre, trobem, sovint, enquadraments dins del mateix pla —reflexos, siluetes repetides per les seves ombres, finestres a través de les quals veure…—, mentre que a les primeres fotografies en color l’atmosfera del lloc pren protagonisme.
Melba Levick
Va iniciar la seva carrera com a fotògrafa a París, a principi dels anys setanta. Durant els primers quinze anys de la seva carrera, s’especialitza en fotografia artística en blanc i negre, obra que s’exhibeix amb freqüència a París, Barcelona i Nova York, juntament amb els seus llibres. El seu treball ha estat publicat en revistes d’arreu del món i les seves fotografies formen part de la col·lecció de Biblioteque Nationale de París.
Melba ha realitzat més de seixanta llibres sobre viatges, disseny, arquitectura i jardins, que abracen Europa, Àsia i Amèrica. El primer llibre publicat va ser Formentera (1982), que fou un dels primers llibres de fotografia de l’illa. Després vengueren, dins la mateixa col·lecció, els llibres sobre les altres illes; Eivissa (1983), Mallorca (1984) i Menorca (1985). L’any 1993 va fer una nova versió del llibre Formentera, amb textos de Nicolas Schmid. L’any 1996 va publicar Vivir en las Baleares (Chronicle Books), imatges que es van exposar el 1997 a la sala de cultura Sa Nostra de Formentera. Moments llunyans ha estat l’última exposició a Formentera (juliol de 2011).