@D.V./ L’Institut d’Estudis Eivissencs ha entregat aquest passat diumenge a la tarda les Mencions d’Honor Sant Jordi en les que reconeix la feina de persones i entitats en favor de la cultura i la llengua d’Eivissa i Formentera. Unes mencions que enguany han distingit al concurs de divulgació cultural Eivissàpiens, al grup de rock pagès Pota Lait, i al col·legi de Sa Bodega. L’acte s’ha desenvolupat a l’Espai Cultural de Can Ventosa, on la festa de l’IEE s’ha acompanyat d’actuacions musicals, teatre i a l’actuació del cèlebre Home des Senalló. No obstant, l’autèntic protagonista de l’acte ha estat el poeta Marià Villangòmez, de qui s’ha reconegut el seu mestratge i s’ha reivindicat com a símbol de la identitat i la cultura de les Pitiüses.
Una declaració de principis
L’acte s’ha obert amb un parlament del president de l’Institut d’Estudis Eivissencs, Marià Serra, en el que ha posicionat clarament la institució en contra de la nova política lingüística del Govern balear. “Volem viure la nostra llengua amb plenitud” ha assegurat Serra, que ha lamentat que després d’una “evolució a la normalitat” de la llengua i la cultura pròpia durant les tres darreres dècades, el Govern presidit per Bauzà vulgui crear “conflictivitat allà on abans havia consens, es canvïin toponímies per satisfer no-se-sap quins interessos, i es vulgui conflictivitzar la llengua com a cortina de fum”.
Així, el president de l’IEE ha demanat que “deixin en pau la llengua i l’educació” i que no s’instrumentalitzi la llengua amb interessos polítics. Serra ha finalitzat el seu parlant demanant als convocats “fidelitat” a la cultura propia i reividicant al necessitat de “renovar la fe en la paraula i enfortir el compromís amb la llengua”.
Apoteosi de l’Home des Senalló
La nit de les Mencions de Sant Jordi ha comptat amb les actuacions musicals del duet Imaràntia i del baríton Javier Chivite, la participació del grup de teatre Es Millor de Cada Casa, que interpretà un fragment de l’obra ‘El botxí d’espectres’ i l’actuació de la colla de ball pagès de sa Bodega. Tots els premiats han recollit la seva distinció, destacant als creadors dels premis Eivissàpiens, que han finalitzat el discurs d’agraïment assegurant que “Eivissa és un tresor que cal valorar” i cridant un “visca la cultura eivissenca”.
L’actuació més aplaudida de la nit ha estat la de l’Home des Senalló, el famós personatge nascut dels micròfons de Radio Illa. Aprofitant l’ocasió, l’Home ha saltat de Formentera fins a Can Ventosa i, convocat per una copa de Terry, ha realitzat un monòleg demolidor, amb un humor força gruixut, en el que ha recordat els conflictes de l’alcaldessa d’Eivissa amb Prensa Pitiusa, el suport de Bauzà a la “llengo baléà” i en el que tampoc s’ha oblidat de les caceres d’elefants del Rei ni de la legitimitat de la monarquia. Una actuació àcida i irreverent que ha obtingut una autèntica ovació per part de la majoria públic i que, probablement, haurà incomodat a algun dels assistents.
La nit s’ha tancat amb una actuació de Joan Murenu, que ha homenatjat Villangòmez amb les seves versions musicades dels versos de ‘Cançó de vesprada’ i ‘Terra natal’.
Opinió: S’atrevirà IB3 a emetre el monòleg de l’Home des Senalló? per David Ventura.