@Noudiari / Durant la setmana passada, del 24 al 28 de setembre, s’ha dut a terme el curs La restauració de la fusta en l’arquitectura tradicional, organitzat per l’àrea de Patrimoni Cultural del Consell Insular de Formentera en col·laboració amb la Petita i Mitjana Empresa de Formentera (Pimef).
El curs formatiu, amb una durada total de 20 h, s’ha realitzat a la seu de la Pimef, tot i que també s’han fet algunes visites a immobles històrics inclosos en el Catàleg del patrimoni cultural de Formentera, per conèixer supòsits pràctics on observar i identificar diferents patologies de la fusta en les construccions tradicionals i plantejar possibles maneres d’intervenir-hi.
El curs l’ha impartit la professora Marisa Justo, llicenciada en Història de l’Art, diplomada en Restauració i màster en Rehabilitació del Patrimoni Arquitectònic. Justo ha dirigit nombrosos projectes de restauració d’elements de fusta en edificis històrics promoguts pel Ministeri de Cultura i ha impartit docència en el màster de Restauració i Rehabilitació del Patrimoni Arquitectònic de la Universitat d’Alcalá de Henares.
El curs l’han seguit unes quinze persones amb perfils diversos com ara fusters, restauradors, treballadors del sector de la construcció, artesans i arquitectes, entre d’altres.
La formació sobre tècniques i materials propis de l’arquitectura tradicional està contemplada en el Pla Insular de Gestió del Patrimoni Cultural de Formentera 2017-2019, aprovat pel Ple del Consell i vigent actualment. Anteriorment, i en aquesta mateixa línia, l’any 2017 el Consell i la Pimef ja organitzaren i dugueren a terme un curs de treball i aplicació de la calç en l’arquitectura tradicional.