@Noudiari / La portaveu d’Educació del Grup Parlamentari Socialista al Congrés dels Diputats i Secretària Executiva d’Educació i Universitats del PSOE, Mª Luz Martínez Seijo, ha donat a conèixer les propostes educatives del Govern de Pedro Sánchez en un acte organitzat per la Federació Socialista d’Eivissa (FSE) que ha tingut lloc a l’Escola de Turisme d’Eivissa i que, igualment, ha comptat amb la presència i participació del secretari d’Educació del PSIB-PSOE, Jaume Tortella, i amb la presidenta de la Confederació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Balears (COAPA), Pepita Costa Tur.
Durant la seua intervenció, Mª Luz Martínez ha assegurat que, tot i els problemes que ha suportat la comunitat educativa durant els últims anys, «l’educació té futur» al nostre país i que aquest futur implica recuperar els drets perduts, derogant el reial decret de 2012 «que tant mal va fer» i apostant per un canvi que ha de venir «de la mà de l’acord i del consens» entre tots els agents implicats.
Per a això, segons Mª Luz Martínez, el full de ruta en matèria educativa del nou Govern de Pedro Sánchez passa per l’avantprojecte de llei que prepara l’executiu i que «serà presentat en els propers dies» per a la seva aprovació al Congrés amb l’objectiu d'»acabar» amb aquest decret i establir un nou marc d’acció que «escolti i doni veu» a les diferents sensibilitats i que estableixi les condicions que permetin el debat i la reflexió sobre la necessitat de potenciar la formació inicial i permanent entre el professorat.
Després d’un període «desmotivador» propiciat per les polítiques educatives de Mariano Rajoy, la secretària d’Educació del PSOE ha assegurat que es reprendran els eixos que permetin revertir part de les retallades dels últims anys i eliminar la connotació ideològica de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa LOMQE, «que ha estat un projecte contra la comunitat educativa».
En aquest sentit, «s’està treballant per eliminar aspectes com la segregació per competència, per capacitats o per sexe i es recuperarà, de forma obligatòria, l’assignatura de valors cívics i ètics». A més, segons Mª Luz Martínez, «es treballa per reprendre l’equilibri entre l’escola pública i l’escola concertada i la presa de decisions dels centres educatius es farà de forma més participativa, així com el procés d’elecció dels equips directius».
En una segona fase, el projecte educatiu de Pedro Sánchez preveu adaptar-lo «a les necessitats del segle XXI», apostant per nous mètodes d’ensenyament, «no tan centrats a aprendre continguts repetitius». Aquesta adaptació implicarà «canvis en la carrera docent i requerirà una formació permanent per part del professorat».
En definitiva, actuacions que permetin garantir una educació pública de qualitat. Una educació pública degudament pressupostada perquè s’assegui el degut reconeixement social i laboral de les i els mestres; que permeti reduir l’actual ràtio alumne-professor i el fracàs escolar i que, paral·lelament, aposti decididament per potenciar la Formació Professional (FP) com a motor del canvi de model productiu i garantia d’ocupabilitat i promoció social. Modernitzar l’FP, adaptar-la a les necessitats de la nova economia i dissenyar una oferta única, integrada i flexible en el marc d’una estratègia d’educació al llarg de la vida.